Ce tip de dobanda alegem la un credit? Fixa sau variabila?

Autor:

Bancherul.ro
2016-11-07 06:29

În decizia de a lua un credit de la bancă intervin mereu numeroase variabile (suma accesată, salariu, scopul creditului). Clienții, însă, trebuie să fie atenți și la un alt aspect cu impact important asupra rambursării creditului, și anume alegerea unei forme de dobândă: fixă sau variabilă, spune Roxana Rebegeanu, Head of Retail Banking la Garanti Bank.

Ce este dobânda fixă?

Dobânda fixă rămâne neschimbată pe durata creditului, indiferent dacă ratele dobânzilor de referinţă ale pieţei monetare interbancare cresc sau scad. Clientul, astfel, va plăti aceeași rată de la început până la ultima. Aceasta va fi calculată în momentul în care clientul ia decizia de a accesa creditul, în conformitate cu oferta de costuri a băncii de la acel moment.

Ce este dobânda variabilă?

În calcularea dobânzii variabile se ia în considerare marja băncii (care rămâne fixă pe întreaga durată a creditării) si rata dobânzii de referință, care poate fluctua în funcție de schimbările care au loc pe piață.

Pentru creditele în RON, indicele de referință este ROBOR (reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei. Aceasta este stabilită zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de banca centrală), iar pentru cele în EURO, indicele de referință EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) – este rata de referință a dobânzii la care se fac plasamente la termen în EURO, în zona EURO.
Aceasta este stabilită zilnic de către EBA (The Europea Banking Association), ca medie a dobânzilor practicate de cele mai importante bănci din zona euro.

In funcție de tipul creditului, fluctuația dobânzii poate fi chiar și lunară. In general, băncile aleg ca revizuirea ratei dobânzii variabile să se facă la 3 sau 6 luni, având în vedere valoarea indicelui ales la acea perioadă.

Dacă în cazul dobânzii fixe valoarea ratei lunare de plată era cunoscută încă de la acordarea creditului, pentru întreaga perioadă de creditare, în cazul dobânzii variabile valoarea ratei lunare de plată se modifica conform evoluției indicelui de referință ales.

Care este cea mai bună variantă?

Fiecare dintre cele două tipuri de dobânzi are beneficiile sale. Principalul avantaj al dobânzii fixe este faptul că un client știe care va fi valoarea ratei lunare de plată, pe toată durata creditului. Dezavantajul principal, însă, este acela că atunci când dobânzile de referință scad, clientul nu beneficiază de o scădere a dobânzii fixe.

În cazul Garanti Bank, de exemplu, la creditele în lei, dobânda fixă pentru un credit de consum cu ofertă de virare salariu este de 7.50% pe an, iar dobânda variabilă pentru același tip de credit este de 5.82% pe an (formată din marja fixă a băncii 4.80% pe an și ROBOR la 6 luni 1.02% pe an).

Rata variabilă, pe de altă parte, este recomandată pentru creditele pe termen scurt. Dezavantajul, desigur, apare în momentul în care dobânda de referință crește, iar clientul riscă să nu își poată achita obligațiile financiare.

Garanti Bank acordă numeroase avantaje clienților săi, indiferent de tipul de dobândă stabilită. În mod specific, clienții care accesează un credit de nevoi personale la Garanti Bank beneficiază de dobândă redusă dacă încasează salariul într-un cont al băncii.

Desigur, recomandarea pentru clienți este să discute cu specialiștii băncii pentru a lua cea mai potrivită decizie pentru ei, în așa fel încât să nu se supraîndatoreze și să poată menține un buget echilibrat.

Comentarii

mihaela

Inselaciune

Imi cer scuze dar chiar nu stiam ca televiziunea romana trebuie sa prezinte numai ce vor cei platiti de banci si nu ce vor romanii. Au fost si emisiuni in care sau prezentat bancherii si atitudinea acestora de dumnezei. Pierdeti teren din ce in ce mai mult. Cum in perioada de criza bancile au avut profit in Romania mai mult decat in alte tari cu crestere economica. Ia uite ce destepti sunt bancherii di Romania si cei din alte tari mai putin!

Catavencu

draga dle mihaela

Articolul este corect si ... obiectiv, iar emisiunea in cauza nu! "Obiectivitate = Imparțialitate, nepărtinire, lipsă de idei preconcepute în aprecierea, în raționamentul cuiva." Iar romanii cer dreptate reala, nu contrafaceri mincinoase, discriminatoare si paguboase pentru tara. Oricum, nu va pot identifica cu cele vreo 19.000.000 de romani la care faceti referire... iar aberatiile economice trebuie dezvaluite si combatute, indiferent cine le foloseste spre ametirea publicului...

mihaela

Iar inselaciune

Pacat ca va inselati atat de mult si aveti impresia ca sunt un domn sau este o tactica specifica de diversiune pentru a arata cat sunteti dv de cinstiti si corecti . Noi oamenii simpli si corecti nu ne ascundem in spatele a nimic si al nimanui. Noi suntem poporul cei 19 000 000 care cere dreptatea lui nu a bancilor . Daca considerati ca este corect ca bancile sa faca profituri foarte mari pe spatele imprumutatilor si nu din dobanda, ci din diferenta de curs valutar este foarte clar de partea cui sunteti si pe cine sustineti Oricum dreptatea mai devreme sauai tarziu iese la iveala.

geko

@mihaela

Nu v-a obligat nimeni sa luati vreun credit in CHF. Nu inteleg de ce eu, persoana care m-am ferit de credite si o sa ma feresc cat o-i trai, sunt obligat sa suport plata creditului dvs...pentru ca undeva aceste costuri trebuie sa se descarce....fluctuatie curs valutar, cresterea riscului de tara, a dobanzilor pentru datoria publica. In plus, aceasta lege mi se pare extrem de discriminatorie...de ce nu ar beneficia toate persoanele care au avut un credit in euro, USD, si chiar lei...pe vremea cand dobazile era 15-20 % si cu siguranta le-ar conveni sa schimbe in alta moneda. Si bancile au partea lor de vina, insa mi se pare ca in cazul de fata s-a trecut de la o extrema la alta.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Educatie financiara

Cat de mari pot fi cheltuielile judecatoresti la un credit?

RASPUNS Stimate domn, Onorariul executorului judecatoresc nu poate fi mai mare de 10% din suma executata, respectiv valoarea creditului datorat, conform onorariilor maxime ale executorilor, stabilite prin ordin al Ministerului... detalii

In cat timp se aproba o refinantare la Banca Transilvania?

„In cat timp ar trebui sa primesc un raspuns la o cerere de refinantare? Cat dureaza procesul de analiza la BT?”, intreaba un cititor. RASPUNS Stimate domn, Raspunsul la o... detalii

Platforme de investitii in cryptomonede pentru inselatorii: Newton Management si Bullbyinc

Cititorii ne-au semnalat ca printre falsele platforme de investitii in cryptomonede destinate inselatoriilor, active pe internet si retelele sociale, se afla Newton Management si Bullbyinc. Falsa platforma pentru criptomonede Newton... detalii

Cum pot face stergerea din Biroul de Credit?

„Bună ziua aș dori să mă șterg din biroul de credit. Mi-a venit plic acasa. Eu m-ai plătesc în continuare la Provident dar sunt băgată în biroul de credit de... detalii