BANCI | Stirea Zilei

Comisioanele bancare la platile in valuta se ieftinesc, datorita SEPA, care elimina comisioanele Swift

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-14 00:06

Dupa ce, in urma cu un an, BRD anunta ca renunta la comisionul SWIFT de 15 euro pentru platile in euro tip SEPA, alte banci importante au eliminat, la randul lor, costurile suplimentare pentru transferurile internationale in valuta, odata cu implementarea standardelor comune privind transferurile si platile in euro intre tarile Uniunii Europene de catre majoritatea bancilor romanesti.

Zilele trecute si Libra Bank anunta ca in urma aderarii la programul Sepa Euro, clientii care efectueaza plati in euro vor beneficia de comisioane mai mici decat prin modalitatea de plata Swift. Astfel, daca in cazul platilor online prin Swift, comisionul este 0,12% plus 10 euro (minim 20 de euro pentru o plata), prin Sepa nu se mai percepe taxa de 10 euro,ci doar un comision de 0,10% din suma transferata, minimul fiind 10 euro, iar maximul 500 euro.

Concret, in cazul unei plati de 1.000 de euro, in cazul platii tip Swift, comisionul este 1,2 euro (0,12% din 1.000 de euro) plus 10 euro, in total 11,2 euro. In cazul platii Sepa, comisionul va fi doar 10 euro, taxa minima. Aceeasi taxa, de 10 euro, se va plati pentru orice suma de pana cu o valoare de pana la 10.000 de euro, intrucat comisionul de 0,1% este mai mic decat valoarea minima pentru aceasta plata, adica 10 euro.

Abia in cazul unei plati de 11.000 de euro, comisionul prin Sepa va fi 11 lei.

Dupa cum se vede, taxa minima pentru transferurile in valuta fac diferenta in cazul platilor in valuta.

Daca ne uitam la tabelul cu tarifele practicate de cateva banci mari, vedem ca trei dintre ele (Raiffeisen, UniCredit si Transilvania) au acelasi comision (0,1%), in cazul platilor online, insa suma minima difera: 10 euro la UniCredit, 15 euro la BT, 25 euro la Raiffeisen.

BCR si ING practica tarife putin mai mari (0,15%), iar la CEC Bank comisionul pentru platile in valuta este 0,25%, la care se adauga spezele Swift, de 10 euro.

Din totalul platilor in euro efectuate de aceste banci, doar in jur de 40% sunt de tip SEPA, ceea ce inseamna ca bancile inca mai au de implementat in sistemele informatice procedurile tehnice necesare pentru trecerea la noile standarde (ISO 200222 XML), care presupun investitii in tehnologie.

Pana atunci, bancile trebuie sa apeleze la serviciile diverselor banci straine, precum Deutsche Bank, sau altor furnizori externi, pentru realizarea platilor SEPA, ceea ce inseamna costuri suplimentare.

Termenul maxim pentru platile online in euro tip SEPA este de maxim 1 zi

Standardele comune de plati in euro presupun simplificarea procedurilor si aplicatiilor necesare efectuarii platilor, precum si o eficientizare a acestora, ca efect al automatizarii, ceea ce in final au ca efect o reducere a comisioanelor.

Printre masurile de eficientizare a platilor se afla si termenul maxim de procesare a unei plati intre tarile Uniunii Europene, de maxim 1 zi pentru transferurile initiate electronic si maxim 2 zile pentru cele pe hartie, termene impuse de directiva europeana privind platile.

Care este valoarea pietei transferurilor bancare

Numarul platilor externe efectuate de bancile romanesti pentru clientii acestora s-a ridicat la 3,1 milioane in 2014, conform statisticilor Bancii Centrale Europene (BCE), iar valoarea acestora a fost de 341.939 miliarde lei (75,9 miliarde euro).

Daca aplicam la aceasta suma comisionul minim de 0,10%, castigul bancilor ar fi de 75,9 milioane euro intr-un an.

(Vezi aici statisticile BCE privind numarul si valoarea platilor din Romania)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii