Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Autor:

Bancherul.ro
2020-07-23 23:24

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni.

Cea mai mare crestere in iunie l-a avut soldul de credite in lei pentru firme, de 0,9 miliarde lei, la un total de 67 miliarde lei, dupa doua scaderi consecutive in aprilie si mai, in timpul crizei coronavirusului.

Creditarea firmelor a fost impulsionata de Programul IMM Invest, lansat la inceputul lunii mai, astfel ca in iunie bancile au inceput sa acorde primele credite.

Guvernul a anuntat la mijlocul lunii iunie ca s-au acordat aproape 5.000 de credite, valoarea garantiilor, care reprezinta 80-90% din valoarea unui credit, ridicandu-se la aproape patru miliarde lei.

La mijlocul lunii iulie, FNGCIMM, fondul prin care se acorda garantiile statului, a anuntat ca valoarea creeditelor prin Programul IMM Invest a ajuns la 10,2 miliarde lei, pentru un numar de peste 11.000 de credite.

Nu doar creditele pentru firme, ci si cele acordate de banci populatiei, au crescut in luna iunie.

Astfel, soldul creditelor pentru consum a avansat cu 300 milioane lei, la 48,5 miliarde lei, dupa doua luni de scadere, in aprilie si mai.

Creditele ipotecare sunt singurele care nu au fost afectate de criza COVID-19, volumul acestora majorandu-se si in cele doua luni de criza, aprilie si mai, in ciuda faptului ca programul Prima Casa era blocat.

Soldul creditelor imobiliare a crescut in iunie cu o jumatate de miliard de lei, la un total de 62,2 miliarde lei, mai putin decat in mai, cand cresterea a fost de 600 milioane lei.

Comentarii

De la: LauraSubiect:

BCR Banca pentru Locuinte

Comentariu:

Decizie ICCJ

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii