Consiliul Concurentei a descoperit o noua casta profesionala la Ministerul Justitiei: operatorii pentru inscrierea ipotecilor in RNPM (AEGRM)

Autor:

Bancherul.ro
2020-07-12 19:05

Consiliul Concurentei a descoperit o noua casta profesionala favorizata de Ministerul Justitiei, precum cea a notarilor, si anume operatorii care se ocupa de inscrierea avizelor de ipotecă sau alte garanții reale mobiliare in Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM), fosta Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM).

Cu toate ca înscrierea în RNPM a avizelor de garanție reprezintă o simplă activitate administrativă, Ministerul Justiției, în calitate de autoritate de supraveghere a acestei piețe, a încredințat operarea RNPM unor operatori în baza unor criterii de acces care, în timp, s-au dovedit a fi adevărate bariere la intrarea pe piață, a constatat Consiliul Concurentei.

Pentru a putea activa pe piață, un operator are obligația să încheie o poliță de răspundere profesională de minim un milion de euro, nivel disproporționat în raport cu riscul asumat de către cei care efectuează o astfel de activitate cu caracter pur administrativ. În acest fel, se limitează intrarea pe piață a unor potențiali operatori, ceea ce ar permite o mai bună manifestare a concurenței.

In prezent, exista doar patru operatori care inscriu aceste ipoteci, in toata tara.

Mai mult, din luna decembrie 2018, prin modificarea legislației în domeniu, instituțiile de credit, societățile din domeniul asigurărilor și executorii judecătorești nu mai pot opera înscrieri în RNPM.

Odată cu modificarea legislației și plafonarea tarifelor la un nivel minim, s-a ajuns la o uniformizare a tarifelor în piață, eliminând orice formă de concurență prin preț, mai precizeaza Consiliul Concurentei.

Comunicatul Consiliului Concurentei:

CONSILIUL CONCURENȚEI RECOMANDĂ „RELAXAREA” CONDIȚIILOR PENTRU ÎNSCRIEREA AVIZELOR DE IPOTECĂ ÎN REGISTRUL NAȚIONAL DE PUBLICITATE MOBILIARĂ

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei anchete sectoriale, că anumite condiții de acces pe piața serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă sau alte garanții reale mobiliare în Registrul Național de Publicitate Mobiliară – RNPM sunt excesive, reprezentând reale bariere la intrarea pe piață și, ca urmare, a elaborat o serie de recomandări pentru stimularea concurenței pe această piață.

RNPM, fosta Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, este un sistem informatizat de evidență a garanțiilor reale mobiliare și de publicitate a actelor și operațiunilor juridice prevăzute de lege.

Prin înscrierea în această bază de date, creditorii ipotecari fac publică existenţa unei ipoteci mobiliare asupra unui bun și obţin un rang de prioritate pentru situația în care bunul ipotecat este executat silit.

Înscrierea în RNPM se poate face prin intermediul unui operator autorizat al Registrului sau a unui agent împuternicit al acestuia, în urma completării unui formular de aviz de ipotecă și achitând o taxă și un tarif stabilit de operator/agent.

Practic, înscrierea în RNPM a avizelor de garanție reprezintă o simplă activitate administrativă și nu presupune controlul de legalitate asupra datelor cuprinse în formularul de înscriere.

Ministerul Justiției, în calitate de autoritate de supraveghere a acestei piețe, a încredințat operarea RNPM unor operatori în baza unor criterii de acces care, în timp, s-au dovedit a fi adevărate bariere la intrarea pe piață.

Mai mult, din luna decembrie 2018, prin modificarea legislației în domeniu, instituțiile de credit, societățile din domeniul asigurărilor și executorii judecătorești nu mai pot opera înscrieri în RNPM.

Astfel, ca urmare a reducerii numărului de operatori (la 4), gradul de concentrare al pieței a devenit unul foarte ridicat.

În prezent, pentru a desfășura activități de înscriere în RNPM, birourile teritoriale ale unui operator trebuie să acopere cel puțin 15 județe și capitala, condiție motivată de Ministerul Justiției prin caracterul de interes public al acestei activități în sensul asigurării accesului publicului la aceste servicii.

Cu toate aceste încercări de a reglementa distribuția teritorială, piața se concentrează în București și în câteva alte orașe mari, unde se efectuează aproximativ 60 -70% din activitate, respectiv cele multe înscrieri. Pe de altă parte, există județe în care nu există niciun furnizor de servicii de înscriere (județul Alba) sau cu un singur furnizor (Călărași, Covasna, Galați, Harghita, Mehedinți, Sibiu, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea).

În plus, ritmul accelerat de dezvoltare tehnologică a condus la orientarea desfășurării activității spre varianta online. Ca urmare, numărul de clienți care se deplasează la sediul operatorului sau agentului este din ce în ce mai mic, peste 70% din activitate desfășurându-se în baza unei semnături electronice calificate.

În aceste condiții, Consiliul Concurenței recomandă eliminarea criteriului privind acoperirea teritorială de către cei care doresc să intre pe piață, deoarece o astfel de cerință nu se mai justifică.

În situații speciale și din considerente de interes public, în urma unei analize obiective, Ministerul Justiției, în calitatea sa de autoritate de supraveghere, poate institui funcționarea unor birouri într-un regim special, la un tarif reglementat.

În prezent, pentru a putea activa pe piață, un operator are obligația să încheie o poliță de răspundere profesională de minim un milion de euro, nivel disproporționat în raport cu riscul asumat de către cei care efectuează o astfel de activitate cu caracter pur administrativ. În acest fel, se limitează intrarea pe piață a unor potențiali operatori, ceea ce ar permite o mai bună manifestare a concurenței.

Ca urmare, autoritatea de concurență recomandă ca limita minimă a poliței privind răspunderea profesională să se fie stabilită proporțional cu riscul real pe care și-l asumă cel care efectuează înregistrarea în RNPM, plecând de la un pachet minim de riscuri, identificat printr-o analiză obiectivă, pe baze statistice istorice.

În același timp, acești operatori au agenți împuterniciți care furnizează în mod direct și efectiv serviciile de înscriere în RNPM.

Dacă până în anul 2018, chiar și pe fondul intervenției unor operatori asupra tarifelor practicate de agenții lor, exista o oarecare concurență între agenți, odată cu modificarea legislației și plafonarea tarifelor la un nivel minim, s-a ajuns la o uniformizare a tarifelor în piață, eliminând orice formă de concurență prin preț.

Astfel, Consiliul Concurenței susține eliminarea oricărei forme de intervenție asupra tarifelor cu caracter comercial, respectiv menținerea acesteia doar în acele situații cu caracter special, în care activitatea de înregistrare în RNPM are caracter de serviciu public.

Raportul anchetei sectoriale pe piața serviciilor de înregistrare/înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanții reale mobiliare în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare/Registru Național de Publicitate Mobiliară poate fi consultat pe pagina web a instituţiei: www.consiliulconcurentei.ro.

Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de sugestii și propuneri, ce pot fi transmise prin e-mail la adresa servicii@consiliulconcurentei.ro sau prin poştă la următoarea adresă: Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701, Oficiul Poştal nr. 18, timp de 30 de zile.

Comentarii

L. Radu

Raiffeisen

Asa e, teapa pe care am luat-o si eu. Raiffeisen a dovedit ticalosie si incompetenta. O banca de evitat.

Cristina Constantinescu

Raiffeisen Bank

În aceeași situație ma aflu și eu. În vara acestui an am ajuns la finalul celor 5 ani de economisire. Ce economisire? Am depus suma minimă(adică 70 ron/lună) și am respectat contractul. Banca mi-a acordat dobândă 1%, dar mi-a luat 100 de lei taxă deschidere de cont plus taxele de administrare cont pentru fiecare an. La final am luat cu 200 de lei mai puțin. Deci mare țeapă!!! 😤 Aștept și sper că totuși voi primi acea dobândă de la stat de 25 %. Cine o mai avea încredere în bănci?! Numai înșelătorii.

Ioan

Teapa Raiffeisen

Aceștia sunt cei mai mari tepari ai Europei . Din 2012 am banii iar dânșii NU ÎȚI DAU ACCES LA CONTUL TĂU . I AM somat cu articole din contract și nu doresc sa respecte legea . Austria .Omv.SchweienHofer

Drinda Mirela Maria

Nu se poate asa ceva

Bună am nevoie de ajutorul vostru mi-am deschis un cont plan de economii la banca raiffaizan bank în 2014 iar acuma stau si astept după bani mei nu știu ce e de facut

Vasile Coman - Bancherul.ro

Reclamatie Raiffeisen

Stinata doamna Drinda, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Raiffaisen cu privire la problema dumneavoastra, dupa care reveniti cu raapunsul bancii la mine, pentru a va ajuta sa rezolvati problema. Vasile Coman, tel. 0723292899, email: vasile.coman@bancherul.ro

Ana Dragomir

Înșelătorie?

Buna ziua, ma numesc Ana Dragomir și am avut un contract la Banca pentru locuințe Raiffeisen BANK, și nici in ziua de azi nu am primit prima de la stat. Am plătit 5 ani in fiecare luna și am luat mai putini bani decât am depus. Azi am sunat la ei și mi-au spus ca au pierdut procesul, deci nu voi mai primi nici un ban. Ce este de făcut in acesta situație, având in vedete ca nu sunt singura in acesta situație?

Lucian

Raiffeisen

Din 2015 am și eu. Acum am făcut 5 ani, aștept cei 25% de la stat. Cred că îmi voi retrage bani, după ei voi așteapta mult și bine.

Meza

Țeapă

Bună ziua! Am avut și eu doua contracte cu ei si nu am primit prima de la stat .Ar fi bine să ne gasim mai mulți clienți și sa.i dam in judecată....

Vasile Coman - Bancherul.ro

prima de stat Raiffeisen

Lucian, Meza, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Raiffaisen cu privire la problema dumneavoastra, dupa care reveniti cu rapunsul bancii la mine, pentru a va ajuta sa rezolvati problema. Vasile Coman, tel. 0723292899, email: vasile.coman@bancherul.ro

Negoită Mariana

Contprimadelastat din 2015 până în 2020 iulie lichidat

Teapa Nu am primit prima de la stat și tot asteptam sa se termine procesul băncii Raiffessen și acum în 2021. Oare cand vom primi bani prima de la stat 25 % ?

Negoită Mariana

Contprimadelastat din 2015 până în 2020 iulie lichidat

Teapa Nu am primit prima de la stat și tot asteptam sa se termine procesul băncii Raiffessen și acum în 2021. Oare cand vom primi bani prima de la stat 25 % ?

Antemir Marius

Raiffeisen

Buna ziua, ma regasesc in randul celor de mai sus, din iunie 2015 am avut 2 contracte. Anul trecut am retras suma totala depusa.... Acelasi raspuns : Nu ei (Banca) trebuie sa plateasca dobanda, ci Statul Roman. Precizez CA la intocmitrea contractului nu a fost precizata aceasta clauza, iar contractul a fost semnat intre mine si Banca. Ce este de facut?

apostol georgiana

Reclamație Aedificium Banca pt Locuinte

Buna seara! Am contractat in ianuarie 2016 un contract de economisire la Raiffeisen Baca pt Locuințe, termenul initial fiind de 5 ani, ulterior prelungindu-se la 5 ani si 6 luni. In august 2021 am încasat soldul si “dobanda”, dar de fapt suma primită a fost mai mica fata de depunerile efectuate, fara a primi si prima de la stat. Desi la incheierea contractului si in contract nu este prevăzut a justifica ca banii economisiti au fost investiți in locuința, mi s-au solicitat facturi, bonuri si contracte pt a justifica soldul, dobanda si prima neîncasată (o aberatie colosala, cum sa iti justific ceva ce nu mi-ai dat???), dar in fine am facut in decembrie 2021 justificarea integrala a întregii sume. La incheierea contractului chiar angajata băncii mi-a specificat ca in februarie 2021 imi voi putea încasa soldul, dobanda si prima fara nicio alta justificare, lucru care nu s-a intamplat. Actualmente, Raiffeisen da din umeri si imi transmit reprezentanții call center ca creditarea primei e incerta, ca statul trebuie sa plateasca, etc., dar contractul a fost incheiat intre mine si Raiffeisen, statul roman fiind terta persoana straina de contract, intrucat daca era si statul parte in contract, contractul trebuia sa fie semnat si de un reprezentant al statului, lucru care nu s-a intamplat. La e-mailurile trimise catre banca aceștia nici nu se sinchisesc sa raspunda. Atunci cand Raiffeisen s-a folosit de banii mei a fost bine, iar acum refuza cu nonșalantă sa imi dea dreptul cuvenit. Va rog sa ma îndrumați cum imi pot obtine prima de la stat pe 5 ani? Multumesc!

Belcin Anca Lygia Alexandra

INFORMARE NR>27701/25.03.2022

In legatura cu aceasta informare doresc mai multe date ,despre contul meu /contract ,,,din 03.08.2012 cutermen de economisire 03.08.20017.Daca doriti si nr contract contactati-ma pe mail .

Georgica fara frica

fazanei

Rai Fazani ! Raiffeisen e raiul fazanilor (clientilor) din piata bancara. Dar si fazanii uneori mai intra in cuptorul insolventei ;)

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Consiliul Concurentei

Preluarea Tiriac Leasing de Banca Transilvania, aprobata de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Banca Transilvania SA intenționează să preia Țiriac Leasing IFN SA, conform unui comunicat de presa al Consiliului Concurentei, in care se adauga:Banca Transilvania... detalii

Uniunea Barourilor (UNBR), investigata de Consiliul Concurentei pentru ilegalitati privind inregistrarile in Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), în calitate de operator autorizat în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (în prezent Registrul Național de Publicitate Mobiliară - RNPM) și de către agenții împuterniciți să înregistreze avize de înscriere registrul menționat.Investigaţia se referă la posibila stabilire de către UNBR și agenții împuterniciți, în cadrul contractelor încheiate, a prețurilor/tarifelor de revânzare pentru serviciile de înregistrare a avizelor de înscriere în Registrul Național de Publicitate Mobiliară.Potrivit prevederilor Legii Concurenței, sunt interzise orice înţelegeri între întreprinderi, decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească prin stabilirea, preţurilor de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de... detalii

Consiliul Concurentei investigheaza Renault pentru practici no-poach la recrutarea angajatilor

Consiliul Concurenţei a declanşat, în premieră, o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii pe piaţa forței de muncă calificată/specializată din domeniul producției autovehicule şi/sau altor activităţi... detalii

Consiliul Concurentei a impus noi reguli privind promovarea informatiilor pe piata de leasing operational

Consiliul Concurenței a impus noi reguli privind promovarea informațiilor pe piața de leasing operațional, astfel încât companiile să nu își poată coordona comportamentul, evitând încălcarea normelor din domeniul concurenței, se... detalii