Romanii platesc cele mai ridicate dobanzi pentru un credit ipotecar in comparatie cu locuitorii altor tari vecine, precum Bulgaria, Ungaria, Cehia si Polonia, conform statisticilor publicate de Banca Centrala Europeana (BCE).
Astfel, dobanda la un credit pentru cumpararea unei case in Romania era 4,77% in luna noiembrie 2020, comparativ cu 4,53% in Ungaria, 3,26% in Bulgaria, 2,5% in Cehia si 2,31% in Polonia (vezi graficul).
In Polonia este cea mai redusa dobanda pentru un credit imobilar, de 2,3%, dupa o scadere abrupta pe parcursul anului trecut, de la 3,67%, cat era la inceputul lui 2020, in urma reducerii dobanzii de referinta din aceasta tara, in vederea contracararii crizei COVID-19.
Si in Romania dobanzile la credite sunt in scadere, urmand tendinta de diminuare a ratei de referinta a BNR si implicit a dobanzilor din piata bancara (ROBOR).
Dobanzile la credite sunt in scadere
Costul unui credit pentru locuinte a scazut in acest an cu aproape un punct in Romania, mai exact 0,88 puncte procentuale, de la 5,65%, cat era la inceputul anului, la 4,77% in luna noiembrie 2020, datorita diminuarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romanei (BNR).
BNR a scazut anul trecut dobanda de referinta cu un punct procentual, de la 2,5% la 1,5%, iar in ianuarie 2021 a mai taiat un sfert de punct, pana la 1,25%.
In consecinta, dobanda la creditele ipotecare continua sa scada: in ianuarie 2021, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) a ajuns la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%, conform topului realizat de Bancherul.ro pentru un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti (vezi aici detalii).
Legea nr.243 din 2024, in vigoare din 11 noiembrie 2024, plafoneaza costul total (dobanda DAE) al creditelor acordate de IFN-uri la 365% pe an (1% pe zi). Plafoanele sunt stabilite in... detalii
Romanii platesc cele mai ridicate dobanzi pentru un credit ipotecar in comparatie cu locuitorii altor tari vecine, precum Bulgaria, Ungaria, Cehia si Polonia, conform statisticilor publicate de Banca Centrala Europeana... detalii
Dobanda medie la creditele in lei pentru firme a scazut cu aproape o jumatate de punct in luna iulie, la 4,48%, de la 4,89% in iunie, conform statisticilor publicate de... detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi pentru un credit de nevoi personale in lei sunt, in ordine, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si CEC Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro.Topul a... detalii