Creditarea populatiei nu a scazut dupa ce BNR a plafonat gradul de indatorare, dar ritmul de crestere s-a plafonat

Autor:

Bancherul.ro
2019-06-06 21:27

Creditarea populatiei a crescut usor in primele patru luni ale acestui an, nu a scazut, cum era de asteptat, in urma intrarii in vigoare de la inceputul anului a restrictiilor impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind limitarea gradului de indatorare la 40% din venituri.

Astfel, volumul creditelor noi in lei acordate de banci populatiei s-a cifrat la 10,4 miliarde lei in primele patru luni din acest an, in crestere usoara, cu 0,2%, echivalentul a 29 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata statisticile BNR.

Cu toate acestea, ritmul de crestere a creditelor s-a plafonat, dat fiind ca in primele patru luni ale anului trecut inregistra o crestere de 18%, echivalentul a 1,6 miliarde lei, fata de aceeasi perioada din anul precedent, 2017 (vezi graficul).

Se poate spune astfel ca masura BNR a avut mai degraba un efect pozitiv, prin temperarea creditarii si implicit a consumului, stimulat de politica fiscala prociclica de stimulare a consumului prin cresterea salariilor si reducerea taxelor, ceea ce a determinat o crestere economica de 5% in primul trimestru.

BNR a avertizat repetat in ultima perioada ca avansul excesiv al PIB-ului bazat aproape exclusiv pe consum nu este sanatos, pentru ca determina cresterea abrupta a importurilor de produse si implicit dezechilibre externe, precum deficitul de contul curent.

In ultimul raport de stabilitate financiara, prezentat ieri, BNR a apreciat ca nivelul ridicat al deficitului de cont curent reprezinta cel mai mare risc sistemic din prezent, pe care Guvernul trebuie sa-l rezolve prin scaderea cheltuielilor si cresterea incasarilor, adica diminuarea deficitului bugetar structural, precum si prin majorarea investitiilor si a reformelor structurale. (vezi aici detalii)

Scaderea gradului de indatorare face mai mic riscul de nerambursare a creditelor

Revenind la normele BNR privind limitarea gradului de indatorare, adoptate cu scopul de a reduce indatorarea populatiei, ajunsa la limite de alerta, Banca Nationala a subliniat, in cadrul raportului privind stabilitatea financiara, ca acestea si-au produs deja efectele:

“Intrarea în vigoare a noilor reglementări privind gradul de îndatorare, stabilite de Banca Națională a României, creează premisele pentru consolidarea capacității de plată a debitorilor, în special a celor cu venituri reduse. Astfel, de la începutul anului 2019, există deja o serie de semnale inițiale pozitive privind eficiența măsurii:

(i) gradul de îndatorare median raportat de către bănci pentru creditele noi din perioada ianuarie – martie 2019 a fost de 37 la sută, în scădere cu 8 puncte procentuale față de împrumuturile acordate în cursul anului 2018,

(ii) temperarea ritmului de creștere a creditului în lei acordat sectorului populației (la +2,6 la sută în T1 2019, comparativ cu +5 la sută în T1 2018).”

Reducerea gradului de indatorare a populatiei, in paralel cu cresterea ponderii creditelor in lei si a celor cu dobanda fixa, a determinat BNR sa coboare cu doua trepte riscul de neramburare a creditelor,de la nivel de risc sitemic ridicat la unul redus.

 

Comentarii

De la: Kis ZoltanSubiect:

Mincinosi

Comentariu:

Am incercat sa deschid un cont la CEC Bank si cand,le am spus ca ceea ce spun ei nu este conform cu ce este pe site!Raspunsul a fost ca nu au actualizat platforma.De Banca Transilvania sunt total nemultumit si caut o banca cu cele mai mici costuri pentru a face cumparaturi on-line in general din strainatate.De deschidere de cont pentru a incasa pensia nici nu vreau sa aud din moment ce toate NU respecta clauzele contractuale.

De la: Petrescu victorSubiect:

Comisioane banci

Comentariu:

Sint client ing bank,la fiecare retragere m? ciupesc cu 5ron sau 2ron.

De la: Ana Maria StefuriacSubiect:

Cont in GPB

Comentariu:

Buna ziua, Am un cont in lei si as vrea sa deschid unul in GPB. Intrebarea este daca nu sunt momentan in tara este posibil online sau doar personal? Multumesc

De la: FilipSubiect:

Revolut

Comentariu:

Treceti la Revolut pentru plati online si mai ales internationale.. Pentru plata unor bilete de avion am economisit prin a platii in valutele tariilor din care am decolat. De exemplu, un bilet UK-RO platit in GBP, a fost mai ieftin decat daca l-as fi platit in RON. Revolut are si avantajul de schimb valutar la cursul interbancar. Si predeasupra e gratuit fara absolut nici un comision cu am țiganii astia de romani.. Comision pe internet banking, frate doar in Romania mai vezi japca asta.. Comisioane peste comisioane.. Macar la Revolut daca treci pe premium primesti ceva in plus de banii aia, nu un serviciu care ar trebuii sa fie gratuit in primul rand.. Ei ne tin banii si se joaca cu ei cum le vor muschii si ne mai si taxeaza pe deasupra.. Pana nu ma impiedic de ceva care o sa ma faca sa deschid un cont bancar cu o banca fizica, ma mai mult decat multumesc cu Revolut

De la: EugenSubiect:

Revolut

Comentariu:

Revolut a introdus comisioana

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii