Cercul virtuos al creditelor neperformante, aplicat de bancile romanesti

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-22 01:17

Bancile romanesti au printre cele mai multe credite neperformante (non-performing loans – NPLs), comparativ cu bancile din alte tari din Europa, insa in acelasi timp au cel mai ridicat nivel de acoperire cu provizioane, arata ultimele statistici publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Astfel, rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (NPL coverage ratio) este de 65% in Romania, cel mai ridicat nivel dintre tarile europene, cu aproape cinci puncte peste nivelul urmatoarelor clasate in acest top, Cehia si Polonia, care au in jur de 60%.

In Ungaria si Bulgaria, rata de acoperire cu provizioane este in jurul a 55%, cu 10 puncte sub nivelul din Romania. Iar in Italia, Spania si Grecia, acest indicator este de doar 45%.

Nivelul de 45% al ratei de acoperire cu provizioane este limita de jos pentru tarile in care rata de neperformanta este ridicata, cu exceptia Ciprului, care are si cele mai multe credite neperformante (50% din totalul imprumuturilor), dar care sunt acoperite cu provizioane intr-o proportie de numai 35%.

[1]

In Romania, rata de neperformanta era de 15% in iune, conform metodologiei EBA, diferita de cea a BNR, care este putin mai mica (12,8% in iunie si 12,33% in septembrie). In afara Ciprului, doar Grecia, Irlanda, Portugalia si Italia se afla peste nivelul din Romania.

Cercul virtuos al neperformantelor

In raportul EBA se precizeaza ca tarile cu multe credite neperformante si putine provizioane se confrunta cu problema calitatii activelor si curatarea bilanturilor, prin vinderea si recuperarea creditelor greu de recuperat, in conditiile diferentelor de preturi intre cerere si oferta tranzactiilor de vanzare a imprumuturilor ce nu mai sunt platite de catre clienti.

In contrast, o rata ridicata de provizionare ar putea motiva bancile sa-si vanda neperformantele. Si astfel se inchide asa-zisul cerc virtuos al neperformantelor, dupa cum se vede in graficul de mai jos.

[2]

La noi, BNR a stimulat bancile, anul trecut, sa-si recunoasca pierderile prin scoaterea neperformantelor in afara bilanturilor, si astfel s-a ajuns la acest grad ridicat de provizionare.

Pasul urmator este curatirea bilanturilor prin vanzarea respectivelor neperformante, o etapa care merge insa destul de greu, vezi tranzactia amanata a BCR din vara acestui an.

Vezi aici raportul EBA

 

Comentarii

De la: cosminSubiect:

BANCA ROMANEASCA

Comentariu:

Doarme in papuci ..... nu au venit cu nicio solutie pentru clienti, oricum bancile grecesti sunt pe duca ..... cand vor falimenta atunci isi vor da seama ce nasol e ....., atunci vor realiza ca daca ar fi avut alta atitudine fata de clienti poate era mai bine .....

De la: xoywSubiect:

Atentie, redactia!

Comentariu:

Cei 74.849 in decembrie 2014 sau 55.336 in septembrie 2015 nu-i cuprind tocmai pe cei 10.500 de debitori ai OTP, ale caror credite erau atunci cesionate in Ungaria si Olanda. Simplu, nu?! Asa incat numarul debitorilor nu va mai scadea.

De la: BogdanSubiect:

OTP

Comentariu:

Din p?cate sunt unul dintre cei 10.500 de clienți OTP ce au credit in CHF. Am ramas nepl?cut surprins in momentul in care, fiind un client bun platnic pana acum, neavând nicio restanta mi-au acordat o reduce de numai 12%, in condițiile in care toata media publica o valoare cuprins? intre 17.5 si 25%

De la: AdrianSubiect:

nu seamana cu oferta BT-VB

Comentariu:

Nu seamana nici pe departe cu oferta BT-VB pentru ca OTP nu scade din sold sumele incasate abuziv in baza clauzelor abuzive, asa cum a scazut BT-VB comisionul de risc si apoi sa faca conversia.

De la: AdrianSubiect:

pt Bogdan

Comentariu:

Mie mi-au oferit 5% si sunt tot cu ratele la zi. Am un prieten care a castigat procesul cu ei si in urma conversiei ar avea o rata mai mare. Asa ca despre ce vorbim?

De la: SabinSubiect:

0TP a se citi zeroTP

Comentariu:

Nemernici. Pe site-ul lor se laud? cu reduceri între 17.5% și 25%. Mie mi s-a oferit o reducere de doar 12% f?r? posibilitate de negociere.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Suma minima de plata la card inseamna ca platesti o dobanda mare

"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii

Nu cumparati criptomonede!

Presedintele american Trump si sotia lui si-au lansat o criptomoneda care a fost cumparata, fireste, de multi oameni, sporindu-i rapid valoarea. "O criptomeda a presedintelui SUA nu poate sa scada... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii