Copiii romani au cel mai mare risc de saracie din Europa

Autor:

Dan Palangean
2020-03-05 19:59

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, România a ocupat în 2018 primul loc între statele UE în ce privește riscul de sărăcie sau excludere socială la copii (persoane sub 18 ani).

Rata de 38,1% consemntă pentru cei mai tineri cetățeni este mai mult decât dublă în raport cu nivelul de 18,4%, consemnat pentru categoria de vârstă 65 – 74 de ani.

De altfel, datele prezentate mai în detaliu de organismul de statistică al Uniunii, ne plasează pentru primii zece ani de după vârsta standard de pensionare tocmai pe locul opt, după Estonia (40,3% risc de sărăcie pentru cei între 65 și 74 de ani), Letonia (38,3%), Lituania (33,9%), Malta (25,5%), Bulgaria (24,9%), Croația (23,3%) și, surpriză mare, Germania (20,8%).

La o medie a UE de 14,6%, adică situată cu aproape patru puncte procentuale mai jos, noi suntem „elvețieni” ( Elveția figurează la Eurostat cu o rată de risc de sărăcie pe intervalul de vârstă 65 – 74 de ani doar ceva mai mare decât a noastră, respectiv 18,7%). Problema reală apare la noi până la 65 de ani ci după 75 de ani, când se ajunge la 29,3%.

[1]

Totuși, chiar și atunci, riscul de sărăcie rămâne mai mic decât pentru intervalele 6 -11 ani și 12 – 17 ani, exact perioada de formare a tinerilor în școală.

De aceea, politicile publice ar trebui schimbate radical și particularizate mult mai bine pe categorii de vârstă.

De reflectat la faptul că pregătim o indexare de 40% a veniturilor, care se va duce în cea mai mare măsură spre categoria de vârstă cel mai puțin expusă riscului de sărăcie.

Comentarii

De la: AlexSubiect:

Bun :|

Comentariu:

Brom nu ar fi ajuns in grupul OTP Bank deoarece tranzactia a fost respinsa de BNR inainte ca Eximbank sa intre in negocieri cu grecii de la NBG; iar cand au prezentat oferta finala OTP nu mai era prin zona. Daca vor fuziona, s-ar putea sa se elimine o banca de nisa profitabila pentru stat si accesibila pentru IMM-uri numita Eximbank.

De la: GigiSubiect:

Falimentele lui isarescu

Comentariu:

Bancile din Romania se imputineaza pentru ca functioneaza ca niste cocini infecte, ruinand milioane de oameni prin contracte abuzive. In contextul asta, oricat te tine justitia si securitatea din bnr in spate, la un moment dat piata le penalizeaza. Ca exemplu: din cele 7 banci care au dat CHF, 4 (Volksbank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus) au dat faliment si se incalzeste in joc de glezne Credit Europe. Au ramas in picioare doar Raivarzan si OTP, care traiesc si din altceva decat din acele credite nenorocite. Asta e bankingul propus de securistul Isarescu in Romania: escrocherie, ruina si falimente controlate.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Deficitul contului curent, creștere cu 85% pe primele două luni din 2025

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii