Leul inca are fundamente economice solide, astfel ca nu va fi afectat prea tare de factorii externi precum criza din Rusia si din Grecia, de ieftinirea petrolului sau de reducerea puternica a inflatiei si a dobanzilor, apreciaza bancherii. Acestia prognozeaza o stabilitate a cursului euro/leu in 2015 in jurul valorii de 4,5 lei pentru un euro si chiar o apreciere in urmatoarele luni.
Economistii Raiffeisen anticipeaza ca leul se va apreia chiar la 4,40 lei/euro in martie 2015, dupa care va reveni spre 4,45 lei/euro in septembrie, urmand a incheia anul tot la 4,40 lei/euro.
Economistii BCR sunt ceva mai rezervati: potrivit acestora, cursul nu se va misca aproape deloc in acest an, urmand a ramane aproape dar sub 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2015.
Economistii ING sunt de aceeasi opinie cu privire la evolutia cursului in acest an, date fiind ultimele declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu, potrivit caruia cursul nu va iesi din zona de echilibru de plus/minus 5%, variatia urmand a fi asemanatoare cu cea de anul trecut, adica intre 4,3850 lei si 4,5350 lei pentru 1 euro.
In privinta dobanzii de politica monetara, economistii bancilor apreciaza ca BNR o va mai reduce inca o data cu un sfert de punct, la 2,25% in februarie, in contextul unei inflatii cu mult sub cea prognozata anterior, si care a ajuns la doar 0,8% la finalul lui 2014.
Inflatia se va mentine sub 1% si in acest an, conform estimarilor BCR, urmand a creste la 1,9% in 2016.
La nivelul redus din prezent, de 1,6%, se vor mentine si dobanzile pietei bancare, ROBOR la 3 luni, atat in acest an cat si in 2016. Dobanzile din Romania sunt mai reduse decat cele din Polonia si Ungaria, unde sunt in jur de 2,10%.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii