Costul împrumuturilor pe termen lung, scădere la 6,14% în ianuarie 2024

Autor:

Dan Palangean
2024-02-21 06:05

Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut marginal în ianuarie 2024, până la valoarea medie de 6,14%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Totodată, țara noastră a păstrat prima poziție la costurile de împrumut între statele membre, peste Ungaria, care a coborât sub pragul de șase procente (5,98%).

La nivel regional, în celelalte două țări cu regim valutar similar, costul împrumuturilor 10Y s-a în Cehia (de la 3,97% la 3,88%), dar s-a diminuat majorat cu puțin în Polonia (de la 5,21% la 5,24%). Aflată în tentativă amânată de adoptare a monedei unice, de care este legată prin curs fix, Bulgaria a coborât la 3,94%, de la 4,01% anterior.

Dobânzile cele mai scăzute au fost consemnate de Germania (2,18%), urmată de Suedia (2,23%) și Danemarca (2,31%), aflate în afara Zonei Euro. Țările de Jos (2,51%), Irlanda (2,60%) și Luxemburg (2,61%) s-au grupat în apropierea pragului de 2,5 procente, depășit mai clar de Franța (2,74%), Austria (2,76%), Finlanda (2,80%) și Belgia (2,81%).

Lituania este un caz special, valoarea de 2,88% fiind stabilită administrativ încă din octombrie 2022, după 0,16% anterior.
De reținut, la nivel european, situația Italiei (de la 3,81%, de la 3,82% în luna precedentă, cea mai mare valoare din Zona Euro) și poziționarea sub pragul de 3,5% a Letoniei (3,38%), Estoniei (3,31%), Croației și Greciei (ambele cu 3,29%), cea din urmă ieșită la finele anului trecut din zona celor mai mari dobânzi.

[1]

Una peste alta, deși valoarea consemnată pentru costul de împrumut pe termen lung a scăzut, România a continuat să dețină prima poziție în UE.

Distanța față de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar s-a mărit ușor, în contextul în care datoria publică s-a menținut, pe date operative, aproape de pragul critic de 50% din PIB.

Astfel, costul de împrumut al României în ianuarie 2024 a ajuns cu 3% peste cel al Ungariei, după ce era similar în luna precedentă. Ecartul a fost de 17% față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească) și a ajuns la 58% în raport cu Cehia (de la 56% anterior).

[2]

Din păcate, datele din 21 februarie 2024 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la 6,62% (tradingeconomics.com), peste media lunii ianuarie, pe un trend de stabilizare după o creștere rapidă la mijlocul săptămânii precedente.

La finele acestui trimestru se așteaptă o valoare de 6,44% iar, la orizontul următoarelor 12 luni, modelul utilizat arată un nivel de 6,29%.

 

Comentarii

De la: spatiul schengenSubiect:

schengen

Comentariu:

1. Taxa de solidaritate de 10% pe banci - adica ce banci avem austriece Erste si cu Raifeissen, ING olandeza ..... cam 1/3 din sistemul bancar.... asa poate isi schimba politica. 2. Nu ave sange in instalatie de era Orban din Ungaria va zic eu ca blocau toat tirurile cu marfa ce veneau de afara mai ales cele de lactate si carne de ajungea coada pana la Viena sa vedem ce mai ziceau fraierii, cine are de pierdut noi sau ei ca nu suntem in Schengen. Sunteti papa lapte de politicieni, daca nu ati inteles ca jocul e clar al Olandei care nu doreste o descarcare intensa a Portului Constanta ca am fi o poarta spre ASIA si invers, ceea ce afecteaza volumul marfurilor de la ei. Pana la urma totul e economic si politic..... ne doresc o colonie nu un partener european. Faceti gat cu migrantii, ia dati-le drumul spre Viena o luna la migranti si sa le ziceti no cum stam Viena cum Shengen......Trebuie sa intelegeti ca s-au dus dracului vremurile cu diplomatia..... nu vedeti ce se intampla in jurul nostru, se iau tarile cu japca, dc nu vom avea sange in instalatie nu ca nu vom intar in Shengen vom fi absorbiti de unii mai curiosi sa ne f.... femeile si sa ne ia pozitie de capra..... ca vreti sau nu vreti ca va place sau nu asta e realitatea trista a vremurilor pe care le traim. Doamne fereste de un razboi ca tot cu, coasa se va duce romanul sa-si apere terenul...... cu ce ati defilat voi ajunge armamentul pentru o zi, maxim doua.

De la: spatiul schengenSubiect:

spatiul schengen

Comentariu:

Comisia European? ar putea acorda Ungariei fonduri de pân? la 10 miliarde de euro pentru "a-l calma pe Viktor Orban" - poftim ca tocmai ce vorbeam de lup, ia uite cum negociaza omul ..... pt training dragi politicieni sunati la vecinu Orban sa va invete politica...... nu sta capra la europeni si s-a pus bine si cu rusu, asta baiat destept, joaca la 2 capete si indiferent ce se intampla el va fi ok.... chiar dc acum au nitel probleme, vorbim peste 2-3 ani cand se linistesc si vecinii nostrii.... cand vor avea acces din nou la resurse ieftine ca si-au folosit capul nenea Orban, sa vedeti voi tigrul Europei unde se ascundea...... nemtii sunt pe duca, de la luna la luna...., Europa de Vest o sa tuseasca tot mai tare, cine a avut de castigat din povestea asta ..... americani si rusii, iar europenii ca tantalaii au pus botul , va fi colonie totala a Americii.... jocurile sunt facute la alt nivel, dar liderii europeni sunt varza, de aia suntem unde suntem... https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/comisia-europeana-ar-putea-acorda-ungariei-fonduri-de-pana-la-10-miliarde-de-euro-pentru-a-l-calma-pe-viktor-orban-2604153 Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/comisia-europeana-ar-putea-acorda-ungariei-fonduri-de-pana-la-10-miliarde-de-euro-pentru-a-l-calma-pe-viktor-orban-2604153 Informațiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabil?, doar în limita a 120 de caractere.

De la: constantinSubiect:

informatie eronata

Comentariu:

Buna ziua! Ca angajat al CEC BANK SA va informez ca informatiia in ceea ce priveste costurile institutiei la care lucrez sunt eronate. CEC are produse diferite cojt curent si cont de card (sunt produse diferite cu IBAN diferite). Ca si administrare clientul plateste un SINGUR comision 5, 5 lei sau 3 lei...daca nu esista cont de card deschis, comisionul administrare cont curent este 5,5 lei, daca este deschis cont de card comision administrare petru TOATE prodsele deschise este 3 lei/ Avem in portofoloiu produs cu card+mobile banking cu comision administrare 0 si retrageri si interogari sold gratuite la ATM din UE, ceea ce reduse semnificativ costurile prezentate in tabel (cel putin 25 de lei) https://www.cec.ro/persoane-fizice/carduri-debit/card-visa-multicurrency-online si https://www.cec.ro/sites/default/files/public_folder/comisioane-carduri-persoane-fizice.pdf (pagina 14) Cu stima,

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Deficitul contului curent, creștere cu 85% pe primele două luni din 2025

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii