Cifra de afaceri din comerÈ›ul cu amănuntul (fără autovehicule È™i motociclete) raportat la aceeaÈ™i lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai redusă (+10,6%), conform datelor publicate de INS.
Datele arată un avânt al consumului pe fondul creÈ™terii excesive a puterii de cumpărare. Raportat la luna anterioară s-a înregistrat o creÈ™tere de 2,3% pe seria brută însă o creÈ™tere de numai 0,9% pe seria ajustată în funcÅ£ie de numărul de zile lucrătoare ÅŸi de sezonalitate.
Nivelul cumulat de la începutul anului anului a urcat la 8% ajustat sezonier (+8,7% brut), pe o tendință de creÈ™tere continuă de la finele primului trimestru.
Situația reflectă un avans al veniturilor reale situat cu un ordin de mărime peste creșterea economică (doar 0,9% pe primele trei trimestre ale anului).
Datele INS indică o creÈ™tere anuală de 8,7% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,8% nominal aferent lunii septembrie dar încasat în octombrie, la o inflaÈ›ie de 4,67%), corelată cu consolidarea similară în domeniul pozitiv a pensiei reale (după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului, peste care s-a suprapus recalcularea din septembrie).
De remarcat creÈ™terea înregistrată față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi È™i tutun (+3,7% brut, deÈ™i doar +1,5% după ajustarea la sezonalitate). ComerÈ›ul cu produse nealimentare a păstrat un ritm pozitiv (+2,4 brut È™i +0,9% ajustat) în timp ce segmentul de carburanÈ›i a consemnat o contracÈ›ie minoră (-0,6% brut È™i -0,4% ajustat).
Comparativ cu aceeaÈ™i lună din 2023, creÈ™terile au fost consemnate mult mai consistent la produsele nealimentare (+19,4% brut È™i +18,9% ajustat sezonier). La magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare s-a înregistrat un avans de 5,8% brut, respectiv 5,2% ajustat. Pe segmentul de carburanÈ›i rezultatele au fost mai modeste (+2,9% brut È™i +2,2% ajustat).
[1]
Per total, evoluÈ›ia consumului a fost sistematic în creÈ™tere pronunÈ›ată în primele zece luni ale lui 2024. Rezultatul cumulat de la începutul anului a atins maximul în septembrie, după intrarea în vigoare a majorării cu 13,6% a salariului minim net pe economie la mijlocul anului È™i recalcularea pensiilor (estimată a fi adus o creÈ™tere cu circa 22% a acestora).
EvoluÈ›ia din comerÈ› a survenit pe fondul rezultatelor neconvingătoare din industrie (aflată în scădere până sub nivelul din urmă cu È™apte ani), din agricultură (după -23,4% în 2022, revenirea din 2023 a fost de 10,2% iar cea estimată curent pe 2024 ar fi de numai 5,7%) È™i problemelor din construcÈ›ii (în revenire spre rezultatele din 2023, dar încă pe minus).
Cifra de afaceri din comerÈ›ul cu amănuntul (fără autovehicule È™i motociclete) raportat la aceeaÈ™i lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii
Exporturile României au fost în septembrie 2024 de 8,15 miliarde euro (+0,3% față de aceeaÈ™i lună a anului anterior), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 10,72 miliarde... detalii
Potrivit INS, producÈ›ia industrială a coborât până la -12,8% în august 2024 față de luna anterioară pe seria brută, deÈ™i a fost calculată la +1,1% în varianta ajustată după perioada... detalii
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna august 2024 de 2.566 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice... detalii