Ce a decis Curtea Suprema (Kuria) din Ungaria cu privire la rambursarea creditelor in valuta: riscul valutar trebuie suportat de catre clienti, dar acestia trebuie informati clar si inteligibil despre impactul cursului asupra ratelor

Autor:

Bancherul.ro
2014-06-16 16:54

Curtea Suprema a Ungariei (Kuria) a decis astazi ca asumarea riscului valutar de catre detinatorii de credite ipotecare in valuta poate fi considerata o clauza abuziva doar in situatia in care contractele de credit nu sunt redactate intr-un limbaj clar si inteligibil, adica usor de inteles pentru un consumator mediu, astfel incat acesta sa fie constient de posibilitatea modificarii valorii ratelor ce trebuie achitate, in functie de evolutia cursului.

Curtea Suprema din Ungaria a decis ca nu poate sa se pronunte cu privire la corectitudinea clauzei din contractele de credit in valuta care prevede ca riscul valutar este suportat doar de clienti, nu si de banca, intrucat aceasta reprezinta obiectul principal al contractului.

Pe intelesul tuturor, un contract de credit in valuta se refera, fireste, in principal, la un credit in valuta, un fapt evident ce nu poate fi anulat sau contestat de o instanta de judecata, intrucat aceasta ar insemna sa se desfiinteze respectivul contract.

Singura exceptie la aceasta, au apreciat judecatorii, este atunci cand informatiile furnizate de banca la semnarea contractului nu au fost clare si intelese de catre un consumator mediu, situatie in care un astfel de contract de credit poate fi partial sau integral invalid.

Kuria s-a pronuntat si cu privire la modificarea unilaterala de catre banca a unui contract de credit in valuta, despre care spune ca nu este abuziva daca respectiva modificare stipuleaza clar si fara echivoc cum si in ce masura modificarile unei anumite prevederi afecteaza obligatiile clientului. Aici trebuie sa se respecte principiile proportionalitatii, actualitatii si simetriei, a precizat curtea.

Impactul acestor doua decizii ale Curtii Supreme a Ungariei sunt greu de cuantificat, din cauza diversitatii prevederilor contractelor de credit, astfel ca fiecare contract va trebui analizat atent inainte de se putea lua o decizie cu privire la corectitudinea acestuia cu privire la cele doua probleme mai delicate: cat de clare si inteligibile sunt prevederile cu privire la riscul valutar si atunci cand au fost modificate contractele in mod unilateral.

Pe de alta parte, judecatorii maghiari apreciaza ca utilizarea a doua tipuri de curs de schimb de catre bancile maghiare, adica un curs de cumparare la acordarea creditului si un curs de vanzare la rambursarea ratelor, este o practica incorecta, intrucat banca are de castigat din diferenta celor doua tipuri de cursuri (cursul de cumparare este mai mic decat cel de vanzare). In consecinta, ratele la creditele in valuta din Ungaria s-ar putea rambursa la cursul oficial al bancii centrale.

Nu este cazul si la contractele de credit ale bancilor romanesti, intrucat acestea, spre deosebire de creditele din Ungaria, nu obliga clientii sa cumpere valuta de la banca pentru rambursarea ratelor, romanii fiind liberi sa vina cu valuta de acasa sau sa o cumpere de altundeva si sa o depuna la banca  in contul creditului. (Vezi aici ce prevad contractele de credite in CHF ale Volksbank, iar aici care sunt prevederile din contractele OTP Bank)

Comentarii

De la: GioviSubiect:

Un articol foarte interesant. Felicitari pentru demersul jurnalistic intreprins. Ii urmaresc de ceva timp pe cei de la TBI, si la euro si la lei, dar nu am curajul sa risc. Cel putin nu inca.

Comentariu:

De la: VahnovanSubiect:

Kardan

Comentariu:

Standard & Poor’s Maalot cut Kardan NV to junk and new regulations in Romania derailed plans for a shopping mall. Kardan has debt maturities of about 176 million euros to the end of 2014, but had cash and liquid financial assets of about 64 million euros at the end of December, the ratings company said.

De la: EbolaSubiect:

tipic bancherul.ro

Comentariu:

Un articol superficial, scris doar ca sa scoata bani de la TBI!

De la: cyrusthevirusSubiect:

absolut interesant

Comentariu:

Sunt fascinat de acest demers "ziaristic" de exceptie. ma intreb ce ar fi facut autorul daca n-avea gugal. Dar cel mai mult ma sacaie intrebare: cine nu v-a platit? sau cine v-a platit?

De la: licuSubiect:

va dati cu parerea doar...?

Comentariu:

Eu deja mi-am scos dobanda la termenul celor 9 luni,foarte profesionisti m-au sunat sa vin dupa bani, asa ca sunteti varza ca de bancheri halal nume

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii