Cat de lichida este de fapt Banca Transilvania si de ce bani dispune pentru achizitia Volksbank

Autor:

Bancherul.ro
2014-12-17 07:18

Banca Transilvania reafirma, ca reactie la anuntul agentiei Fitch de punere sub observatie a ratingului bancii dupa anuntul de preluare a Volksbank, ca “dispune de o baza solidă de lichiditate imediată – de 50,4%, fiind peste media sistemului bancar – pentru a încheia tranzacţia fără a avea nevoie de suport adiţional din partea acţionarilor”.

Sa vedem insa concret de cati bani dispune Banca Transilvania si cum ar putea aceasta tranzactie sa-i afecteze nivelul de lichiditate.

Conform datelor financiare prezentate la finalul lui 2013, lichiditatile imediate sunt in suma de 5,768 miliarde lei, in scadere cu 16% fata de anul 2012, “peste nivelul minim considerat acceptabil de catre banca, din perspectiva riscului de lichiditate”.

Lichiditatile imediate cuprind in principal casa, disponibilitati la banci centrale si institutii de credit, ponderea in aceasta grupa (3,510 miliarde lei) fiind detinuta de rezerva minima obligatorie, aflata in cont la BNR.

La jumatatea acestui an, Banca Transilvania avea numerar de aproape 4 miliarde lei, din care cea mai mare parte, 3,5 miliarde, sub forma de rezerve minime obligatorii la BNR, ce nu pot fi utilizate de banca, numerarul in casierie ridicandu-se la doar 470 milioane lei, iar conturile curente la alte banci fiind de 67 milioane lei.

Banca dispune insa si de un volum important de titluri de stat, cu o valoare contabila de 8,9 miliarde lei la finalul lui 2013, din care ar putea vinde o parte pentru a achita tranzactia Volksbank, care s-ar ridica la aproximativ 600 de milioane de euro conform informatiilor vehiculate de presa.

BT are deficit de lichiditate pe termen scurt

Banca Transilvania mai precizeaza ca are “o baza consistenta de resurse atrase, ceea ce i-a permis mentinerea unei rate optime a lichiditatii. Astfel, indicatorul de lichiditate inregistrat la 31.12.2013 a avut valori cuprinse intre 2,12 si 23,59 pe cele 5 benzi de scadenta, cu mult peste nivelul minim impus de reglementarile BNR.”

Cu toate acestea, conform datelor prezentate de banca privind riscul de lichiditate pe bande de scadenta, Banca Transilvania avea la finalul anului trecut un deficit de lichiditate pe termene scurte, de pana la 6 luni, in crestere fata de anul precedent, iar reglementarile BNR impun ca bancile sa aiba surplus de lichiditate pe toate benzile de scadenta.

Astfel, deficitul de lichiditate la 3 luni era de 1,6 miliarde lei, iar la 6 luni de 1,9 miliarde lei, banca ajungand pe surplus de 4,5 miliarde lei pe banda de scadenta intre 6 si 12 luni, precum si pe restul bandelor de scadenta, de pana la 5 ani si peste.

In 2012, deficitul de lichiditate pe banda de pana la 3 luni era de doar 887 milioane lei iar pe perioada intre 3 si 6 luni de 800 milioane lei.

Cum se explica deficitul de lichiditate pe termen scurt

Deficitul de lichiditate este diferenta dintre activele si datoriile bancii.

Cea mai mare parte a activelor unei banci este compusa din credite acordate clientilor, iar Banca Transilvania avea la finalul lui 2013 credite de 24,5 miliarde lei. La acestea se adaugau titluri de stat sau actiuni detinute de banca, de 10,5 miliarde lei. La acestea se adauga numerarul de 4,1 miliarde (din care 3,5 miliarde sunt RMO la BNR) si creditele acordate altor banci, de 1,8 miliarde. Astfel ca totalul activelor BT se ridicau la finalul lui 2013 la 41,1 miliarde lei.

Pe de alta parte, datoriile (pasivele) unei banci sunt compuse in cea mai mare parte din depozitele clientilor. (Asa lucreaza o banca: atrage depozite si acorda credite). BT avea depozite atrase de la clienti de 25,9 miliarde lei la sfarsitul lui 2013, asadar cu 1,4 miliarde lei mai multe decat creditele. Banca mai avea 2,6 miliarde lei imprumutati de la alte banci si alte 400 milioane lei depozite atrase de la alte banci, astfel ca in total datoriile se ridicau la 28,9 miliarde lei.

BT avea asadar la finalul lui 2013 active de 41,1 miliarde lei si datorii de doar 28,9 miliarde, rezultand o pozitie neta pozitiva de lichiditate de 12,1 miliarde lei, in total.

Problema este ca, dupa cum se stie, banca atrage depozite pe termen scurt si acorda credite pe termen lung, ceea ce inseamna ca obtine venituri din credite pe termen lung, in timp ce trebuie sa plateasca dobanzi pentru depozite pe termen lung.

Asa se explica pozitia negativa de lichiditate pe termene scurte de pana la 6 luni, perioade pe care majoritatea clientilor isi pastreaza depozitele in bannca.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

BT finanteaza un parc fotovoltaic al Simtel

Banca Transilvania finanțează cu 28 de milioane de euro compania Simtel, unul dintre liderii energiei regenerabile din România, pentru finalizarea unui parc fotovoltaic în Giurgiu, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Pay with BT Pay, disponibilă pe 30.000 de site-uri și aplicații

Utilizatorii aplicației BT Pay pot folosi opțiunea Pay with BT Pay pentru plăți rapide și sigure la comercianții care folosesc soluțiile NETOPIA Payments, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:... detalii

Asigurare de calatorie din CEC app

Groupama și CEC Bank marchează un nou pas în simplificarea accesului la asigurări, lansând o opțiune prin care clienții persoane fizice ai băncii pot achiziționa asigurarea de călătorie direct din... detalii

Victoriabank, detinuta de Banca Transilvania, se extinde în Republica Moldova

Victoriabank, parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, a făcut astăzi primul pas pentru o nouă achiziție în Republica Moldova, în domeniul microfinanțării, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Reprezentanții... detalii