Care sunt tipurile de credite cu cele mai mari valori acordate de banci

Autor:

Bancherul.ro
2015-04-07 00:45

Creditele de trezorerie, adica imprumuturile pe termen scurt, de pana la 1 an, obtinute de firme pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditati necesare pentru plata salariilor, pentru achitarea impozitelor, a facturilor sau altor datorii urgente, sunt finantarile cu cele mai mari valori acordate de banci, reiese din datele BNR.

Valoarea creditelor de trezorerie s-a ridicat la finalul lunii februarie la suma de 75,7 miliarde lei, mai mare decat intregul volum de imprumuturi acordate de banci companiilor private, care era de 51,7 miliarde lei. Ponderea mai ridicata a creditelor de trezorerie se explica prin faptul ca si marile intreprinderi de stat, nu doar cele private, se imprumuta pe termen scurt de la banci.

Pe locul doi in topul celor mai populare imprumuturi se afla creditele de consum contractate de populatie, a caror volum s-a ridicat la 45,2 miliarde lei in februarie, in scadere fata de luna precedenta.

Creditele pentru achizitia de echipamente acordate firmelor sunt pe locul trei, cu un volum de 41,8 miliarde lei in februarie, in usoara crestere fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi luna a anului precedent.

Ultimele doua locuri sunt ocupate de creditele pentru investitii imobiliare, cu un volum de aproape 38 miliarde lei, precum si creditele ipotecare, cu 36,3 miliarde lei. Impreuna, finantarile pentru sectorul imobiliar se ridica asadar la 74,2 miliarde lei, aproape de nivelul creditelor de trezorerie.

De notat este faptul ca ambele tipuri de credite au fost in crestere in februarie: creditele ipotecare au avansat cu 146 milioane lei, in timp ce creditele pentru investitii imobiliare s-au majorat marginal, cu doar 78 milioane lei.

Fata de aceeasi luna a anului precedent, creditele ipotecare au crescut cu 2 miliarde lei iar creditele pentru investitii imobiliare cu 1 miliard de lei. Comparativ, creditele de consum au crescut cu doar 150 milioane lei in ultimul an.

Comentarii

De la: mariusSubiect:

Sprijin pentru banci

Comentariu:

Nu e un proiect in favoarea debitorilor. In primul rand, este discriminatoriu. Proiectul nu se adreseaza portofoliilor de credite externalizate (cazul OTP, in Olanda). De asemenea, nu ia in calcul creditele de nevoi personale cu ipoteca, cu destinatie imobiliara si acestea. Introduce un prag de calificare privind venitul s.a.m.d. La franci elvetieni, acordarea unei reduceri de 15% nu reprezinta un sprijin real, in contextul unei cresteri a cursului cu 100%. Garantarea creditelor cu 50% vine, de fapt, in sprijinul bancilor.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii