Conducerea BNR a decis sa-si publice salariile

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-04 15:29

Conducerea BNR a decis ieri sa-si faca publice salariile, dupa presiunea publicului din ultima perioada privind lipsa de transparenta a bancii centrale, in contradictie cu practica Bancii Centrale Europene (BCE), care publica salariile conducerii.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat in conferinta de presa sustinuta in aceste momente, ca a decis sa-si publice in avans nivelul salariului: 61.203 de lei in total, respectiv 13.601 de euro.

Salariul net lunar al guvernatorului este 42.727 lei, adica 9.495 de euro, la care se adauga indemnizata lunara de presedinte al Consiliului de Administratie, de 18.476 lei, adica 4.106 de euro.

Cum a explicat Mugur Isarescu decizia de publicare a salariilor conducerii, precum si a minutelor sedintelor de politica monetara:

“Consiliul de Administratie al BNR, intrunit in sedinta din 3 august 2016, a analizat modul cum a evoluat in ultimii ani la nivelul bancilor centrale membre ale sistemului european al bancilor centrale, raportul intre independenta institutionala si transparenta procesului decizional. Pe baza datelor analizate, s-a constatat ca in multe banci centrale ale sistemului european s-a accentuat si diversificat procesul de transparentizare si informare publica. Cu deosebire cele legate de deciziile de politica monetara si de salariile conducerii executive.

In consecinta, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa faca publice minutele sedintelor de politica monetara ale Consiliului si veniturile realizate de membrii CA al BNR.

Continutul si modul de publicare al informatiilor privind deciziile de politica monetara si a veniturilor se vor stabili in sedinta Consiliului de Administratie din luna august a.c.

Pe baza acestei decizii de ieri a Consiliului de Administratie privind publicarea salariilor, am decis si am luat aprobarea Consiliului de Administratie sa prezint in avans salariul net si indemnizatia de conducere care revin guvernatorului BNR: salariul net lunar este de 42.727 lei, adica 9.495 de euro, iar indemnizatia lunara de presedinte al Consiliului de Administratie al BNR este de 18.476 de lei, adica 4.106 euro, la cursul de 4,5 lei pentru euro. Total venit lunar: 61.203 lei, adica 13.601 euro.

De asemenea, vreau sa clarific o serie de aspecte care au aparut in discutia publica din ultima vreme.

1. In perioada crizei 2009-2010, salariile conducerii executive a BNR nu au crescut. Cresterea a fost zero.

2. In anul 2010, salariile conducerii si tuturor angajatilor BNR au fost reduse cu 25%.

3. Conform Legii 312/2004 privind statutul BNR, art.43, salariatii BNR pot beneficia de participarea la profitul bancii, dupa virarea la bugetul de stat a 80% din veniturile nete realizate de BNR. Suma ramasa, de 20% din profit, se utilizeaza in primul rand pentru majorarea rezervelor statutare ale BNR si a surselor proprii de investitii. Dupa aceasta se poate, cu aprobarea Consiliului de Administratie (CA), constitui fonduri de participare la profit al salariatilor, in cuantum de maxim 10% din suma ramasa, adica din 20% profit. Aceasta inseamna maxim 2% din totalul profitului BNR. O parte, as spune chiar o mica parte din acest 2% poate fi destinata unor premii de performanta, acordate numai salariatilor cu realizari remarcabile.

Cu alte cuvinte, bonusuri la BNR se dau intr-un numar extrem de limitat si numai unor salariati cu performante cu totul deosebite. Iar suma care poate sa fie data salariatilor din profit reprezinta maxim 2%.

Iar in perioada de dupa criza, BNR a varsat Ministerului de Finante, pentru nevoile tarii, aproximativ un miliard de euro, cei 80% din profit. Un miliard de euro. Aceasta este performanta BNR, care nu este trecuta ca o obligatie in statut, obligatia noastra este sa asiguram stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara, stabilitatea cursului de schimb. Toate trei sunt asigurate. Faptul ca asiguram si un profit remarcabil este o performanta deosebita. Pentru asta legea, nu CA, legea, subliniez, ne da posibilitatea sa-i retribuim suplimentar pe salariatii nostri. Pe salariati, nu conducerea.

Inca o precizare.

Conform Codului muncii, incepand din 1 iunie 2014, la implinirea varstei de 64 de ani si 10 luni, am indeplinit conditiile cumulative de munca si stagiu de pensionare, dar contractul meu de munca cu BNR a continuat, pe baza deciziei Parlamentului de numire in functia de guvernator.

Nu am depus cerere de pensie la Casa teritoriala de pensii si ca urmare nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am incasat pensie si nu s-a acumulat pensia cu salariul. Am considerat ca acesta este un gest normal si frumos sa nu incasez si pensie, atata vreme cat incasez un salariu de la BNR. Pensia va intra in plata dupa depunerea acestui dosar, conform art. 103 al legii pensiilor nr.263 din 2010 si nu se plateste sub nicio forma retroactiv, indiferent cand are loc aceasta depunere a dosarului.

Pensia se stabileste prin decizie a Casei teritoriale de pensii si se acorda doar de la data inregistrarii cererii, conform art.104 din legea mentionata, ceea ce in cazul meu nu s-a intamplat.”

Comentarii

Mircea

nu vreau sa insinuez ca mancati kko

dar pot sa iau si eu datele de la BNR si sa fac un grafic, mai repede decat sa imi fac cont la voi. macar faceti voi un grafic mai frumos, si nu mintiti. spuneti de ex ca au crescut creditele acordate nerezidentilor daca vreti sa fiti interesanti...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Cariera

Exim Banca Romaneasca are o noua conducere

Conducerea Exim Banca Romaneasca va fi asigurata in urmatorii patru ani de Traian Halalai in calitate de presedinte executiv, Lidia Stan – vicepresedinte executiv responsabil cu activitatea de retail/CFO, Catalin... detalii

Ioana Gheorghiade devine sefa riscului la BCR

Banca Comercială Română (BCR) anunță numirea Ioanei Gheorghiade în funcÈ›ia de Chief Risk Officer (CRO) È™i membru al Comitetului Executiv al băncii, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare,... detalii

ING Bank are un nou director de resurse umane: Maria Zoicas

Maria ZoicaÈ™ se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:Maria are peste... detalii

Alessio Cioni este noul director general al Intesa Sanpaolo Bank Romania

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcÈ›ia de Director General È™i... detalii