Cine este fondul de investitii JC Flowers, care a cumparat Piraeus Bank

Autor:

Bancherul.ro
2017-12-23 11:08

J.C. Flowers&Co. este un fond de investitii american fondat in 1998 de J. Christopher Flowers orientat spre piata serviciilor financiare, in primul rand firme de asigurari, apoi banci, credite de consum, brokeri financiari, fintech, 18 in total, dintre care patru banci si patru firme de asigurari, cu active totale de 6 miliarde de dolari.

Prin preluarea Piraeus Bank, fondul american intra in premiera nu doar pe piata romaneasca, ci si pe cea din Estul Europei, unde nu a mai avut pana acum nicio investitie.

JC Flowers a investit pana acum cu preponderenta in firme de asigurari si banci din SUA si Marea Britanie, precum si in Europa: in Germania (patru investitii: HSH Nordbank, Hypo Real Estate, WUBA, Kreditech Holding ), Italia (doua investitii: Eurovita Assicurazioni si Equita SIM), cate o investitie in Franta (Financière CEP ), Olanda (NIBC Bank N.V.) si Belgia (Fidea N.V.).

Investitiile JC Flowers in cele doua mari banci germane (Nordbank si Hypo Real Estate) au fost problematice, in conditiile in care ambele banci au fost afectate grav de criza din 2008, fiind salvate de la faliment de catre statul german.

In consecinta, JC Flowers, care avea o detinere minoritara la Nordbank in momentul izbucnirii crizei, si-a diminuat participatia atunci cand actionarii majoritari, statele Hamburg and Schleswig-Holstein, au trebuit sa majoreze capitalul bancii. Anul trecut, Comisia Europeana a aprobat un plan de salvare a Nordbank, cu conditia privatizarii acesteia, proces in curs de desfasurare, in care este implicat si JC Flowers.

In cazul Hypo Real Estate, JC Flowers a jucat rolul vulturului care profita de slabiciunea victimei, astfel ca la inceputul lui 2008, dupa ce banca a inceput sa fie afectata serios de criza, a preluat 25% din actiunile bancii germane specializata in finantari imobiliare, pentru a o ajuta sa se salveze de la faliment.

Numai ca Hypo a primit o lovitura atat de puternica incat la finalul aceluiasi ani a trebuit sa fie salvata de banca centrala iar in urmatorul an a fost nationalizata, astfel ca JC Flowers a avut din nou de pierdut.

Ce va face JC Flowers cu Piraeus Bank?

Fondul american a venit in Romania tot pentru a profita de problemele bancilor noastre: mai intai a vrut sa preia Banca Carpatica, in urma cu doi ani, dar fara succes, acum insa a reusit sa castige licitatia pentru Piraeus Bank, o banca greceasca afectata si ea de criza, in special din cauza creditelor in franci elvetieni (CHF) si in general din cauza cresterii accelerate in perioada de euforie din anii 2006-2008.

Piraeus Bank are un profil de banca universala de retail, cu finantari acordate relativ echilibrat, atat persoanelor fizice (60%) cat si firmelor (40%), insa dimensiunea bancii este mai degraba mica, clasandu-se pe locul 13 in topul bancilor romanesti dupa marime la finalul anului trecut, ceea ce inseamna ca banca ar putea fi nevoita sa-si regandeasca strategia, pe o piata bancara aglomerata pe partea de retail.

Mai ales ca are si o problema, inca nerezolvata, cu creditele in franci elvetieni (CHF).

Conform ultimelor rezultate financiare anuntate de Piraeus Bank Romania, aferente T3 2016, banca avea o solvabilitate de 17,4% iar rata fondurilor proprii de 14,8%. Raportul credite brute/depozite a fost de 0.85 la 30 septembrie 2016, faţă de 0,95 la finele anului 2015.

Rata creditelor neperformante (90+) a scăzut sub 4% în timp ce rata expunerilor neperformante a scăzut la 8,5%, situându-se sub media pieței.

In anuntul bancii-mama din Grecia privind vanzarea catre JC Flowers a subsidiarei din Romania se precizeaza ca aceasta avea la finalul lunii septembrie active de 1,5 miliarde euro, 99 de unitati, 1.300 de angajati si 150.000 de clienti.

Din totalul activelor de 1,5 miliarde lei, creditele reprezinta doar jumatate, dupa ce banca a derulat anul trecut un plan de restructurare in urma caruia au fost inchise 19 unitati. (vezi aici detalii)

Care  va fi strategia JC Flowers cu Piraeus Bank in Romania? Deocamdata ramane o enigma.

Reprezentantii JC Flowers, contactati de Bancherul.ro, au raspuns ca nu comenteaza.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii