Personalul de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va fi supus în perioada următoare unei evaluări profesionale care va avea ca efect fie confirmarea în anumite posturi de conducere, fie disponibilizarea. În cazul disponibilizărilor, personalul concediat va beneficia de cel mult 4 salarii lunare compensatorii, în conformitate cu Regulamentul Intern al Autorității de Supraveghere Financiară, se arata intr-un comunicat al ASF semnat de purtatorul de cuvant Radu Soviani.
Comunicatul a fost emis dupa ce in presa au aparut informatii cu privire la existenta unei hotarari a ASF in care se stabilesc valori ridicate ale salariilor compensatorii.
“ASF nu a decis plăți compensatorii pentru revocarea membrilor Consiliului înainte de termen”, se arata in comunicat.
Iata ce se mai arata in comunicatul ASF: “În legătură cu articolele apărute în presă, potrivită cărora Consiliul ASF ar fi decis în ședința din data de 18.12.2013, prin Hotărârea 73, plata de salarii compensatorii pentru cazul în care membrii conducerii ASF sunt revocați în cazul incompatibilității, facem următoarele precizări:
1. Hotărârea 73 din 18.12.2013 a Consiliului ASF nu prevede plăți compensatorii pentru membrii Consiliului ASF în cazul revocării;
2. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a decis plăți compensatorii pentru membrii Consiliului ASF;
3. Orice variantă a Hotărârii ASF nr. 73/18.12.2013 care ar pretinde altceva decât ceea ce am precizat la punctele 1 și 2 este una nereală, distorsionată, denaturată, care este vehiculată în contextul evaluării personalului ASF. Repetăm, Hotărârea 73/18.12.2013 adoptată de Consiliul ASF nu prevede plăți compensatorii pentru membrii Consiliului revocați înainte de termen.
4. Conducerea ASF și-a exprimat dezacordul față de modul în care conducerile fostelor comisii de supraveghere comasate în ASF începând cu data de 28 aprilie 2013, înțelegeau să își acorde plăți compensatorii (câteodată chiar ca bonusuri de performanță după încheierea mandatului sau inclusiv în cazul în care ocupau o altă funcție în cazul comisiilor de supraveghere).
Din punctul de vedere al Autorității de Supraveghere Financiară orice plată compensatorie pentru o eventuală întrerupere a mandatului unui membru al Consiliului înainte de termenul de 5 ani trebuie să fie rezonabilă, sustenabilă, ancorată în realitățile economice, de bun simț, în concordanță cu practicile BNR și ale industriei autorizate, reglementate și supravegheate. În niciun caz revocarea unui membru al Consiliului ASF pe motive ‘’de incompatibilitate’’ nu se încadrează în situațiile enumerate mai sus.”
Persoanele din conducerea ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu data de 5 noiembrie 2013.
1. Ruşanu Dan Radu – preşedinte – membru executiv
2. Dăianu Daniel – prim-vicepreşedinte – membru executiv
3. Ursache Mircea – vicepreşedinte – membru executiv – sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare
4. Moldoveanu Corneliu – vicepreşedinte – membru executiv – sectorul asigurărilor-reasigurărilor
5. Giurescu Ion – vicepreşedinte – membru executiv – sectorul sistemului de pensii private
6. Marcu Gheorghe – membru neexecutiv
7. Biro Albin – membru neexecutiv
8. Sârbu Marian – membru neexecutiv
9. Mîrzac Marian – membru neexecutiv
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii