Volatilitatea înregistrată în ultimele zile pe piețele financiare mondiale arată cât de rapid se pot extinde îngrijorările de la o economie la alta, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
‘Ceea ce s-a demonstrat în ultimele săptămâni este cât de important este locul ocupat de Asia în economia globală și cât de mult turbulențele de pe o piață asiatică se pot propaga în restul lumii’, a declarat Christine Lagarde într-o conferință organizată în capitala Indoneziei, Jakarta.
Piețele bursiere și monedele multor economii emergente au înregistrat evoluții volatile după decizia de luna trecută a autorităților chineze de a devaloriza yuanul.
Directorul FMI a apreciat că economia mondială se confruntă simultan cu o reechilibrare a economiei chineze, o încetinire a creșterii economiei japoneze, o scădere a prețurilor la materii prime și cu incertitudinile referitoare la data la care Rezerva Federală americană va majora dobânda de bază.
În acest context incert, directorul FMI a insistat asupra necesității ca fiecare țară să adopte o politică bugetară și monetară prudentă pentru a fi în măsură să absoarbă eventualele șocuri. ‘Autoritățile și organismele de supervizare trebuie să rămână vigilente, în special când au de a face cu produse financiare noi și inovative’, a spus Christine Lagarde.
Marți, Christine Lagarde a declarat că în acest an creșterea economiei mondiale este posibil să fie mai slabă decât se preconiza anterior. Aceasta după ce, în urmă cu două luni, FMI a revizuit în scădere la 3,3% prognoza privind avansul economiei mondiale în acest an, de la 3,4% anul trecut.
În cazul României, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii