Poprirea abuziva a conturilor si cardurilor de salariu sau pentru alocatia copiilor, prin blocarea tuturor banilor din acestea, chiar daca legal se poate retine numai 1/3 sau jumatate din suma in cazul salariilor si nimic din alocatiile copiilor, aplicarea de dobanzi penalizatoare uriase la cardurile de credit, executarile silite si cesiunea creditelor catre recuperatorii de creante, acestea sunt cateva dintre cele mai frecvente dintre cele 100 de plangeri venite de la clientii bancilor pe site-ul dedicat consultantei si educatiei financiare Reclamatiibanci.ro.
Multi clienti ai bancilor se plang de faptul ca bancile le blocheaza conturile fara sa-i anunte in prealabil, in cadrul procedurii de executare silita prin poprire, la ordinul ANAF sau a unui executor judecatoresc. Mai mult, le sunt imobilizati toti banii din cont, chiar daca in cadrul popririi nu se poate retine intregul venit, ci maxim jumatate din valoarea acestuia. Si de parca nu ar fi de ajuns, unele banci isi mai si taxeaza clientii cu comisioane usturatore pentru instituirea popririi, ce ajung si la 100 de lei in cazul UniCredit Tiriac.
Executarea silita a locuintelor cumparate printr-un credit ipotecar si cesionarea creditului recuperatorilor de creante este o alta mare problema de care se plang clientii bancilor si pe care autoritatile nu reusesc sa o controleze nici acum, firmele de reuperare creante nevand o lege speciala de functionare prin care sa li se stabileasca obligatii si drepturi, precum o anumita coduita adecvata in relatia cu consumatorii.
Iar cardurile de cumparaturi cu dobanzi penalizatoare uriase sunt o alta tinta a reclamatiilor clientilor bancilor, care descopera ca desi platesc lunar o anumita rata, datoria a devenit mai mare decat la inceput.
Sa vedem doar cateva dintre cele 100 de plangeri de pana acum:
Banca poate sa-mi declare creditul exigibil (adica sa fie rambursat anticipat) chiar daca sunt de buna credinta si platesc la rata doar cat imi permit?
“De cateva luni de zile am intrat in pensie, iar rata depaseste valoarea pensiei. Pana sa intru in pensie am platit la zi, dar de cand sunt in pensie imi permit sa mai platesc doar aproximativ 2/3 din rata lunara.
In conditiile in care lunar voi plati aproximativ 2/3 din rata, banca poate sa imi declare creditul exigibil, eu fiind de buna credinta si platind lunar atat cat imi permit, adica intreaga pensie?” (vezi detalii)
Se poate pune poprire pe pensia alimentara a copiilor si alocatia de stat?
“Am o poprire pe salariu de 1/3 (de 1 an de zile) pentru neachitarea unui credit personal.
Acum a venit blocare pe conturi, iar pe cont intra doar pensia alimentara si alocatia copiilor, care a fost luata.
Se poate pune poprire pe pensia alimentara a copiilor si alocatia de stat chiar daca eu deja am fixata o poprire decatre angajator?
Daca este abuziva poprirea va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Va multumesc”
De luni bune nu mai pot accesa MyBRD Net, e o brambureala totala la BRD dupa schimbarea sistemului de acces la conturi
Incerc de luni bune, mai exact de cand BRD a schimbat sistemul la acces la conturi, sa-mi platesc o alta banca on line, dar nu am reusit nici pana in ziua de azi.ESTE O BRAMBUREALA TOTALA, asa din cauza acestei schimbari eu platesc dobanda la dobanda deoarece nu sunt in tara si nu are cine sa mearga sa-mi plateasca.FACETI CEVA VA ROG” (vezi detalii)
Volksbank ne-a evacuat din casa si ne-a vandut firmei de recuperare, Kredyt Inkaso. Cat de legala este aceasta cesiune de creanta?
“Va deranjez in legatura cu o problema legata de Volksbank.
Totul a inceput in 2008 cu un credit ipotecar cu acte false, facut de Volksbank.
Dupa ce mama a ramas fara serviciu, in decembrie 2009, a fost obligata sa restituie toata suma restanta, aproximativ 165.000 euro, in conditiile in care rata rea platita la zi pana in momentul acela.
In Oct 2012 a avut loc executarea silita, fara nici un fel de comunicare,iar in dec 2012 banca si-a auto-adjudecat imobilul fara sa ne anunte.
Am fost la banca, am primit doar raspunsuri gen “nu se poate sa vorbiti acum”. La telefoane ne-au raspuns o data, spunandu-ne sanune facem griji si ca putem sa incercam sa platim ratele in continuare, pentru ca in mai 2013 sa ne trezim evacuati din casa la modul barbar. Mai pe scurt, nu am avut voie sa ne luam nici macar telefoanele moble, si am fost evacuati in ce aveam pe noi si atat.
Dupa toate astea, pretul cu care si-au autoadjudecat imobilul nu a acoperit nici macar o mica parte a datoriei si am fost vanduti catre o firma de recuperare, Kredyt Inkaso.
Cei din urma sunt mai rau decat clanul Camataru, eu fiind amenintat pe strada cu cutitul, din partea lor.
Doresc sa va intreb cat de legala este toata aceasta cesiune de creanta, mai ales dupa executarea silita si adjudecarea imobilului, si ce se mai poate face impotriva Volksbank si a modului lor abuziv de a trata clientii si de a modifica conditiile de rambursare chiar si dupa ce contractul a fost semnat. Si, bineinteles, ce se poate face
impotriva Kredyt Inkaso?
Va multumesc anticipat” (vezi detalii)
Raiffeisen imi blocheaza contul, inainte de salariu, pentru ca asa vor ei. Nu inteleg cum e cu poprirea
“Nu mai inteleg ce inseamna aceasta poprire, pt cine este valabila. Eu merg cu restanta la Raiffeisen Bank cu 21 de zile, dar inainte de salariu cu o saptamana am contul de salariu blocat, daca i-am tras la raspundere de ce, raspund sec ca asa vor ei. Astept un raspuns.Va multumesc (Vezi detalii)
BRD ne executa silit, atat pe mine cat si pe girantul creditului, dupa conversia din euro in lei. Ce e de facut?
“Detin un credit ipotecar in valoare de 26800 euro contractat in anul 2007. Am probleme de anul trecut cu cei de la agentia brd.
In 2010 am refinantat creditul in lei datorita diminuarii salariale cu 25%.
Totul a fost ok pana anul trecut in vara, cand am fost anuntat ca contul in euro exista inca si detin o datorie de 1001 euro. Am incercat impacarea pe cale amiabila, fara succes. Cei de la banca au dat creditul anticipat punand creditul sub executare silita.
Traim un adevarat cosmar: mi s-a blocat contul bancar de catre executor atat mie cat si girantului si ni se ia aproape toti banii de catre executor.
Girantul are si indemnizatie de crestere copil si alocatia de stat a celor doi copii este retinuta de catre executor. Mentionez ca atat eu cat si girantul suntem lucratori M.A.I. ce putem face in aceasta situatie?
Suntem amenintati chiar ca o sa ne pierdem locuintele desi am inecercat sa chemam partile la mediere nu am primit nici un raspuns. Cei de la protectia consumatorului Teleorman nu iau nici o masura. Avocatii nu ne dau nici un raspuns favorabil motivand ca o sa pierdem procesul.
Ce putem face in aceasta situatie? (Vezi detalii)
Care este cursul de schimb aplicat la o plata pe internet in euro cu un card MasterCard in lei emis de ING?
“Care este cursul de schimb aplicat la o plata pe internet in euro cu un card in lei emis de ING? Mi s-a spus ca este cursul MasterCard, dar nu stiu unde sa-l gasesc. Exista si un comision pentru conversia valutara? La banca mi-au spus ca nu se aplica niciun comision.” (vezi detalii)
Desi platesc lunar, soldul creditului ERB Retail Service nu scade
“Va rog sa-mi spuneti la ce autoritate ne putem adresa, intrucat fratele meu a luat un credit cu vreo 7 ani in urma de la ERB RETAIL SERVICE IFN SA, ii vine extras in august 2014 cu o suma in sold identica cu soldul din luna ianuarie: desi a platit lunar nu scade soldul”. (Vezi detalii)
Creditul de la BRD prin rata Domo a ajuns la executor judecatoresc si firma de recuperare EOS KSI. E normal sa ma oblige sa platesc 5.100 de lei in 5 zile, desi datoria era de 1.500 lei?
“Din 2005 am avut un credit de la BRD prin rata Domo pe care am luat un telefon mobil si un tv.
Am platit vreun an si ceva pina s-a stricat telefonul si m-am dus cu garantia produsului la Domo, nici macar nu au verificat cauzele defectiunii si m-au trimis in alta parte si iarasi in alta parte de 3 ori.
Apoi m-am enervat si am incetat sa mai platesc ratele in valoare de vreo inca 1500 ron si pina astazi am primit o scrisoare din partea EOS KSI si EXECUTOR JUDECATORESC.
Din 2006 am ramas fara munca si cu un venit ajutor de la stat cu doar 234 ron.
Acel executor judecatoresc ma obliga sa declar ce averi am si venituri. E normal sa-mi execute bunuri de valoare pe care le am? Asigurarea nu acopera?
Si ma oblica sa datorez suma 5100 ron in termen de 5 zile si cum naiba sa fac rost, nici macar nu am de munca.” (vezi detalii)
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii