Consumul individual efectiv: Romania la 80% din media UE

Autor:

Dan Palangean
2022-01-06 16:04

România a atins în 2020 pragul de 80% din nivelul de trai mediu al UE27 la consumul individual efectiv (AIC), potrivit Eurostat.

Țara noastră, a depăşit șapte state membre și a obținut cea mai mare creştere a acestui indicator din ultimii trei ani la nivelul UE. Cu 6 puncte procentuale (de la 74% la 80%), am avansat mai bine decât Polonia (83% față de 78%), Ungaria (70% față de 65%) sau Bulgaria (61% față de 57%).

Astfel, suntem plasați pe locul 20, desaupra Estoniei (77%) și imediat după Polonia (83%) sau Cehia (84%). În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, adică PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, ne-am situat anul trecut la 72% din media UE, adică peste pragul avansat ca minim pentru adoptarea euro. La acest indicator apar în urma noastră „doar” Slovacia, Letonia (ambele cu 70%), Croația (64%), Grecia (62%) și Bulgaria (55%).

Cu un plus de 8 puncte procentuale (pp) la AIC față de PIB pe loc., ne situăm doar după Grecia (12 pp), la egalitate cu Polonia și Portugalia și urmați de Bulgaria (7 pp). Pentru referință și poziționare în context, menționăm că sunt țări precum Cehia (-9 pp, 93% la PIB/loc. dar numai 84% la AIC) sau Ungaria (-4 pp), care au o altă abordare a consumului pe baza rezultatelor din economie.

Pentru referință, vă prezentăm in extenso valorile consemnate de statele UE la AIC și PIB din 2018 până în 2020, pentru a vedea care au fost evoluțiile din ultimii trei ani analizați de Eurostat. Menționăm că Lituania (95% față de 91%), a fost cea mai bine plasată din fostul bloc estic la AIC, imediat după Italia (96%, venită de la 100% în 2018). Cea mai slabă evoluție în pandemie a avut-o Spania, care a coborât la doar 85% față de 92% în urmă cu trei ani.

[1]

Luxemburg (unde lucrează multe persoane din țările vecine) și Irlanda (care a contabilizat rezultatele unor multinaționale mutate acolo ca urmare a Brexitului) sunt cazuri speciale, cu diferențe masive între PIB/loc. și AIC . Acesta din urmă este mai relevant din perspectiva nivelului efectiv de trai (Irlanda coboară, pe baza lui, sub media europeană)

Aserțiune bazată și clasamentul AIC la nivelul UE. Unde, după Luxemburg (145%), figurează Germania (124%), urmată de Danemarca (122%), Olanda (117%) și Austria (116%). Peste Belgia (114%), Finlanda (113%), Suedia (112%) sau Franța (110%, în pofida unui ecart pozitiv AIC – PIB, sub media Zonei Euro la PIB/loc.).

PIB/locuitor faţă de AIC

Consumul individual efectiv (abreviat AIC în limba engleză), reflectă mai fidel bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă se bazează pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

În schimb, AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai.

Diferenţele rezultă din aceea că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă substanțial de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a țărilor după nivelul de trai, ce ar rezulta din compararea clasicului PIB/locuitor, poate suferi modificări importante.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii