Raiffeisen Bank a castigat anul trecut 285 milioane lei din schimburile valutare efectuate de clienti, mai exact din diferenta dintre cursul la care banca vinde o valuta, de regula euro, dar si franci elvetieni (CHF) pentru cei care au credite in aceasta moneda, si cursul la care cumpara valuta de la clienti.
Ceea ce inseamna ca banca a avut profituri de peste un milion de lei in fiecare zi lucratoare de pe parcursul anului trecut doar procesand tranzactii de vanzare si cumparare de valuta.
La randul sau, BRD a obtinut anul trecut castiguri de 180 milioane lei din diferentele de curs valutar.
Cele mai mari banci romanesti realizeaza anual castiguri cumulate din tranzactiile valutare in jur de o jumatate de miliard de lei, luand in considerare profiturile celor doua banci.
Comisionul de schimb valutar e 0%
Bancile nu practica un comision propriu-zis pentru schimbul valutar, comisionul este 0%, dupa cum scrie la ghisee, insa ele castiga din diferenta de curs dintre valoarea de vanzare si cea de cumparare.
De exemplu, la un curs BNR de 4,5333 lei pentru 1 euro, Raiffeisen Bank are un un curs de cumparare euro, in conturile clientilor, de 4,4700 lei pentru 1 euro, cu 1,4% (6 bani) mai mic. Cu alte cuvinte, banca cumpara euro mai ieftin decat pretul mediu stabilit de BNR.
In acelasi timp, banca are un curs de vanzare euro mai mare tot cu 1,4% (6 bani) fata de cursul mediu al BNR, ceea ce inseamna ca banca vinde mai scump euro.
Diferentele dintre cursul de cumparare si cel de vanzare aduc bancii un castig cumulat de 2,8%, echivalentul a 12 bani.
Ceea ce inseamna ca pentru fiecare euro schimbat, Raiffeisen castiga 12 bani. La 1 milion de euro, profitul bancii este de 120.000 de lei, iar la tranzactii valutare de 10 milioane de euro, castigul ajunge la 120 de milioane de lei.
Pentru schimburile valutare efectuate de clientii Raiffeisen la casele de schimb din cadrul unitatilor, diferenta de curs este si mai mare: 1,6%, echivalentul a 7 bani, atat la cumparare, cat si la vanzare: 4,4600 lei la cumparare si 4,6050 la vanzare.
La BCR, BRD, Unicredit si ING, cursul de schimb este apropiat de cel al Raiffeisen, cu o marja de castig tot de 7-8 bani (1,6%), atat la cumparare, cat si la vanzare.
Cursuri de schimb mai bune gasim la CEC Bank, unde diferenta cumulata dintre cursul bancii si cel al BNR este de doar 10 bani, precum si la Banca Transilvnia, unde diferenta dintre cursul BNR si cel de cumparare/vanzare al bancii este in jur de 11 bani (2,3%).
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii