Dupa criza bancilor cipriote din aprilie 2013, soldata cu nationalizarea depozitelor negarantate de peste 100.000 de euro, sucursala Bank of Cyprus din Romania a stat inchisa timp de 2 saptamani, timp in care bancile centrale si institutiile financiare internationale au ajuns la o intelegere pentru salvarea depozitelor de valori mari ale romanilor, printre care si cele al Fondului de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM), transferate in cele din urma la cealalta banca cipriota, Marfin Bank.
Toate unitatile Bank of Cyprus din Romania au fost inchise, cu exceptia reprezentantei din Bucuresti, iar divizia de retail, cu active de 82 milioane euro si depozite de 77 milioane a fost transferata la Marfin Bank.
In prezent, banca se afla in stand-by, in asteptarea noului plan strategic ce va fi adoptat de banca-mama din Cipru in primul trimestru din acest an, cand se va decide daca banca va mai ramane sau nu in Romania, iar daca da, in ce conditii, spune Liana Voinescu, reprezentanta Bank of Cyprus in Romania.
Aceasta inseamna ca banca nu acorda credite noi si nici nu doreste sa atraga depozite, administrand doar conturile clientilor companii care au mai ramas in banca. Liniile de creditare care expira, atatea cate mai sunt, foarte putine, fireste, nu sunt reinnoite.
De altfel, cine ar mai risca in prezent sa constituie un depozit la Bank of Cyprus, dupa toate cate s-au intamplat?
Cu toate acestea, banca a mentinut rate al dobanzilor la depozite destul de atractive, de pana la 5% la lei si 3,4% la euro, pe termen de 3 luni, in vigoare din septembrie anul trecut, cu mentiunea ca sunt garantate de autoritatea din Cipru si nu de Fondul de garantare din Romania.
De ce banca practica, totusi, dobanzi printre cele mai ridicate pe piata, daca nu doreste sa atraga depozite? “Faptul ca avem aceste dobanzi reprezinta o caracteristica a bancii noastre, sunt niveluri pastrate din trecut, dar asta nu inseamna ca derulam o promotie, cu intentia de a trage noi depozite, dupa cum s-a speculat intr-un ziar”, a precizat Liana Voinescu, pentru Bancherul.ro.
Ea a precizat ca banca nu are, cu toate acestea, restrictii in privinta atragerii de depozite si nu poate refuza un client care ar dori sa-si constituie un depozit. “Deocamdata insa nu derulam nicio promotie pentru atragerea de depozite, intrucat ne aflam in asteptarea deciziei care se va lua in Cipru cu privire la soarta bancii, a strategiei in perioada urmatoare”, a adaugat reprezentanta Bank of Cyprus.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii