Ce se va intampla cu cursul de schimb in continuare? Economistii ING considera ca declaratiile lui Isarescu au fost interpretate gresit iar recenta depreciere s-a datorat speculatorilor, astfel ca leul isi va reveni in curand

Autor:

Bancherul.ro
2014-01-10 09:04

Deprecierea de ieri a leului, dupa declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu, este pusa de economistii ING pe seama speculatorilor pe cursul valutar, astfel ca tendinda de depreciere a cursului se va inversa in curand.

Moneda nationala a fost cotata ieri de BNR la 4,5290 lei/1 euro, in crestere cu 0,69% fata de ieri, cand era 4,4979 lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat miercuri destul de explicit, ceea ce rar se intampla, doua tendinte in privinta cursului valutar.

Pe de o parte, el a spus ca deprecierea de 2% a leului din ultimele luni, de la 4.4 la 4.5 lei pentru 1 euro, nu este deloc o depreciere masiva care sa ingrijoreze BNR, ci una fireasca in intrvalul de maxim 5% anuntat anterior si reafirmat astazi. Ceea ce inseamna ca BNR ar putea permite o volatilitate mai mare a cursului in urmatoarea perioada.

Pe de alta parte, Isarescu a mai apus ca in mod normal leul ar trebui sa se deprecieze in urmatoarea perioada, in urma reducerii rezervelor obligatorii, precizand ca nu va fi insa “o depreciere semnificativa”.

Economistii ING Vlad Muscalu si Chris Turnur apreciaza insa ca declaratiile guvernatorului au fost interpretate gresit de presa. In schimb, cei doi considera ca declaratiile fac parte din abordarea mai degraba discreta a problemei cursului valutar de catre BNR.

Decizia neasteptata a BNR de a relaxa mai agresiv politica monetara poate fi interpretata si ca banca centrala isi doreste un leu mai slab, insa ING apreciaza ca masura reprezinta mai degraba un stimulent pentru cererea interna redusa intr-o perioada favorabila, in care apetitul investitorilor ramane ridicat.

ING apreciaza ca reducerea rezervelor favorizeaza, de fapt, leul. Adaugarea a inca 4 miliarde de euro pe langa cele 10 miliarde existente deja in exces de lichiditate va avea un impact neglijabil asupra ratelor la leu. O lichiditate mai mare va permite BNR sa apere mai eficient leul, fara sa afecteze ratele dobanzilor.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

TBI Bank, vândută fondului de investiții Advent

TBI Bank, înregistrată în Bulgaria, dar cu afaceri majoritare în România, deținută de grupul 4finance din Letonia, controlat anterior de rusul Oleg Boiko, a fost vândută fondului de investiții Advent,... detalii

Credite BT Direct pentru pacientii Medicover

Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii

Probleme cu cardurile BRD Mastercard

Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii

Card cu OLED in editie limitata: BT Visa UNTOLD

Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii