Carpatica, vedeta la Bursa dupa ce a fost inclusa in indicele BET: actiunile bancii, in crestere cu 7,54%

Autor:

Bancherul.ro
2013-09-23 23:47

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au fost vedetele Bursei din Bucuresti in ultimele doua zile: astazi, cand titlurile bancii din Sibiu si-au facut intrarea in indicele BET, au inregistrat a patra cea mai mare crestere dintre companiile listate, cu 7,54%, dupa ce vineri au avansat cu 6,2%. Si numarul de actiuni tranzactionate a fost semnificativ, de 5,9 milioane titluri, banca fiind pe tocul 3 in top 5 companii BVB dupa volum, iar dupa valoare pe locul 5, cu 398 milioane lei.

Valoarea actiunii BCC a ajuns astazi la 0,0685 lei, fata de 0,0392 lei cat era la finalul anul precedent, ceea ce inseamna o crestere de peste 70%. De altfel, actiunile Carpatica au cunoscut cea mai mare perioada de crestere in primele zile ale acestui an, cand piata era invadata de zvonuri pozitive privind vanzarea institutiei si venirea la conducere a fostului sef al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. Pana la urma nu s-a adeverit niciunul dintre cele doua zvonuri, insa titlurile Carpatica au ramas sus, in conditiile in care la conducerea bancii a venit un alt bancher de prestigiu, Johan Gabriels, fostul sef al RBS Romania.

Dincolo insa de zvonuri, popularitatea actiunilor Carpatica se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca acestea s-au dovedit, pe parcursul acestui an, printre cele mai performante titluri, cu o crestere constanta, motiv pentru care, incepand de astazi, au fost incluse in indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti, care indica evolutia celor mai importante zece companii listate, cu exceptia SIF-urilor.

Cresterea valorii actiunilor Carpatica s-a datorat evolutiei foarte bune a bancii in prima parte a acestui an, cand a inregistrat un profit net auditat de 16,1 mil. lei, in crestere cu 74,6% comparativ cu perioada similara din 2012 (9,2 mil lei). Vezi aici alte detalii privind evolutia bancii.

Maine, Gabriels se intalneste cu investitorii, analistii financiari si consultantii de plansament, pentru a le prezenta rezultatele financiare ale bancii din primul semestru, rezultate foarte bune.

Comentarii

De la: ConstantaSubiect:

client BCR abuzat

Comentariu:

Da, COSTUL unui credit se poate ANULA INTEGRAL! Unde-i lege, nu-i tocmeala! CJUE in cauza United Brands : un pret inechitabil poate fi considerat un abuz in sensul art. 102 din Tratatul de la Roma, intrucit este un pret impus care nu are legatura cu valoarea economica a produsului furnizat(imprumnut bancar). Iar abuzul de pozitie dominanta este dur sanctionat. Considerentul ca dobanda si comisioanele fac parte din pret iar judecatorul nu poate face o analiza din perspectiva clauzelor abuzive este total gresit fiind decizii, inclusiv la ICCJ, in acest sens. Daca dobanda si/sau anumite comisioane sunt abusive, acestea pot si anulate. Curtea de Justitie A Comunitaii Europene a stabilit in cauza C-618/10 Banco Espanol de Credito SA/Joaquin Calderon Camino, ca protectia asigurata de Directiva 93/13/CEE prin art. 6 alin (1) “se opune unei reglementari a unui stat membru care permite instantei nationale atunci cand constata nulitatea unei clauze abuzive cuprinse intr-un contract incheiat intre un vanzator sau furnizor si un consumator, sa completeze respectivul contract modificand continutul acestei clauze.” Aceasta interdictie decurge din caracterul de sanctiune al masurii ce trebuie dispusa de instana in cazul constatarii clauzelor abuzive precum si din finalitatea urmarita de legiuitor de a proteja consumatorii. Astfel Curtea considera ca, in cazul in care instanaa nationala ar avea o astfel de posibilitate (de a modifica continutul clauzelor), aceasta din urma ar putea sa elimine efectul descurajator pe care il are asupra vanzatorilor sau furnizorilor faptul ca acele clauze abuzive nu sunt pur si simplu aplicate in ceea ce priveste consumatorii. Prin urmare, aceasta posibilitate de a modifica continutul clauzelor abuzive ar garanta o protectie a consumatorilor mai putin eficace decat cea care ar rezulta din neaplicarea acestor clauze. In acest caz, vanzatorii sau furnizorii ar fi in continuare tentati sa utilizeze aceste clauze, stiind ca, chiar daca acestea ar fi invalidate, contractul ar putea fi totusi completat de instanta, garantand astfel interesele respectivilor vanzatori sau furnizori. CJUE mai precizeaza ca: “ Decurge astfel din textul articolului 6 aliniatul (1) ca instantele nationale au numai obligatia de a exclude aplicarea unei clauze contractuale abuzive pentru ca aceasta sa nu produca efecte obligatorii in ceea ce priveste consumatorul, fara a avea posibilitatea sa modifice continutul acesteia. Astfel, acest contract trebuie sa continue sa existe, in principiu, fara nicio alta modificare decat cea rezultata din eliminarea clauzelor abuzive, in masura in care, in conformitate cu normele dreptului intern, o astfel de mentinere a contractului este posibila din punct de vedere juridic.”

De la: FANESubiect:

PIPEREA

Comentariu:

DUL BANCHER SUSTINATOR AL BNR VEZI DE TREBA TA SI LASA PROCESUL IN PACE NU MAI DA INDICATII PRETIOASE CE SA FACA UN AVOCAT PIPEREA CA NICI NU STI PE PE CE LUME TRAIESTI BNR CU TOTI SATRAPII DE ACOLO SE ERIJEAZA IN NISTE MARI SPECIALISTI SI DEAIA O DUCEM BINE NOI ACUM CA A STIUT BNR SA IMPLEMENTEZE POLITICILE FISCALE BINE SI UITE UNDE AM AJUNS MAI MULT TINE IN BRATE TOTI BANCHERII PENALI CARE AU FURAT CE TE FREACA GRIJA PE TINE DACA PIERD PROCESELE BANCILE DAR CAND A FACUT PROFIT MARE SI L-AU EXTERNALIZAT ATUNCI NU PREA AI SCRIS NIMIC ITI ERA BINE BNR A FACUT CEL MAI MARE RAU TARII IN ULTIMII 20 ANI SI SE VA DOVEDII IN ISTORIE PRIN PROSTIILIE SALE VI SE PARE NORMAL CA GUVERNATORUL SA AIBA UN VENITURI DE 1 MILIARD PE PAMANT IN CONDITIILE IN CARE FMI I-A UMPLUT CONTURILE BNR SI NOI PLATIM ACUM ASA CA LASA MACANEALA NU MAI SCRIE CE ITI DICTEAZA BNR CA NU TINE LA PROSTIME . DUL PIPEREA MERGETI MAI DEPARTE CU PROCESUL INCLUSIV IMPORTIVA BNR SI A LUI ISARESCU CA EL A APROBAT TOATE REGULAMENTELE BANCILOR SI VETI CASTIGA

De la: Bancherul.roSubiect:

absurditatea anularii costului unui credit

Comentariu:

Constanta, Il citati pe domnul Piperea in privinta cazului CJUE United Brands, care la randul sau spune ca citeaza, dar de fapt interpreteaza, o asa-zisa teza de doctorat a unui judecator anonim, pe tema concurentei, a abuzului de pozitie dominanta. (Nu stim daca exista acea teza si ce spune ea, de fapt). Este vorba, dupa cum ne spune avocatul, de un abuz de pozitie dominanta, Piperea exemplificand cu cazul supermarketurilor care ar practica preturi scazute in momentul intrarii pe piata, cu scopul de a-si inlatura concurentii mai mici, iar dupa falimentul acestora ridica preturile exesiv de mult, abuzand astfel de pozitia lor dominanta. Piperea spune despre bancile din Romania ca au luat credite de la bancile-mama cu dobanzi de 1-2% si ne-au imprumutat pe noi cu dobanzi de 9-12%, asadar au avut castiguri excesive, de pana la 11%. Iar dupa ce indicele EURIBOR a scazut semnificativ, bancile nu au scazut si ele dobanzile. Asadar, bancile au abuzat pentru ca ne-au dat credite cu dobanzi prea mari. Pe de alta parte, alte banci au practicat dobanzi mici in primii ani de creditare, la "pret de ruinare", sub costurile de productie, care deveneau excesive dupa expirarea perioadei de gratie. In concluzie, bancile au abuzat de puterea lor, motiv pentru care respectivele dobanzi mari trebuie eliminate, iar de acum incolo sa nu mai platim nimic pentru un credit. Ce-ar fi sa-i sugerati domnului Piperea sa faca si niste procese colective cu 19 milioane de oameni care platesc preturi abuzive la painea, laptele, ciocolata, bananele din supermarketuri, care au de asemenea o pozitie dominanta si abuziva, dupa cum a spus chiar dansul? Sau pentru pretul la benzina. Astfel incat de acum inainte sa nu mai platim nimic pentru ce cumparam in magazine sau la pompa. Si in plus, sa primim si daune morale pentru preturile abuzive platite pana acum? Am facut aceasta comparatie pentru a se vedea absurditatea logicii avocatului, din spatele unor termeni juridici si asa-zise teze de doctorat sau decizii ale instantelor. E ca si cum ai spune ca speculatorii imobiliari au abuzat de noi cand ne-au vandut case la preturi de 10 ori mai mari decat pretul lor de constructie. Hai sa-i dam in judecata pentru abuz de pozitie dominanta. Tuturor le-ar placea sa se imprumute si sa traiasca gratis, dar asa ceva nu e posibil, fireste, si nu e bine sa incercati sa faceti posibil acest lucru, cum au incercat comunistii. Incercati, mai bine, sa deslusiti care ar fi iesirea rezonabila din aceasta situatie, intrucat, intr-adevar, bancile au gresit, dar nu chiar atat de grav incat sa le cerem bani gratis, bani care de fapt nici nu sunt ai lor, ci ai celor care-i depun sub forma de depozite.

De la: radu raduSubiect:

chf

Comentariu:

dv tineti cu bancile straine. sunteti roman-sau elvetian cum a crescut chf in trei ani. cu un franc se pot cumpara acum 3 paini in urma cu trei ani una singura.a crescut nivelul de cumparare al elvetienilor de trei ori.miine si poimaine chf va fi 4 5 6 lei.camatarie cu acte.mai ginditiva inainte de a scrie un articol cu pretentii financiare i _ dv sunteti roman si ma mira sprijinul d

De la: Al Ghazi LoredanaSubiect:

Piperea CHF

Comentariu:

Stimate domnule Vasile Coman, Ca dv. ii atacati ori de cate ori aveti ocazia pe av. Piperea si pe colegii dv. care scriu despre procesele cu bancile, este treaba dv. Dar va arrag atentia ca un credit in CHF, pe langa dobanda de 4%- sa zicem, mai era purtatorul si a unei dobanzi mascate sub forma unui comision de risc de 0, 26%/ luna, ceea ce ducea DAE-le tot in zona creditelor acordate in euro, adica la peste 7.

De la: Bancherul.roSubiect:

dobanda credit CHF

Comentariu:

Stimata domna Al Ghazi, din ce ati spus se intelege ca apreciati drept abuziva dobanda in CHF din simplul motiv ca este cat cea la euro, cu tot cu comisioane. Ceea ce e ciudat, pentru ca si creditele in euro sau lei au comisioane, pe langa dobanda, ceea face ca DAE, costul total al creditului, sa fie mai mare. Nu v-ati dat seama cand ati semnat contractul de credit ca pe langa dobanda exista si comisioane?

De la: elena iSubiect:

credit CHF

Comentariu:

Ca ar fi dobanda la creditul in chf de 7 nu ar fi o problema (acum este de aproape 9 DAE)insa faptul ca s-a profitat de nestiinta oamenilor simpli ,este strigator la cer.Ganditi.va ca sunt familii care nu au ce pune pe masa,familii care s-au despartit din cauza datoriilor,oameni care s.au sinucis...si multe altele.Romanul a fost educat sa isi plateasca datoriile!(un lucru bun ramas de la Ceausescu) chiar daca ramane fara bani din salar.INSA BANCILE AU INTRECUT MASURA!!! Trebuiau sa respecte legea

De la: mariusSubiect:

CHF

Comentariu:

Aveti dreptate, toate creditele au dobanzi si comisioane care trebuie aduse la cunostinta viitorului posibil client, lucru care nu se face de fiecare data (prin omisiune sau nestiinta). Dar, ce facem cu fluctuatiile la care am fost supusi cei cu credite in CHF? Pentru ca normal ar fi fost in acele contracte sa existe un interval (un minim si un maxim) in care moneda sa fluctueze si de care banca sa tina cont. Nu ca in czul de fata cand CHF a ajuns sa dubleze, iar clientii nu mai pot plati (chiar daca unii chiar vor sa plateasca). Nu zic sa nu castige banca, ca no, de aia isi fac ele jocurile, dar sa aiba si o limita.

De la: anaSubiect:

bancherul.ro

Comentariu:

Mi se pare aiurea sa dati lectii financiare d-nului Piperea ,omului "care a avut curajul sa infrunte sistemul bancar si a castigat cele mai multe actiuni in instanta impotriva bancilor .Faptul ca a castigat in instanta aceste procese denota ca a inteles foarte bine ,,mecanismele financiare"practicate de banci .Vreti sa spuneti ca nici instantele din Romania si nici macar ICCJ nu a inteles aceste mecanisme? Stiti ca peste 99% din procese sunt castigate de consumatori.Cum de sunteti singurul care intelegeti lucrurile exact ca bancile cand inclusiv Mugur Isarescu a recunoscut ca exista anumite clauze abuzive in contractele anumitor banci si le-a sugerat sa isi rezolve problemele.

De la: mic marianaSubiect:

proces piperea - bcr

Comentariu:

Domnul Piperea apare peste tot si spune ca poate ajuta clientii,,,,, o mare MINCIUNA. Eu am avut un dosar pornit impotriva bcr pt un credit in eur, la care mi s-a dublat rata, iar dupa doi ani de judecata cu avocatii domnului Piperea care sunt specializati pe diminuarea dobanzilor si comisioanelor abuZive nu mi-a CASTIGAT NIMIC, NICI MACAR 1 EUR, in schimb m-am mai ales cu o datorie de 5.500 lei taxe de judecata catre BCR. Pe langa Onorariu platit catre casa de avocatura care a fost fff substantial mai trebuia sa le platesc si 10 % din suma diminuata - onorariul de succes. Concluzia ar fi ca tot ce spune Piperea la televizor sunt numai minciuni, nimeni nu este de partea clientilor, nici macar BNR. Statul lasa bancile sa ia casele atat titularilor de credit cat si codebitorilor, chiar daca acestia nu au girat cu casa. Ca sa se intample ceva in ajutorul clientilor, ar trebui sa sa voteze legea insolventei pe persoana fizica, lege care nu a fost aprobata inca de parlamentarii nostri care nu stiu ce-i saracia. Ce parere aveti de esecurile din instanta domnule Piperea, dar despre avocatiii dumneavoastra care nu sunt in stare sa scoata un cuvant in fata avocatilor de la BCR????

De la: alinSubiect:

jigodii

Comentariu:

nu va e rusine imputitilor ce sunteti, jegurilor de oameni, chiar nu exista nici un vinovat

De la: micuSubiect:

niste snapani

Comentariu:

niste snapani.atat bancile cat si piperea

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BURSA

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).

In Romania nu exista nicio firma straina de investitii financiare autorizata de ASF

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii

ASF: Evoluția pieței de capital în primele șase luni ale anului 2022

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii