Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Concret, in perioada iulie-septembrie 2023, valoarea creditelor nete din portofoliile bancilor a avansat cu 2%, echivalentul a peste 13 miliarde de lei, pana la un total de 412 miliarde lei.
In paralel, depozitele din conturile bancare au crescut cu 2,2%, echivalentul a 13,2 miliarde lei, valoarea totala a acestora fiind de 600 miliarde lei.
Raportul credite/depozite s-a mentinut stabil in trimestrul trei al anului la 68%, fiind in scadere fata de anul precedent, de la 73%, ceea ce inseamna ca depozitele s-au inmultit mai mult decat creditele. Ceea ce inseamna ca, in medie, sistemul bancar se finanteaza din banii clientilor pentru a acorda altora credite.
Si indicatorii de profitabilitate ai bancilor sunt in crestere trimestriala: ROE de la 1,88% la 1,91%, iar ROA de la 21,11% la 21,25%, ceea ce le-a adus bancilor un nou profit record net de 10,4 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2023.
Criza nu se vede in cifrele sistemului bancar: provizioanele pentru riscul de credit sunt in crestere moderata, la 8,1 miliarde lei, de la 7,9 miliarde lei in trimestrul anterior, in timp ce rata creditelor neperformante a scazut la 2,61% in septembrie, de la 2,65% in iunie.
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii
- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii