Enache Jiru s-a nascut in 11 iunie 1965 si si-a inceput cariera, conform CV-ului facut public, la Administratia Financiara a Sectorului 2 din Bucuresti, ca economist, in octombrie 1990. Din luna mai 1991 pana in decembrie 1997 a lucrat la BNR, in functiile de arbitrajist sef si sef birou la Departamentul de administrare a rezervelor internationale. S-a ocupat de implementarea deciziilor conducerii BNR privind interventiile pe piata valutara interbancara, fiind si membru al Comisiei de fixing pentru stabilirea cursurilor valutare ale BNR.
Din ianuarie 1998 s-a mutat in sectorul privat, la BNP-Dresdner Bank Romania, in functia de director de trezorerie, unde a stat pana in iunie 2000, cand a trecut la CEC Bank, in functie de vicepresedinte. Aici a stat doar 8 luni, pana in februarie 2001, cand s-a intors la Ministerul de Finante, ca sef al trezoreriei statului.
In perioada decembrie 2001-august 2004 este numit secretar de stat la Ministerul Finantelor, responsabil de trezorerie si coordonarea relatiilor cu FMI, Banca Mondiala, BERD si alte institutii financiare internationale.
In august 2004 se reintoarce la CEC Bank, in functia de presedinte, unde ramane si de data aceasta mai putin de un an, pana in aprilie 2005.
Daca pana in acest moment traiectoria sa profesionala a fost fireasca, lucrand in domeniul finantelor, la trezoreria statului si in banci, de acum inainte Jiru incepe o colaborare in domeniul consultantei energetice: in perioada aprilie 2005-noiembrie 2005 este consultant la SC Energy Services 2000 SRL iar din decembrie 2005 pana in septembrie 2007 ocupa functia de vicepresedinte la Energy Holding 2000.
La Energy Holding, Enache Jiru s-a ocupat de dezvoltarea creditelor documentare pentru activitati de import-export si analiza asigurarii resurselor financiare pentru finantarea de proiecte.
Colaborarea cu Energy Holding i-a atras si critici din partea presei, in conditiile in care respectiva companie este controlata de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, unul dintre asa-zisii „baieti destepti”, care ar fi beneficiat de contracte preferentiale cu Hidroelectrica, de la care se spune ca a cumparat energie la preturi mici si a revandut-o mai scump.
In septembrie 2007 Enache Jiru se reintoarce in sistemul financiar privat, ca presedinte executiv la MKB Romexterra Fond de Pensii SA, unde ramane pana in ianuarie 2009, cand preia functia de presedinte al Comisiei de Selectie a Administratorului pentru Fondul Proprietatea.
In perioada august 2009-octombrie 2010 detine si functia de membru neexecutiv in conducerea CEC Bank.
In perioada iunie 2010-iunie 2012, Enache Jiru lucreaza din nou pentru Buzaianu, in calitate de consultant financiar cu contract de colaborare la Investime Oil&Gas Ltd., cu sediul in Nicosia, Cipru, unde a incasat in ultimul an un venit brut de 20.000 de euro, conform declaratiei de avere.
Ce avere are Enache Jiru
Conform declaratiei sale de avere publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, Enache Jiru nu este un om bogat.
Este proprietarul unui teren de 8.960 mp in comuna Dascalu, Ilfov detinut in mod egal impreuna cu Paul Ichim, vicepresedinte la EximBank, teren cumparat in 2005. Mai are un apartament de aproape 80 mp cumparat in 1994 si o casa de 208 mp cumparata in 2003, ambele in Bucuresti.
In ceea ce priveste conturile in banci, Enache Jiru are putini bani in ele: aproape 62.000 de lei si 1400 de dolari americani.
El are si un credit ipotecar la BCR contractat in 2003 si scadent in 2023, pentru care mai are de platit in jur de 35.000 de euro, precum si o datorie de 20.000 de euro la Paul Ichim, bani imprumutati in 2011 si pe care trebuia sa-i returneze in 2013.
In privinta veniturilor, Enache Jiru a incasat din salariul de la Ministerul Finantelor venituri anuale de doar 27.060 de lei, conform declaratiei de avere din iunie 2013. In schimb, a avut venituri anuale de 93.965 de lei in calitate de presedinte C.I.F.G.A. La Exilmbank.
A mai avut venituri modeste, intre 2.000 si 4.000 de lei pe an, in calitate de presedinte al Consiliului de Supraveghere si Indrumare la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, membru in Consiliul de Administratie la CNCF la CFR SA, membru in Comisia de Privatizare la Hidroelectrica.
Vezi in Fisiere CV-ul lui Enache Jiru
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii