BCR a anuntat astazi ca a eliminat comisionul tip OUR aferent platilor externe in valuta catre bancile din cadrul grupului Erste, banci prezente in Austria, Cehia, Croatia, Ungaria, Moldova, Serbia si Slovacia. In acest fel, costul acestor transferuri se reduce cu sume intre 15 si 100 de euro, in functie de valoarea sumei tranferate.
Comisionul OUR reprezinta taxa perceputa de alte banci straine prin care se efectueaza plata, astfel incat beneficiarul acesteia sa nu plateasca nimic pentru suma primita in cont. Asta pentru ca o plata externa in valuta poate trece prin diverse banci corespondente inainte de a ajunge in contul destinatarului final, iar fiecare banca percepe o taxa pentru respectivul tranfer.
Insa atunci cand destinatarul unei plati dintr-un cont BCR este clientul unei banci din grupul Erste, este firesc ca respectiva plata sa se realizeze fara intermediari si sa nu existe nici comisioane de intermediere tip OUR.
Nivelul acestor comisioane cu optiunea OUR percepute de BCR, in cazul unei plati catre o alta banca straina, variaza intre 15 euro pentru sume mai mici de 12.500 de euro, 30 de euro pentru sume intre 12.500 si 50.000 de euro si 100 de euro pentru sume mai mari de 50.000 de euro, indiferent de canalul prin care se face plata.
In afara de comisionul OUR, pentru o plata externa prin BCR trebuie platit un comision de 0,20% din valoarea sumei transferate, minim 30 euro in cazul platilor la ghisee, sau 0,10% minim 15 euro in cazul platilor online sau prin telefon.
La BRD, comisioanele tip OUR sunt de 10 euro pentru sume mai mici de 12.500 de euro, 18 euro pentru sume intre 12.500 si 50.000 de euro si 25 de euro pentru sume mai mari de 50.000 de euro.
La acestea se adauga comisionul pentru plati externe, care este de 0,20%, minim 15 euro la ghiseu si 0,10% minim 15 euro online si la telefon, plus un alt comision, SWIFT, perceput de procesatorul acestor plati, de 15 euro.
Cat platim pentru un transfer de 100 de euro la BCR, BRD si Raiffeisen Bank
Asadar, daca vreau sa transfer, de la un ghiseu BRD, suma de 100 de euro din contul meu intr-un cont al unei banci straine, va trebui sa platesc comisionul de transfer de minim 15 euro, plus comisionul SWIFT de inca 15 euro, plus optiunea OUR (ca sa nu mai plateasca nimic destinatarul banilor) de 10 euro, in total 40 de euro.
La BCR, pentru aceeasi suma transferata de la ghiseul bancii la o alta banca straina, trebuie platit comisionul de transfer de 30 de euro, plus comisionul OUR de 15 euro, in total 45 de euro.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii