BANCI | Ultima Ora

Cererea de petrol se va reduce din cauza pretului ridicat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-18 20:41

Organizatia Statelor Producãtoare de Petrol (OPEC) a redus, joi, estimarea privind cresterea cererii de petrol în 2008, la nivel mondial, acesta fiind cel mai recent semnal privind impactul cotatiei ridicate a titeiului asupra consumului.

Cererea de petrol se va mãri în acest an cu 1,16 milioane de barili pe zi, alimentatã de Asia, Orientul Mijlociu si America Latinã, cu 40.000 de barili pe zi sub previziunea anterioarã a OPEC, potrivit raportului pe luna mai al organizatiei.

În raport se aratã cã avansul cotatiei petrolului la niveluri record este alimentat de alti factori decât oferta si cererea. Pretul petrolului a atins, marti, un nou record istoric de 126,98 dolari pe baril.

Cererea de petrol va fi marcatã în trimestrul al doilea de un nivel redus al consumului, înregistrat în mod traditional în aceastã perioadã, potrivit raportului, care aratã cã, în timpul sezonului de varã, ritmul de crestere va fi sub cel considerat normal, ca urmare a problemelor economice din Statele Unite.

Cresterea pretului petrolului a determinat statele industrializate, precum SUA, sã cearã în repetate rânduri majorarea productiei de cãtre OPEC.

Organizatia sustine însã cã avansul cotatiilor este alimentat de deprecierea dolarului, plasamentele speculative si tensiunile politice, nu de lipsa petrolului.

Agentia Internationalã pentru Energie estimeazã, într-un raport publicat sãptãmâna trecutã, cã avansul cererii va fi cu 230.000 de barili pe zi sub previziunea anterioarã, fiind posibile revizuiri ulterioare, în scãdere.

Consumul puternic din state precum China si Orientul Mijlociu va compensa totusi cererea mai redusã din statele membre în organizatia pentru Cooperare Economicã si Dezvoltare.

OPEC a redus si previziunea referitoare la productia de petrol a statelor din afara organizatiei.

Astfel productia de petrol din afara OPEC va fi, în medie, de 50,18 milioane barili pe zi, cu 100.000 de barili sub estimarea anterioarã a organizatiei, partial, în urma previziunilor mai mici privind oferta din Rusia, Mexic si Norvegia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii