Cine sunt cei 4 noi directori de la ASF (Petrescu Raducu Marian, Lorincz Ina Magda, Boboc Florentina si Silviu Udroiu) si ce au ei in comun: si-au inceput cariera la stat, in Guvern, Ministerul Finantelor sau CNVM, fiind suspectati de "pedigree"

Autor:

Bancherul.ro
2014-08-27 15:23

Trei dintre cei patru noi directori, cu varste in jur de 40 de ani, selectati recent de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) dintr-un numar de 132 de candidati, ceea ce inseamna o concurenta de 25 de persoane pe un loc, si-au inceput cariera in institutiile publice ale statului, la Guvern, Ministerul Finantelor sau CNVM. Asupra unuia dintre ei, si anume Silviu Udroiu, fiul fostului ambasador Neagu Udroiu, planeaza suspiciunea ca ar fi fost preferat de actualul sef al ASF, Misu Negritoiu, intrucat se cunosteau de pe vremea cand lucrau la Guven in anii 90.

Sa vedem insa cine sunt cei patru directori despre care ASF a anuntat ieri ca au fost alesi in urma unui proces de selectie cu o abordare in premiera pentru aceasta institutie prin metodologia folosita: cu “testari psihometrice (Talent Q si Predictive Index – PI) menite să evalueze cunoștințele, aptitudinile şi abilitățile cognitive ale candidaților, dar și trăsăturile de personalitate, valorile și motivația în muncă“.

Petrescu Raducu Marian, director juridic, si-a inceput cariera la Primaria Sectorului 2 iar apoi a trecut la Guvern

Petrescu Raducu Marian, noul director judic al ASF, are 40 de ani, fiind absolvent si licentiat in drept la Universitatea Titu Maiorescu. Dupa facultate, a inceput sa lucreze in functia de consilier juridic la Primaria Sectorului 2 din Capitala, iar apoi la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie din Guvernul Romaniei.

Ulterior el a trecut in mediul privat, mai intai consilier juridic si api sef serviciu juridic la Grup As, prima firma de asigurari din Romania care a intrat in faliment in 2003.

Ulterior, Petrescu a ajuns consilier juridic la ING Asigurari, apoi director departament juridic la Generali Romania Asigurare-Reasigure in perioada 2006-2011 si director departament juridic la Allianz – Tiriac Asigurari din 2011 pana in prezent.

Petrescu are si experienta didactica: este lector la Federatia Institutul de Asigurari, lector autorizat IMA si lector la SC Pro Fiduciaria SRL.

Petrescu este si bursier in cadrul programului de cercetare doctorala – proiectul POSDRU cu tema “Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ”.

Lorincz Ina Magda, directorul de autorizari in sectorul asigurarilor, si-a inceput cariera la Ministerul Finantelor

Lorincz Ina Magda, noua sefa a directiei de autorizare pentru sectorul asigurari din ASF, are 46 de ani. Dupa ce a terminat ASE-ul, a lucrat timp de patru ani, in perioada 1992-1996, la Oficul de Supraveghere a Activatii de Asigurare si Reasigurare din cadrul Ministerului de Finante.

Ulterior a trecut in mediul privat la brokerul de asigurari Safe Invest, unde a fost broker iar apoi director general. In 1998 ocupa functia de director al departamentului de asigurari de viata la Generali iar din 2000 se muta la firma americana de asigurari AIG, unde lucreaza pana in 2006, cand trece la Grawe Asigurari ca director national de vanzari.

In 2008 devine director general al Ergo Asigurari, iar din 2012 este antreprenor, pozitie din care revine in sectorul public, ca director la ASF.

Boboc Florentina a lucrat doar la CNVM pana sa vina la ASF

Boboc Florentina, noua sefa a Directiei Autorizare Supraveghere Entitati Reglementate pe piata de capital din ASF, are 40 de ani si de anul trecut ocupa functia de director adjunct al aceluiasi departament.

Anterior a lucrat la CNVM, ca director autorizare-reglementare pe piata de capital, institutie la care lucreza din februarie 1998, adica din momentul in care a absolvit facultatea de Finante Asigurari Banci din ASE.

Udroiu N. Silviu Alexandru, fiul ambasadorului Neagru Udroiu, l-a cunoscut pe Negritoiu cand lucrau impreuna la Guvern

Udroiu N. Silviu Alexandru, 44 de ani, este fiul fostului ambasador roman la Helsinki, Neagru Udroiu, in perioada 2001-2006 si fost director al agentiei publice de presa Rompres (actuala Agerpres) in anii 1990-1997, cand el era ofiter de presa la biroul de presa al Guvernului Romaniei, iar actualul sef al ASF, Misu Negritoiu, ocupa functia de ministru de stat, presedinte al Consiliului de Coordonare, Strategie si Reforma in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu.

Postul la Guvern a fost primul job al lui Silviu Udroiu dupa absolvirea facultatii de filologie-ziaristica la Universitatea Athenaeum, in 1995. El si-a luat diploma de licenta in jurnalistica de la Universitatea Bucuresti in 2001.

Dupa ce a plecat de la Guvern in 1996, odata cu schimbarea puterii politice, Udroiu a lucrat la DC Communication, unde s-a ocupat si de organizarea vizitelor in Romania a unor inalti demnitari ai unor companii multinationale, printre care si presedintii bancii olandeze ING care au venit sa lanseze operatiunile bancii in Romania, ocazie cu care Udroiu si Negritoiu s-au intalnit probabil din nou, de data aceasta la Palatul Cotroceni.

Inainte de a veni la ASF, Udroiu a fost director de comunicare la Credit Europe Bank, din 2011.

Ce concluzii putem trage?

E greu de tras o concluzie in urma analizarii acestor informatii. Pentru ca nu poti acuza niste oameni de neprofesionalism sau pentru ca au fost preferati pentru un anumit post doar pentru ca sunt copiii unei persoane publice sau pentru ca si-au inceput cariera la Guvern, in Ministerul Finantelor sau CNVM.

Desi, dupa cum stim toti, e greu, daca nu imposibil sa ajungi in aceste functii fara sa ai “pile”, mai mult sau mai putin politice, mai ales atunci cand abia ai terminat o facultate, asadar fara nicio experienta.

E pacat ca planeaza astfel de suspiciuni, de selectie dupa “pedigree”, la ASF, o institutie despre care Misu Negritoiu a spus ca are ambitia sa ajunga la fel de respectata ca BNR, dupa scandalurile in care a fost implicata in ultimii ani.

Ramane de vazut, totusi, ce performante vor realiza noii directori selectati de Negritoiu la ASF. Doar acestea vor dovedi, in timp, daca alegerile au fost corecte sau nu.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii