Creditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Autor:

Bancherul.ro
2023-11-28 20:17

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Concret, in perioada iulie-septembrie 2023, valoarea creditelor nete din portofoliile bancilor a avansat cu 2%, echivalentul a peste 13 miliarde de lei, pana la un total de 412 miliarde lei.

In paralel, depozitele din conturile bancare au crescut cu 2,2%, echivalentul a 13,2 miliarde lei, valoarea totala a acestora fiind de 600 miliarde lei.

Raportul credite/depozite s-a mentinut stabil in trimestrul trei al anului la 68%, fiind in scadere fata de anul precedent, de la 73%, ceea ce inseamna ca depozitele s-au inmultit mai mult decat creditele. Ceea ce inseamna ca, in medie, sistemul bancar se finanteaza din banii clientilor pentru a acorda altora credite.

Si indicatorii de profitabilitate ai bancilor sunt in crestere trimestriala: ROE de la 1,88% la 1,91%, iar ROA de la 21,11% la 21,25%, ceea ce le-a adus bancilor un nou profit record net de 10,4 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2023.

Criza nu se vede in cifrele sistemului bancar: provizioanele pentru riscul de credit sunt in crestere moderata, la 8,1 miliarde lei, de la 7,9 miliarde lei in trimestrul anterior, in timp ce rata creditelor neperformante a scazut la 2,61% in septembrie, de la 2,65% in iunie.

Vezi aici alti indicatori ai sistemului bancar

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii