Comisia Europeană (CE) a avertizat luni că 11 state europene, printre care și România, se confruntă cu riscuri ridicate la adresa sustenabilității finanțelor publice deoarece nivelul datoriei lor va fi ridicat chiar și peste 10 ani, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Într-un raport privind sustenabilitatea fiscală, Comisia Europeană susține că Franța, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croația, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda și Marea Britanie se confruntă cu riscuri ridicate. Raportul nu se referă la Grecia și Cipru care sunt încă în programe de asistență financiară.
Informațiile au la bază estimările macroeconomice publicate de CE în noiembrie 2015.
Raportul nu conține recomandări urmând ca, ulterior, Comisia Europeană să prezinte recomandări specifice fiecărei țări.
Statele cu cele mai bune performanțe în privința sustenabilității fiscale sunt Danemarca, Germania, Estonia și Letonia.
În cazul României, în raport se arată că pe termen scurt țara nu se confruntă cu riscuri semnificative de presiuni fiscale, deși unele variabile (cum ar fi poziția investițiilor internaționale nete) ar putea indica spre unele posibile dificultăți pe termen scurt.
Pe termen mediu, în condiții normale și fără o schimbare a politicii fiscale, datoria publică a României ar putea crește la peste 60% din PIB în 2026. Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează că datoria României ar putea scădea la aproximativ 35% din PIB în 2026 dacă balanța structurală va fi în linie cu MTO (medium-term objective) iar țara va respecta prevederile Pactului de Stabilitate și Creștere.
În plus, apar riscuri pe termen lung care derivă din poziția bugetară inițială nefavorabilă, la care se adaugă cheltuielile publice legate de îmbătrânirea populației.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii