Comertul a fost aproape de normal in 2020, in pofida pandemiei coronavirusului

Autor:

Dan Palangean
2020-12-07 19:56

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% pe primele zece luni din 2020 față de aceeași perioadă a a anului trecut, potrivit datelor publicate de INS.

În pofida pandemiei, datele centralizate oficial arată o majorare de +5,7% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +4,9% la produse nealimentare.

Rezultatul de ansamblu a fost redus doar de scăderea valorică a vânzărilor de carburanți (-8,8%), afectate nu atât în volum, urmare a restricțiilor de deplasare (telemuncă, activitate școlară redusă, diminuarea activității în turism), cât de scăderea prețurilor (-8,41% față de finele lui 2019).

Astfel, evoluția comerțului cu amănuntul a fost aproape de normal, în pofida reculului economic anunțat deja pe primele trei trimestre a fi de peste cinci procente și a creșterii ratei șomajului.

Datele arată că doar în aprilie și mai vânzările au avut niveluri mai mici decât în aceeași lună a anului precedent iar valoarea cumulată nu a coborât pe parcursul lui 2020 sub referința din 2019, în pofida problemelor induse de pandemie. De altfel, după mijlocul anului, traiectoria comețului a fost una ascendentă, pe fondul creșterii salariilor și pensiilor.

În luna octombrie s-a consemnat un avans de +1,3% în raport cu luna precedentă, mai accentuat pe segmentul alimentare, băuturi și tutun (+3,8%) și susținut de cel al produselor nealimentare (+3,3%). Prin contrast, vânzările de carburanții au înregistrat scăderi, urmare a amplificării restricțiilor impuse de valul doi al pandemiei.

[1]

Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate cu alte state de către Eurostat) a consemnat un avans în comerț de 1,9% pe primele zece luni din 2020.

Valorile calculate pe categorii de produse au fost apropiate de cele brute, ușor mai sus decât cele brute la produse alimentare, băuturi și tutun (+5,9%) și carburanți (-8,5%), dar mai ceva mai reduse la produse nealimentare (+4,7%). 

Rezultatul cumulat pe primele zece luni a fost susținut imediat după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat în octombrie 2020 până la +13,1% brut (+14% pe seria ajustată) față de aceeași lună a anului anterior.

Astfel, menținerea pe plus a cifrei de afaceri din comerț a atenuat contracția economică. Din păcate, producția industrială (medie lunară de -9% pe seria brută pe primele trei trimestre ale anului) a fost departe de evoluția comerțului, iar deficitul comercial a urcat la peste 13 miliarde euro (date la 9 luni).

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii