Cele doua cazuri recente de furt de bani din casetele de valori ale unui client Raiffeisen Bank din Prahova si a unui numar de 12 clienti ai sucursalei BCR din Pitesti vor fi investigate de catre Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mihail Nitu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în temeiul art.209 alin.41, preluarea a două cauze de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti în care se efectuează cercetări cu privire la furtul unor sume de bani şi bunuri din casetele de valori închiriate la 2 unităţi bancare, anunta intr-un comunicat Parchetul de pe langa Inalta Curte.
“Considerentele care au stat la baza preluării au vizat complexitatea cauzei, dată de faptul că infracţiunile au fost săvârşite pe raza a două judeţe, coroborată cu prejudiciul ce depăşeşte suma de 2.500.000 euro, impactul mediatic al cauzei, precum şi soluţionarea cu celeritate a acesteia”, arata institutia.
Cauza a fost înregistrată la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmând a fi efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, se mai arata in comunicatul Parchetului.
Primul caz de furt din casetele de valori ale bancilor a aparut la o agentie Raiffeisen Bank din Prahova, in luna iulie 2013.
Primarul comunei Plopu din judeţul Prahova, Adrian Bălănescu, a reclamat că dintr-o casetă de valori închiriată în incinta unei agenţii Raiffeisen Bank din Ploieşti i-au dispărut bani şi bunuri a căror valoare este de aproape un milion de euro, el depunând o reclamaţie la Poliţie în acest sens. Vezi aici mai multe detalii despre acest caz.
In luna octombrie 2013 a aparut al doilea caz, la sucursala BCR din Pitesti, de o amploare mult mai mare, intrucat 12 clienti ai bancii au reclamat ca li s-au furat banii si bunurile din casetele de valori, valoarea pierderilor fiind de ordinul a peste 2 milioane de euro.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor citate de Mediafax, ar exista doi suspecti care ar fi furat banii din respectivele casete, deschise cu chei pe care le-ar fi avut de mai demult, atunci cand ei insisi aveau inchiriate respectivele casete de la banca si au facut dubluri ale cheilor. Vezi aici mai multe detalii despre cazul din Pitesti.
BCR a declarat ulterior ca nu exista dovezi privind implicarea angajatilor bancii in furtul din casetele de valori din Pitesti. Banca a anuntat insa ca va face o revizuire completa a procedurilor si standardelor de securitate.
Inspectoratul General al Poliției Române (I.G.P.R.), băncile şi Asociaţia Română a Băncilor (A.R.B.) colaborează în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare, a anuntat IGPR intr-un comunicat.
Cum au reusit hotii sa fure din casetele de valori ale bancilor? 3 scenarii posibile
Casetele de valori ale bancilor pot fi un mijloc de spalare a banilor murdari si de finantare a terorismului, a avertizat institutia competenta, ONPCSB.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii