Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Autor:

Bancherul.ro
2020-07-23 23:24

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni.

Cea mai mare crestere in iunie l-a avut soldul de credite in lei pentru firme, de 0,9 miliarde lei, la un total de 67 miliarde lei, dupa doua scaderi consecutive in aprilie si mai, in timpul crizei coronavirusului.

Creditarea firmelor a fost impulsionata de Programul IMM Invest, lansat la inceputul lunii mai, astfel ca in iunie bancile au inceput sa acorde primele credite.

Guvernul a anuntat la mijlocul lunii iunie ca s-au acordat aproape 5.000 de credite, valoarea garantiilor, care reprezinta 80-90% din valoarea unui credit, ridicandu-se la aproape patru miliarde lei.

La mijlocul lunii iulie, FNGCIMM, fondul prin care se acorda garantiile statului, a anuntat ca valoarea creeditelor prin Programul IMM Invest a ajuns la 10,2 miliarde lei, pentru un numar de peste 11.000 de credite.

Nu doar creditele pentru firme, ci si cele acordate de banci populatiei, au crescut in luna iunie.

Astfel, soldul creditelor pentru consum a avansat cu 300 milioane lei, la 48,5 miliarde lei, dupa doua luni de scadere, in aprilie si mai.

Creditele ipotecare sunt singurele care nu au fost afectate de criza COVID-19, volumul acestora majorandu-se si in cele doua luni de criza, aprilie si mai, in ciuda faptului ca programul Prima Casa era blocat.

Soldul creditelor imobiliare a crescut in iunie cu o jumatate de miliard de lei, la un total de 62,2 miliarde lei, mai putin decat in mai, cand cresterea a fost de 600 milioane lei.

Comentarii

Laura

BCR Banca pentru Locuinte

Decizie ICCJ

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii