Ce s-ar putea intampla in Grecia dupa referendum

Autor:

Bancherul.ro
2015-07-04 13:29

Ce se va întâmpla în Grecia după referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali și cum vor reacționa partenerii europeni ai Greciei, sunt întrebări ce prefigurează mai multe scenarii, toate fiind marcate însă de foarte multă incertitudine, se arată într-o analiză publicată vineri de AFP.

Astfel, dacă la referendum va învinge tabăra ‘Da’, adică aprobarea respectivelor propuneri, pentru Tsipras și stânga sa radicală Syriza — care au cerut să se voteze ‘Nu’—ar fi mesaj de dezavuare. Dacă acest lucru va antrena căderea guvernului este încă o necunoscută. Ministrul de finanțe Yanis Varoufakis a declarat că va demisiona, în schimb Tsipras deocamdată nu s-a pronunțat.

Dacă el va pleca totuși de la conducerea executivului, atunci în fața Greciei se deschid două posibilități. Prima este un guvern de uniune națională alcătuit pe bazele actualei configurații politice din parlament. Este însă un scenariu complicat, având în vedere divergențele profunde dintre partidele de opoziție — minoritare în legislativ — și formațiunea majoritară Syriza.

Dacă această variantă nu va putea fi pusă în practică, atunci apare a doua posibilitate, respectiv alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi foarte incert, nefiind exclus ca Syriza să câștige din nou.

Însă pe plan economic, o asemenea incertitudine va avea implicații majore, dacă ținem cont de criza de lichidități care deja s-a instalat și a impus instituirea de restricții pe mișcările de capital. În plus, Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar guvernul de la Atena trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene (BCE), pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

BCE a asigurat până în prezent supraviețuirea economiei Greciei prin împrumuturile de urgență acordate băncilor grecești. Dar dacă Grecia nu va plăti nici această tranșă de 3,5 miliarde, atunci pentru BCE va fi greu să mai ofere vreun sprijin, mai ales dacă între timp nu se va fi semnat un acord cu executivul grec.

Un astfel de acord trebuie să aibă în vedere atât problema acestor tranșe de datorie scadente, dar și măsuri pentru a menține economia Greciei pe linia de plutire. Dar și dacă guvernul de la Atena va semna o înțelegere cu creditorii internaționali, acesta va trebui ratificat de mai multe parlamente europene, proces care va dura ceva timp, mai ales că a început perioada de vacanțe. Așadar, nici victoria taberei ‘Da’ nu va rezolva automat toate problemele.

În schimb, o victorie a taberei ‘Nu’ este considerată de numeroși observatori drept un ‘salt în necunoscut’, existând riscul unei adevărate furtuni economice al cărei deznodământ va depinde de atitudinea partenerilor europeni.

Deși pe plan politic criza internă s-ar încheia și Tsipras ar câștiga mai multă legitimitate, el tot va fi nevoit să discute cu Eurogrupul. Însă nu se știe dacă acesta din urmă va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lăsat să se înțeleagă că le exclude, întrucât în opinia sa un ‘Nu’ la referendum ar însemna că Grecia spune ‘Nu’ Europei.

Totuși, Tsipras s-a arătat încrezător, el apreciind că un ‘Nu’ îi va oferi mai multă forță de negociere și va putea astfel să obțină un acord ‘mai bun’. În acest scenariu optimist este foarte important de văzut cât de departe ar fi dispuși creditorii internaționali să meargă cu concesiile făcute Greciei.

Dar în ipoteza unei rupturi totale între Grecia și Eurogrup, BCE ar putea să oprească orice finanțare pentru băncile grecești, care ar intra în faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca opțiune crearea unei monede paralele, care în actualele condiții ar putea conduce la o inflație galopantă, iar Grecia, ieșită astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda în haos. O asemenea evoluție va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care însă ar putea decide să nu intervină, din cauza riscurilor politice și economice care ar plana asupra întregii zone euro.

Comentarii

maximus 33

Dezinformare

Din nou bancile prin angajatii lor incerca sa dezinformeze opinia publica privind acest proiect de lege. Darea in plata a garantiei este un procedeu absolut corect si echitabil in relatia imprumutat creditor. Rolul garantiei cerute de creditor este tocmai acela de a asigura creditorul ca isi poate recupera banii imprumutati in caz ca debitorul nu mai poate plati. Altfel ce rost are garantia? La întrebarea aceasta bancile se feresc sa raspunda, tot cum se feresc sa mentioneze ca, din start , inclusiv pentru creditele aciordate deja, valoarea garantiei este de cel putin 125% valoarea creditului. Oare de ce? Tocmai ca sa existe o marja acoperitoare in cazul incapacitatii de plata. Decat sa spunem lucrurilor pe nume mai bine plangem de mila acestor banci, care la adapostul BNR si al FMI, sub falsul pretext al stabilitatii sistemului bancar isi permit sa faca ce vor doar cu scopul ca sefii lor sa incaseze la sfarsitul anului bonusuri de milioane de euro pentru indeplinirea unor criterii de performanta de cele mai multe ori toxice pentru evolutia intitutiei. Putreziciunea sistemului a fost evidentiata de criza pe care acesta a generat-o sub obladuirea BNR. Este evident ca o astfel de lege, impreuna cu hotararile instantelor, va contribui la insanatosirea mediului bancar si abordarea activitatilor de creditare in limitele unor profituri rezonabile. Mai mult, stiind ca garantia este tot ce pot obtine in caz de neplata, bancile se vor feri sa vanda aceste imobile prin licitatii trucate pe sume derizorii de 2 lei. Si toate acestea in ciuda cantecului de sirena privind stabilitatea sistemului a celor naimiti sa faca asta de catre patronatele bancare

Ixerescu

Nici darea in plata nu e solutie

In mare masura ai punctat niste aspecte adevarate adica faptul ca bancile cu 'acordul' BNR au momit oamenii sa se inhame la credite mari in special prin supraevaluarea imobilelor si grade mari de indatorare desi veniturile lor nu permiteau asa ceva si ar fi logic ca si bancile si conducatorii lor sa primeasca nota de plata. Ce e nasol cu darea in plata e ca bancile nu mai au nici un interes sa mai pasuiasca debitorul si vor demara executarea silita din a 91 zi de neplata pentru a-si reduce la minim eventualele pierderi iar debitorul va pierde din nou tot deoarece bancile vor avea grija sa reevalueze garantia in asa fel incat sa nu fie cazul sa mai inapoieze nimic debitorului. Aceste masuri din ultima vreme sunt doar promisiuni desarte, populiste asa pana trec alegerile apoi back in business schimbam schimbarea. BNR-ul nu trebuia sa permita grad de indatorare mai mare de 35% in cazul persoanelor fizice iar la creditele ipotecare aport propriu de minim 20% din valoarea imobilului - dar oameni s-au plans ca nu le da nimeni bani asa ca au primit!!!!

anonim

Pentru profitul lor, bancherii au tot sprijinul...

Cu dobanda variabila neclara pot ridica dobanda cat vor!!! Si pana la grad de indatorare peste !00%! Ca sa-ti distruga toata familia!Cu sprijinul celor care considera ca suntem prea multi...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii