Creditele de trezorerie, adica imprumuturile pe termen scurt, de pana la 1 an, obtinute de firme pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditati necesare pentru plata salariilor, pentru achitarea impozitelor, a facturilor sau altor datorii urgente, sunt finantarile cu cele mai mari valori acordate de banci, reiese din datele BNR.
Valoarea creditelor de trezorerie s-a ridicat la finalul lunii februarie la suma de 75,7 miliarde lei, mai mare decat intregul volum de imprumuturi acordate de banci companiilor private, care era de 51,7 miliarde lei. Ponderea mai ridicata a creditelor de trezorerie se explica prin faptul ca si marile intreprinderi de stat, nu doar cele private, se imprumuta pe termen scurt de la banci.
Pe locul doi in topul celor mai populare imprumuturi se afla creditele de consum contractate de populatie, a caror volum s-a ridicat la 45,2 miliarde lei in februarie, in scadere fata de luna precedenta.
Creditele pentru achizitia de echipamente acordate firmelor sunt pe locul trei, cu un volum de 41,8 miliarde lei in februarie, in usoara crestere fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi luna a anului precedent.
Ultimele doua locuri sunt ocupate de creditele pentru investitii imobiliare, cu un volum de aproape 38 miliarde lei, precum si creditele ipotecare, cu 36,3 miliarde lei. Impreuna, finantarile pentru sectorul imobiliar se ridica asadar la 74,2 miliarde lei, aproape de nivelul creditelor de trezorerie.
De notat este faptul ca ambele tipuri de credite au fost in crestere in februarie: creditele ipotecare au avansat cu 146 milioane lei, in timp ce creditele pentru investitii imobiliare s-au majorat marginal, cu doar 78 milioane lei.
Fata de aceeasi luna a anului precedent, creditele ipotecare au crescut cu 2 miliarde lei iar creditele pentru investitii imobiliare cu 1 miliard de lei. Comparativ, creditele de consum au crescut cu doar 150 milioane lei in ultimul an.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii