Guvernul croat pregătește un act normativ referitor la conversia în euro a creditelor în franci elvețieni, o măsură de care vor beneficia mai multe zeci de mii de debitori, a declarat marți pentru Reuters o sursă guvernamentală, transmite Agerpres.
Actul normativ, care ar urma să fie prezentat de ministrul de Finanțe, Boris Lalovac, la următoarea reuniune a Guvernului, este destinat să înlocuiască actuala soluție temporară care fixează cursul de schimb la 6,39 kuna pentru un franc. Această soluție expiră la finele lunii ianuarie 2016.
Creditele respective ar urma să fie convertite în euro la cursul de schimb din ziua încheierii contractul de credit. Costul conversiei ar urma să fie suportat de băncile comerciale ale căror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe.
‘Este posibil ca Guvernul să adopte în scurt timp această măsură’, a declarat sursa.
Aproximativ 60.000 de croați au credite denominate în franci elvețieni, contractate în anii 2000 când multe persoane din Europa Centrală și de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp însă aprecierea semnificativă a francului a dus la creșterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci iar guvernele din regiune au început să caute soluții la această problemă.
În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinți a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii