Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19.
Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele in lei, a scazut tot cu o jumatate de punct, mai exact cu 0,54 puncte, de la 2,94%, cat era la sfarsitul lunii februarie, la 2,40%, la finalul lunii mai.
Dobanzile la depozite si credite au fost insa influentate mult mai putin si in mod diferit de rata de referinta a BNR si de ROBOR.
Daca in cazul depozitelor, dobanzile au ramas mai degraba stabile, cu usoare scaderi la cele nou constituite, la creditele noi ajustarea costurilor a fost mai mare, in special in cazul finantarilor pentru firme si a creditelor imobiliare, in timp ce la creditele de consum costurile au crescut.
Dobanzile la depozitele la termen in lei existente in conturile bancare ale gospodariilor populatiei au ramas stabile in primele trei luni de pandemie, martie-mai, la un nivel de 1,95% pe an, in usoara crestere fata de ianuarie si februarie, cand dobanzile erau la 1,91%, respectiv 1,93% pe an.
Interesant, dobanzile depozitelor in lei la termen existente in soldurile firmelor sunt mai mari decat cele ale populatiei: 2,16% in medie au fost in mai, in scadere de la 2,22% in aprilie, 2,21% in martie si 2,23% in primele doua luni ale anului.
La depozitele in lei nou constituite de persoanele fizice, dobanda medie a scazut mult mai putin cu doar 0,09 puncte, de la 1,84% in februarie la 1,75% in mai. Si mai stabila a fost dobanda la depozitele pentru firme, care s-a ajustat cu numai 0,04 puncte in aceeasi perioada, la 2,19% pe an.
In cazul creditelor in lei pentru populatie existente in sold, dobanda medie a scazut de la 7,67% in februarie la 7,26% in mai, asadar cu 0,41 de puncte.
O ajustare asemanatoare a inregistrat-o si dobanda medie la creditele in sold pentru firme: de la 5,91% in februarie la 5,45% in mai, asadar cu 0,46 puncte.
La creditele noi pentru consum in lei obtinute de populatie, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) a crescut cu 0,32 puncte in mai fata de februarie, de la 10% la 10,32%, dat fiind ca aceste tipuri de imprumuturi au dobanda fixa, neinfluentata direct de ROBOR sau de IRCC.
In schimb, DAE medie la creditele pentru locuinte, majoritatea cu dobanzi variabile, a scazut de la 5,75% in februarie la 5,40% in mai, asadar cu 0,35 puncte.
La creditele noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut cel mai mult, cu 0,76 puncte, de la 6,10% in februarie la 5,34% in mai.
Este de asteptat ca dobanzile la depozite si credite sa se micsoreze si in urmatoarea perioada, dat fiind ca BNR a scazut inca o data dobanda, cu un sfert de punct, la 1,75%, in 2 iunie, iar ROBOR la 3 luni a scazut la 2,20% in prezent, fata de 2,40, cat era la sfarsitul lunii mai.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii