Magazinele cu vanzari anuale de minim 10.000 de euro, adica in jur de 830 de euro (4.000 de lei) lunar sau 127 de lei pe zi, ceea ce inseamna ca toate magazinele active, sunt obligate printr-o lege adoptata la finalul anului trecut (Legea nr.209/2016) sa-si instaleze POS-uri pentru acceptarea platilor cu carduri.
Aceeasi lege obliga toti comerciantii sa elibereze detinatorilor de carduri, la cererea acestora, in momentul efectuarii platii cu cardul la POS, si o suma de bani cash, in limita a 200 de lei, la fel ca la ATM-uri.
Organizatiile de carduri Visa si Mastercard, care au facut lobby pentru adoptarea acestei legi, au argumentat ca legea este necesara pentru dezvoltarea platilor cu cardul si in zonele rurale, unde nu exista multe banci si ATM-uri pentru utilizarea cardurilor, astfel ca detinatorii acestora vor putea sa retraga sume de bani si de la POS-urile magazinelor.
Magazinele mici de la sate nu au fost prea interesate, pana acum, sa-si instaleze POS-uri pentru platile cu cardul, intrucat in zona rurala nu prea exista oameni care au carduri bancare, astfel ca ar avea de suportat costuri inutile cu utilizarea unui POS, pentru care trebuie sa achite comisioane bancilor.
Asa ca parlamentarii influentati de Visa si Masercard, direct interesate de afacere, intrucat incaseaza de la banci comisioane pentru fiecare plata cu cardul, au adoptat legea (cash-back) prin care toate magazinele sunt obligate sa-si instaleze POS-uri.
Insa la nici o jumatate de an de la adoptarea respectivei legi, parlamentarii vor acum sa o schimbe, in urma reclamatiilor primite de la proprietarii magazinelor, care se plang de costurile aferente acceptarii cardurilor, precum si de lipsa banilor cash necesari pentru a-i elibera de pe carduri.
Senatul a modificat deja legea, in iunie, prin majorarea de la 10.000 la 50.000 de euro a cifrei de afaceri (vanzarilor) realizata de magazinele obligate sa accepte POS-uri, precum si prin reducerea de la 200 la 100 de lei a sumei maxime ce se poate solicita sub forma de numerar de pe card (cash-back).
Proiectul de modificare a Legii 209/2016 privind introducerea sistemelor moderne de plata a ajuns acum si la Camera Deputatilor, care este camera decizionala, urmand a fi dezbatuta marti la comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala, cea care va stabili forma finala a legii.
“Au fost realizate aceste modificari intrucat au fost primite mai multe sesizari din partea micilor comercianti din mediul rural cu privire la faptul ca nu au fondurile necesare pentru a cumpara echipamentele tehnice care sa permita realizarea platilor prin intermediul cardurilor de debit si cardurilor de credit”, se arata in motivarea schimbarii legii de catre Senat.
Sa vedem insa de ce “fonduri” este vorba pentru “a cumpara echipamentele tehnice” care sa permita realizarea platilor cu cardul.
In realitate, bancile suporta costurile de achizitie si instaleaza gratuit la magazine POS-urile pentru platile cu carduri, care functioneaza independent, printr-o reteaua de telefonie, prin care se transmit datele cardurilor catre banca, in vederea acceptarii platii.
POS-urile sunt, de fapt, proprietatea bancii, ele fiind doar utilizate de catre magazine.
In schimb, acestea vor fi obligate sa achite bancii doua tipuri de comisioane:
1) un comision de administrare lunara a POS-ului, intre 35 si 65 de lei, in functie de fiecare banca, precum si de valoarea platilor: daca valoarea acestora este mai mica de o anumita suma, de exemplu 1.000 de lei, atunci magazinul nu mai plateste acest comision.
2) Comisionul de procesare a platilor, care variaza intre 0,6% si 2% din valoarea fiecarei cumparaturi. Si aceste comisioane sunt negociabile, in functie de volumul platilor. (vezi tabelul)
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii