Consiliul Superior al Magistraturii: darea in plata nu se poate realiza fara vointa partilor, adica atat a clientilor, cat si a bancilor

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-18 19:33

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avertizat parlamentarii ca legea darii in plata nu se poate aplica decat cu vointa partilor, adica atat a clientilor, cat si a bancilor.

Cu alte cuvinte, bancile nu pot fi obligate sa primeasca de la clienti casele ipotecate, in locul banilor imprumutati, in vederea achitarii datoriilor, cum prevede legea darii in plata.

Acest lucru ar fi posibil doar daca si banca este de acord, cu vointa partilor, cum se spune in termeni juridici.

“Schimbarea obiectului prestatiei stabilite printr-un contract nu se poate realiza in afara acordului de vointa al partilor”, se arata intr-un raspuns al CSM adresat, miercuri, presedintelui Comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc, document citat de Agerpres.

“Obiectul prestatiei” dintr-un contract de credit este creditul respectiv, sub forma banilor imprumutati, imobilul fiind doar o garantie pentru rambursarea imprumutului.

Cum a fost denaturat, manipulat si plagiat datio in solutum

Opinia CSM coincide cu prevederile Directivei nr. 17 din 2014 privind creditele ipotecare, care inca nu a fost transpusa in legislatia nationala, termenul de intrare in vigoare fiind 21 martie, in care exista principiul darii in pata (datio in solutum), insa doar daca exista acordul explicit in acest sens al partilor.

Statele membre nu împiedică părțile la un contract de credit să convină în mod explicit că returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanţiei este suficient pentru a rambursa creditul“, se arata in Directiva 17.

Prima varianta a acestui proiectului de lege privind transpunerea Directivei 17 a fost publicata de ANPC inca din luna februarie 2015, in plin scandal al creditelor in franci elvetieni, cand in Parlament se discuta o lege privind conversia acestor credite cu suportarea unor pierderi de catre banci, lege care nu a mai ajuns sa fie adoptata, dupa opozitia bancilor, BNR si FMI.

Proiectul ANPC, institutie condusa la acea vreme de PSD-istul Marius Dunca, avea o propunere-bomba la acea data, potrivit careia clientii bancilor pot scapa de credit daca predau casa ipotecata bancii.

Mai exact, proiectul spunea: „In orice situatie, riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului.”

Ideea a fost furata de un parlamentar PNL si de avocatul Gheorghe Piperea, care au venit ulterior cu o lege speciala privind darea in plata, aprobata rapid de Parlament la finalul anului trecut, insa intoarsa spre reexminare de catre presedintele Klaus Iohannis, in urma protestelor BNR.

Proiectul ANPC a fost tergiversat pana la finalul anului trecut, perioada in care s-au purtat negocieri cu bancile, astfel ca a rezultat a doua varianta a proiectului, transmisa ministerelor spre avizare.

In a doua varianta s-au mentinut prevederile referitoare la conversia creditelor in valuta, in schimb s-au introdus o serie de conditionalitati pentru aplicarea procedurii de dare in plata a casei ipotecate. (vezi aici detalii)

Comentarii

De la: cosmingSubiect:

mda

Comentariu:

Decizia se aplica la toate contractele care au avut clauze abuzive... inclusiv cele inchise sau cele cu ipoteci executate silit... Va incepe un val de procese impotriva OTP .. mai ieftine e sa inchida gura la toti fostii si actualii clienti cu niste sume care sa reprezinte cash-ul furat pana acum... a se vedea BCR-ul care a inceput sa dea din colt in colt cand isi calculeaza pierderile cu catve sute de contracte...

De la: chrisSubiect:

Decizia

Comentariu:

Tribunalul București spune, îns?, c? decizia se aplic? inclusiv acelor contracte modificate de OUG 50, inclusiv în cazul în care consumatorii au semnat actele adiționale. Aceasta nu se aplic? contractelor de refinanțare și în cazul celor în care s-a operat o rambursare anticipat?. „Cu excluderea acestor categorii, hot?rârea se aplic? contractelor de credit de adeziune, pre-formulate, conținând clauze abuzive similare celor din contractele ce au tâcut conținutul prezentei judec?ți, aflate în curs de executare în portofoliul OTP Bank SA la momentul intr?rii în vigoare a OUG nr.50/2010, indiferent c? nu au fost încheiate acte adiționale de aliniere la dispozițiile ordonanței sau c? au fost încheiate sau considerate încheiate, prin acceptare tacit?, asemenea acte de conformitate a contractelor de credit cu prevederile OUG nr.50/2010”, se arat? în motivare.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii