Carpatica are divizie separata de gestionare a creditelor neperformante

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-17 08:48

Banca Comerciala Carpatica a dezvoltat in interiorul bancii o structura separata pentru gestionarea creditelor neperformante, cu un portofoliu in valoare de 700 milioane lei, condusa de Calin Parau.

„Din vară funcţionează în cadrul băncii o divizie de workout, care se ocupă în principal de restructurare. Sunt şi cazuri în care trebuie să facem reposesie de active, dar în principal încercăm să găsim soluţii pentru ca respectivii clienţi să continue plăţile. Aceasta este şi în avantajul nostru, şi al lor“, spune Johan Gabriels, presedintele Carpatica, citat de ZF.ro.

Comentarii

De la: Ion ArdeleanuSubiect:

Incearca sa fi corect

Comentariu:

Buna ziua, De ce nu sunteti corect si obiectiv? In cazul BCR acuzati clientii ca vor dobanda zero sau Euribor + Marja Contract, dar la OTP incriminati banca? Ce are domnule special aceasta BCR? Acel articol despre BCR este primit la pachet de la NNDKP, nu-i asa? Abuzurile BCR sunt prea flagrante stimate domn. Dobanda de Referinta Variabila este manifest ilegala atat pe OG 21/1992 incepand cu 2008 cat si pe Codul Civil (determinabila). Fara o formula clara, transparenta, independenta de vointa bancii, specificata in contract, acea clauza Dobanda de Referinta Variabila este NULA. Faptul ca luna de luna BCR percepe ceva, este o ilegalitate. Cu atat mai mult cand am chemat banca sa-mi dea explicatii in instanta a mintit judecatoarea prin avocat si a indus in eroare. Avem fapte grave penale aici gen infractiunea de inducerea in eroare in scop de inselaciune, inselaciune prin omisiune. Domnule un contract este legea partilor cu conditia sa respecte legea. Contractele BCR preformulate, standard, nu respecta legea.

De la: ConstantaSubiect:

dobanda BCR = abuziva

Comentariu:

OK. Si BCR nu a facut la fel? Cat a crescut euribor a crescut si bcr dobanda. Cand euribor a scazut dobanda bcr a ramas acolo sus, ba chiar a mai crescut un pic. Si bcr nu trebuia sa se conformeze oug174 in dec.2008? Dobanda trebuia clar euribor plus marja. Si atentie, ca abia acum vine bomba, in contracte bcr are marje de 1,2 sau 1,5. Legea spune clar ca marja este fixa, nu se modifica si este cea stabilita initial in contract. Acum sa-l lasam pe bancher sa faca calculul. Cat va iese dobanda d-le bancher ca la bcr iese 10,4. In instanta iese 0 (zero).

De la: Bancherul.roSubiect:

Diferenta dintre dobanda BCR si OTP

Comentariu:

Diferenta dintre dobanda BCR si OTP este urmatoarea: - la BCR este o dobanda variabila care se modifica nu doar in functie de Euribor, ci si de alte elemente, precum costul de risc al bancii etc. Iar in contracte se specifica acest lucru, si anume ca dobanda este variabila (adica se modifica) in functie de dobanda variabila BCR afisata la sediile bancii. Asadar, nu se poate confunda dobanda variabila BCR cu indicele de dobanda Euribor. - la OTP, dobanda, dupa cum a specificat banca, era compusa din marja fixa, care includea costurile bancii si profitul, si indicele Libor CHF. Banca a specificat in contract ca dobanda este variabila doar in functie de indicele Libor si nu si de alte elemente, ca in cazul BCR. Asadar, dobanda OTP era Libor CHF de 2,7% plus marja bancii de 3%, in total 5,7%, pe cand la BCR, marja era de 1,5%, iar restul pana la 10% cuprindea Euribor, care era doar 4-5%, iar restul costului, in jur de 4% reprezenta profitul si costurile bancii. Daca BCR ar fi inclus aceste costuri in marja, aceasta ar fi fost asadar de 5%, la care se adauga Euribor de 5%, in total 10%. Dupa cum stim insa, BCR a facut greseala (pe care din pacate nu are curajul sa o recunoasca) sa pastreze acest 10% si dupa ce Euribor a scazut la 1%, in loc sa scada dobanda cum s-ar fi cuvenit, cu 3-4 puncte, la 6-7%. Dupa cum am vazut, judecatorii au interpretat diferit aceste fapte. Unii au eliminat, pur si simplu, dobanda, inlocuind dobanda variabila a BCR cu Euribor, ceea ce e o greseala, altii au decis sa mentina dobanda de 10%, ceea ce e, de asemenea, o greseala. Au fost insa si decizii juste, precum cea a Curtii de Apel Bucuresti, care a respins actiunea clientilor, insa nu pentru ca au considerat dobanda legala, ci pentru ca actiunea nu trebuia facuta in baza legii clauzelor abuzive, cu scopul vadit de a elimina dobanda si de a plati cat mai putin sau chiar nimic pentru credit, ci pentru a corecta prejudiciul suferit in urma faptului ca BCR nu a scazut dobanda conform evolutiei Euribor.

De la: ConstantaSubiect:

eroare

Comentariu:

La OTP dobanda inscrisa in contract nu era libor plus marja. Era "Dobânda este variabila în conformitate cu politica bancii". La BCR nu este "dobanda este variabila in functie de dobanda variabila BCR afisata la sediile bancii" ci este "dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediul BCR". Este o mare diferenta. Faptul ca-mi spune ca se afiseaza la sediul BCR nu inseamna ca mi-a explicat ca este dobanda interna BCR. Despre celelalte elemente despre care vorbiti NU sunt specificate in contract si nici in conditiile generale, anexa la contract. Ce nu este scris in contract nu se poate lua in calcul (vezi art.1(1)/L.193) Ca este variabila, poate fi variabila si in functie de euribor, chiar asa am inteles si eu. Cu atat mai mult, m-a indus in eroare cand a introdus si expresia "referinta variabila". In tot contractul nu se regaseste ca ar fi vorba de dobanda interna BCR ci de dobanda de referinta variabila. Si chiar daca ar fi fost asa cum spuneti, era obligata BCR ca din decembrie 2008, conf. oug174, sa calculeze dobanda conf. acesteia fara modificarea marjei?

De la: ConstantaSubiect:

completare

Comentariu:

Si inca o chestiune: de ce bcr a avut marje de 1,2 sau 1,5? De ce nu a avut marja in jur de 5 asa cum singur ati si calculat? Daca avea intentii de afaceri corecte si cinstite, de ce nu si-a introdus profitul si celelalte cheltuieli in marja pentru a arata clar care este dobanda?Nu cu intentia clara de a insela, de a pacali clientii ca, chipurile, ar avea dobanda mai mica decat celelalte banci si in acest fel sa atraga mai multi clienti? Putem sa consideram ca bcr se poate incadra si la concurenta neloiala pe langa cele de inselaciune, furt,etc?

De la: ConstantaSubiect:

Va rog sa raspundeti!

Comentariu:

Va rog sa raspundeti la intrebarile in calitatea pe care o aveti de "bancher": 1) era obligata BCR ca din decembrie 2008, conf. oug174, sa calculeze dobanda conf. acesteia fara modificarea marjei? 2) daca profitul si celelalte elemente erau introduse in "restul", ce reprezinta atunci marjele de 1,2; 1,5? Avea BCR doua marje astfel incat profitul sa fie dublu? Poate solicitati raspunsurile direct de la BCR pt. ca noua, clientilor, nu ne raspunde. Va multumesc!

De la: Ion ArdeleanuSubiect:

Nu face pe prostul Bancherule

Comentariu:

Stimabile, in raspunsul dat chiar imi jignesti intelectul. Ma iei pur si simplu de prost. Dumneata ai cunostinte juridice sau te comporti ca un semidoct? Domnule, legea spune ca banca trebuie sa aiba o formula clara in contract, independenta de vointa sa, transparenta, determinabila. Faptul ca imi spui ca DRV variaza in functie de alte costuri, te intreb, care costuri? Sunt mentionate in contract si sunt independente de vointa bancii? Ei bine ma uit in contractul care este in instanta. Nici vorba de formula. Pot eu sa calculez luna de luna cat este dobanda? Pot eu sa fac un calcul transparent de la inceputul creditului? Nu, dumneata induci in eroare si daca imi furnizezi un nume te dau in penal si apoi in judecata. Sa nu mai faci fals in declaratii. Retine domnule, fara o formula legala, DRV este manifest ilegala, NULA. In contract se va plati doar marja fixa. Mergi te rog si cauta toate deciziile ANPC pe tema DRV si vei vedea ca numarul lor este covarsitor de mare. DRV este un ABUZ retine si se elimina din contract. Restul este can-can si grija mare la afirmatii. Ca bonus iti recomand sa afli ca RMO invocat in componenta DRV este ZERO. Chiar BNR a cerut excluderea lui. DRV = Euribor + CEVA CARE NU APARE IN CONTRACT. Acest ceva este de fapt abuzul, nefiind specificat in contract. Poate BCR sa vina cu o formula in instanta. Matematic acest ceva nu are cum sa fie mereu la fel, chiar si prin manipularea indicatorilor. Asadar ABUZ. Te salut cu respect si mergi si citeste legislatia tinere.

De la: elenaSubiect:

Cum reparam erori produse de contracte toxice

Comentariu:

Draga bancher, Dincolo de faptul ca DRV sau componentele care compun aceasta dobanda sunt "necunoscute" sa presupun ca accept ca banca nu a inclus in marja si profitul si accept exemplu tau de calcul si ca marja finala ajunge la 5.1 la care se adauga euribor si apare dobanda BCR.Aceasta metoda de "omisiune prin inselaciune" a determinat executari silite,persoane care s-au imbolnavit si nu s-au tratat pentru ca trebuia sa achite dobanda pe care BCR a uitat sa o scada,copilul care nu a mers in tabara scolara desi era premiant si olimpic pentru ca mama trebuia sa achite dobanda abuziva impusa de BCR?Cum reparam aceste "erori"produse de contracte toxice?

De la: marcelaSubiect:

Rea credinta

Comentariu:

Daca BCR a uitat sa mai scada dobanda atunci cand euribor a scazut inseamna ca si-a inselat clientul si pentru "inselaciune" se plateste chiar cu scaderea profitului si euribor+ marja contract de 1.4 este pedeapsa cea mai blanda.Eu daca intarzii la banca cateva luni de zile chiar daca incerc sa achit cat pot,in functie de resursele mele financiare,BCR ma executa sau cesioneaza contractul ca nu l-am respectat dar eu ca de 5 ani platesc o dobanda care nu este corecta ce trebuie sa fac?Sa plang de mila bancii?Peste tot se spunem ca trebuie sa ne asumam ce am semnat dar banca de ce nu-si asuma aceasta inselaciune?

De la: Nelu PloiesteanuSubiect:

Hai sa bem un paharel, sa ne cherchelim nitel

Comentariu:

haules baules iauzi grozavie. asa deo bere pentru mataluta. lege exista cacalau mariata, si aici iti dau doar pe la buze asa putin. OG21/1992 Art. 3. - Principalele drepturi ale consumatorilor sunt: a) de a fi protejaţi împotriva riscului de a achiziţiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viaţa, sănătatea sau securitatea ori să le afecteze drepturile şi interesele legitime; b) de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, precum şi de a fi educaţi în calitatea lor de consumatori; Art. 91. - (1) În cazul serviciilor financiare, consumatorul are dreptul de a fi informat în mod corect, încă din faza precontractuală, asupra tuturor condiţiilor contractuale. g) în contractele de credit cu dobândă variabilă se vor aplica următoarele reguli: 1. variaţia ratei dobânzii trebuie să fie independentă de voinţa furnizorului de servicii financiare, raportată la fluctuaţiile unor indici de referinţă verificabili, menţionaţi în contract, sau la modificările legislative care impun acest lucru; 2. dobânda poate varia în funcţie de dobânda de referinţă a furnizorului de servicii financiare, cu condiţia ca aceasta să fie unică pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv şi să nu fie majorată peste un anumit nivel, stabilit prin contract; 3. formula după care se calculează variaţia dobânzii trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii, atât în sensul majorării, cât şi în cel al reducerii acesteia; h) sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator; k) furnizorul de servicii financiare va lua toate măsurile necesare pentru a efectua repararea în termen de maximum 15 zile a eventualelor prejudicii cauzate consumatorului prin nerespectarea obligaţiilor asumate prin contract şi va face dovada demersurilor întreprinse în acest sens; Legea 193/2000 Art. 1 (1) Orice contract incheiat intre comercianti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate. (2) in caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului. (3) Se interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii. Art. 4 (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. (2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv. ANEXA LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive (1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care: a) dau dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract. b) obliga consumatorul sa se supuna unor conditii contractuale despre care nu a avut posibilitatea reala sa ia cunostinta la data semnarii contractului; g) dau dreptul exclusiv comerciantului sa interpreteze clauzele contractuale; CODUL CIVIL Cauta dumneata PRET DETERMINABIL in zona Contracte. Iata doar cateva argumente juridice prin care Dobanda de Referinta Variabila este manifest ilegala si abuziva.

De la: Grupul antiOTPSubiect:

Camatarii verzi

Comentariu:

Sentinte irevocabile si definitive impotriva OTP www.antiotp.com si gasiti si sentinta de la Tribunal a lui Dragos Tomescu aici http://www.flickr.com/photos/antiotp/sets/72157629038889459/

De la: zlotaSubiect:

Da, da

Comentariu:

Prin ce abuzuri a trecut clientul OTP am trecut si eu cu Piraeus si am reusit acelasi lucru, fiind asemanatoare atat contractele, cat si motivarea instantelor si rezultatul final...

De la: Grupul antiOTPSubiect:

OTP pierde la ICCJ irevocabil

Comentariu:

OTP pierde irevocabil la ICCJ si deodata toti clientii OTP abuzati pana acuma de acest icamatari verzi, au sansa reala sa castige lejer in instant: http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=200000000272570&pg=2&cauta=

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii