În luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8% pe seria brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au favorizat revenirea iar trendul este îmbucurător.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, rezultatele au fost similare și puternic pozitive (+15,7% pe seria brută și +15,6% pe cea ajustată la sezonalitate).
Per total, rezultă că, după o lună iulie ceva mai slabă, asistăm la o creștere de activitate, datele pentru intervalul ianuarie – august fiind +6,6% pe seria brută și +4,5% pe seria ajustată.
În primele opt luni ale anului curent, pe elemente de structură, aproape toți indicatorii au rămas pozitivi, cu o singură excepție la construcțiile noi (-1,2% pe seria ajustată față de luna anterioară, deși +4,8% în termeni bruți).
De remarcat ritmurile foarte ridicate față de aceeași lună a anului anterior la reparații capitale (+34,3% ajustat) și întreținere și reparații curente (+32,3% ajustat).
Pe obiecte de construcţii, se poate vedea o problemă pe segmentul clădirilor rezidențiale, aflate în declin, atât pe cifre brute cât și ajustate, față de august 2021 (-1,3%, respectiv -1,2%), deși a bifat un avans brut marginal față de iulie 2022 (+1,2%, deși -1,6% după ajustarea la sezonalitate).
Clădirile nerezidenţiale și construcțiile inginerești au mers mult mai bine, cu ritmuri de peste +20% august 2022 față de august 2021 și avans brut de peste 10% față de luna anterioară. Cu toate acestea, ritmul cumulat pe primele opt luni rămâne foarte modest la acestea din urmă (+1,1% brut și, din păcate, -3,8% ajustat), în contextul constrângerilor bugetare.
Per total, situația s-a ameliorat și intră „în linie” cu prognoza oficială (producție fizică de +5,0%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după primele 8 luni ale anului, consemnăm un avans de 6,6% brut și 4,5% ajustat în raport cu aceeași perioadă din 2021, pe un trend de revenire.
Nu există comentarii pentru această știre.
România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii