Care sunt obiectivele si strategia Bancii Transilvania pentru 2017

Autor:

Bancherul.ro
2017-02-22 23:05

Mentinerea unei profitabilitati ridicate, cu un raport cost/venituri scazut, o crestere de doua cifre a creditarii si a veniturilor, mentinerea costurilor sub control, investitii importante in tehnologie si reducerea in continuare a creditelor neperformante, crestere organica si prin achizitii, sunt cateva dintre principalele obiective pentru acest an ale Bancii Transilvania.

“Capitalizarea puternica si lichiditatea ridicata a bancii ne ofera suficient confort pentru cresterea organica intr-o economie in crestere, precum si prin achizitii. Vedem ca discutiile privind achizitiile sunt acum mult mai serioase si ne asteptam la incheierea unor tranzactii in acest an, chiar in prima jumatate a anului”, a spus directorul general al Bancii Transilvania (BT), Omer Tetik, in cadrul conferintei cu analistii si investitorii.

18,5% este rata de adecvare a capitalului BT in decembrie 2016, in crestere de la 17,8% in 2015.

Mai mult de jumatate din costul de risc, de 3,07% in 2016, fata de 1,26% in 2015, a venit din provizioanele prudentiale facute pentru legea darii in plata, precum si a write-off-urilor realizate pentru reducerea indicelui NPE sub 10%, la 9,84%, NPL scazand la 4,62%.

“Suntem bucurosi sa vedem ca veniturile din comisioane cresc in fiecare an mai mult decat cresterea soldului activelor. Ne concentram in principal sa crestem gradul de utilizare a produselor de catre clienti (cross-selling). Anul trecut veniturile din comisioane au crescut cu 11% si avem si in urmatorii ani planul ambitios de a mentine aceasta crestere de doua cifre”, a spus Tetik.

Indicatorul cost/income ratio a scacut la 41,2%, iar fara costuri exceptionale este de 44%, fata de 48,8% in 2015, cand banca a avut costuri cu integrarea Volksbank. “Ne propunem sa mentinem acest indicator sub 45%, aproape de 43%, atat in 2017 cat si in urmatorii ani.”

“Veniturile din dobanzi sunt pe o tedinta de crestere, de aproape 10%, desi volumul total al veniturilor a scazut cu 10% in 2016, de la 1,910 la 1,711 miliarde lei, ca urmare a ajustarilor facute creditelor Volksbank.”

Stocul de credite a crescut, in ciuda scoaterii in afara bilantului a aproape 2 miliarde lei in 2016, fata de planul initial de 600 milioane lei, care au determinat si cresteri de provizioane, impactand profitul. O pondere de 55% au fost credite corporate, 15% IMM si 30% retail.

“In acest an vrem sa scadem rata NPE sub 7% chiar aproape de 6%, conform propunerilor pe care le vom face in AGA.”

“Creditele au avut o foarte buna performanta din 2011 incoace si suntem confortabili cu modelul de recuperare (unwriting).”

“Vom face schimbari importante pentru a avea o granulare si o abordare analitica mai mari, vom face noi segmentari ale clientilor. In loc de doar segmentele corporate si IMM vom avea clienti micro, IMM, companii mijlocii si mari. Astfel vom putea oferi produse pliate pentru fiecare segment si pentru a urmari mai bine performantele acestora.”

“Depozitele sunt in crestere, avem o lichitate buna si o cota ridicata de conturi curente, care ne majoreaza veniturile din comisioane.”

“Odata cu scaderea NPL, conform definitiilor EBA, si cover ratio scade, pentru ca profitul de risc al bancii se schimba, pentru fiecare segment de clienti.”

“Insa in continuare avem un coverage ratio de 117% incluzand garantiile imobiliare, fata de 119% in 2015 si 74% fara colateral, de la 79% in 2015.”

“In retail banking a fost un an foarte bun pentru noi, pentru ca ne-am majorat cota de piata la 14%, adptarea clientilor la tehnologie creste, utilizatorii de mobile banking au crescut cu 15% iar utilizatorii de internet banking cu 20%.”

Raspunsuri la intrebari

“Planul pentru acest an este de a creste peste media pietei si chiar peste nivelul PIB, o tendinta a anilor precedenti, dar va fi dificil sa obtinem in continuare o crestere de doua cifre, desi este ambitia noastra in privinta stocului de credite. Dar vrem sa depasim din nou indicatorii macro si ai sectorului bancar.”

“In privinta dividendelor, acestea se distribuie conform politicii de dividende publicata si pe site. De exemplu, indicatorul CAR nu trebuie sa nu fie mai mic de 14% si cred ca vom fi in jurul acestui nivel in 2017. Nu va pot da acum cifre privind dividendele, pentru ca ele trebuie mai intai aprobate in AGA.”

“Daca nu uitam la istoricul politicii de dividende, cu exceptia anului trecut, profitul a fost redistribuit actionarilor, sub forma de actiuni (stock dividend). Daca cititi politica de dividende, aceasta ne permite, daca ne mentinem anumiti indicatori financiari impusi, sa oferim un mix de cash si actiuni gratuite. Propunerea noastra, a conducerii executive, catre Consiliul de Administratie, va fi o combinatie de cash si actiuni gratuite. Pe de alta parte, avand in vedere planul ambitios de crestere, partea de actiuni gratuite va fi mai mare.”

“In privinta legii darii in plata, preferam sa ramanem foarte prudenti, pentru ca sunt inca lucruri de clarificat.”

Tinta privind costul de risc: 150 -170 puncte de baza.

Termen mediu de 3 ani la titlurile de stat.

In privinta raportului cost/venit, suntem siguri ca-l vom mentine sub 45% desi avem planuri ambitioase de investitii in tehnologie. Anul trecut, din cauza integrarii Volksbank, a fost mai ridicat, insa anivelul normal va fi mereu sub 45%.

NIM ne asteptam sa ramana la 3% – 3,2%

Targetul NPL este 6,5% pentru 2017, ca urmare a write-off-urilor, dar nu vor fi atat de multe ca in 2016, insa mai mari decat in mod normal.

Soldul total de provizioane la finalul lui 2016 a fost de 2,1 miliarde lei.

Creditarea sistemului bancar: “estimez o crestere de 5% a stocului de creditea datorita consumului care va creste in continare, in ciuda write-off-urilor. Daca vor fi mai multe investitii de infrastructura, poate creste la 6-7%.”

(Vezi prezentarea BT in FISIERE)

Comentarii

COSMIN

FELICITARI BNR SI BANCILOR - ATI DISTRUS 55.000 DE ROMANI

SA TRAITI BINE ....... NU AVEM CUIVINTE, NE VEDEM DISEARA ... E TIMPUL SA IESIM IN STRADA SA NE OBTINEM DREPTATEA HOTILOR. SUNTETI CU TOTII HOTI!

radu

legea conversiei

prin decizia din 7-2-2017 CCR a legalizat slavagismul bancar in Romania ,,am avut alta parere de CCR dar dupa aceasta zi am o dezamagire totala fata de romania daca si CCR a ajuns sa sustina public hotia furtul si minciuna

cosmin

RUSINE CCR - V-ATI MANJIT PE MAINI CU SANGE ......

Curtea Constitutionala din Croatia a decis zilele trecute sa ia apararea clientilor cu credite in franci elvetieni (CHF) care ar putea beneficia de o lege adoptata anul trecut privind conversia acestora in euro la cursul istoric, din data acordarii, o lege asemanatoare fiind adoptata in acest an si in Romania, fiind, de asemenea, contestata la Curtea Constitutionala. Astfel, Curtea Constitutionala din Croatia a impus Curtii Supreme din aceasta tara sa rejudece cazul creditelor in CHF, dupa ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobanda si la cursul de schimb. Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobanzile variabile practicate de bancile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, intrucat bancile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobanda variabila si implicatiile economice ale variatiei dobanzii.

georgescu

PSD - BNR - CCR = PCR

Multumesc CCR – ai reusit sa ma convingi ca trebuie sa plec din tara asta. Aici e loc doar de hoti, omul cinstit e tepuit pe toate partile. Pa Romania ….. sa traiti fericiti…

DOAMNE CAT MAI PTEM RABDA

Drepturile constitutionale ale cetatenilor sterse chiar de Curte

Ati inmormantat drepturile cetatenilor ............ oooooo nebunie ............. sa ne punem streangul cu totii sau sa va omoram pe voi ............ ati intins orice limita .......... ne-ati furat dreptul la viata, la un trai normal, suntem sugile secolului bancar.............. probabil vor mai fi morti, dar s-ar putea sa se schimbe taberele.....

RAZBOI CU BANCILE

BOICOTAREA BANCILOR - CHF

Raiffeisen,, Banca Româneasca, OTP Bank, Bancpost, Piraeus Bank - au acordat credite in CHF Ne-ati inselat la acordare noi va spunem cinstit ca o sa va boicotam pana plecati din tara ...... Incepand de azi o sa ne anuntam familiile, prietenii, clientii, etc.... Acestea sunt bancile care au acordat credite in CHF si nu le pasa de clienti - numai lucrati cu ele. Va rugam sa va retrageti depozitele si sa numai luati credite, in semn de solidaritate fata de clientii napastuiti, pana nu accepta conversia la cursul acordarii. De asemenea va imploram sa luati credite de la CEC ca doar e singura banca romaneasca care a mai ramas.

Alex

Valer Dorneanu - Declaratia din noiembrie e total diferita

“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro. Ce sa intelegem --- e clar ca a fost pusa presiune pe ei de BNR si banci - e clar ca doar DNA-ul poate face lumina. pai bine domnule judecator, de ce ti-ai schimbat parerea. Ar trebui sa fie verificate toate persoanele si intalnirile pe care le-au avut judecatorii din noiembrie pana in prezent pentru a vedea cine ia santajat in asa mare masura de si-au schimbat parerea radical. Cineva trebuie s aplateasca pentru asemenea decizie. Cerem demisia presedintelui Curitii si a Guvernatorului BNR.

ahmet

gata cu smiorcaiala

Smiorcaitorilor cand ati luat credit ce smecheri v-ati mai simtit acum cand vine plata s-o gatat smecheria? Cand nu v-ati incadrat nici la jumate din suma dorita in lei sau euro nu v-ati intrebat cum dracu de va incadrati la franci nu o fost un semnal de alarma pt voi? La protest cu voi ca si asa analfabeti si pensionarii adusi de PSD is putini.

irina

FARA DREPTURI

Curtea a decis - cetatenii, consumatorii nu au drepturi constitutionale...... exista doar o singura explicatie, aceea ca BNR-ul si-a atins scopul.Felicitari!!!! Bancile pot sa vanda orice, in orice conditii, prin inselaciune, fals, publicitate ascunsa, ..... pentru ca CCR va apara. Sunteti divini d-lor judecatori. O RUSINE aceasta decizie....., o pata urata si o palma data Constitutiei si drepturilor cetatenilor romani. Sa fiti la fel de fericiti precum cei care au credite in CHF. AHMET esti erou fra.... , dar dupa exprimare tu esti in fata Cotroceniului, iar noi in Piata. Daca esti, esti . n-ai ce face..., eroi ca tine sunt pe toate gardurile......

ahmet

virinuca

Irinuco nu mai sta in Piata ca ti se convertesc drepturile in cap si ramai numa cu dreptu sa taci. Daca nu ai credit in CHF esti erou atunci te astept sa iti dau un autograf da sa nu vii cu mana goala intra pana la banca si ia niste napolitane ca vad ca dupa capu tau la banca gasesti de toate pe rafturi, pacat ca nu si inteligenta ti-ar prinde bine cateva vagoane.

trist

trist

Inca o palma data romanilor.

vlad

Adevarul nu invinge niciodata in Romania

Interesant cum functioneaza sistemul legislativ in Romania. O lege in favoarea infractorilor (OUG 13/2017) este data si produce efecte peste noapte, pe cand o lege de protectie a consumatorilor (legea conversiei), este ingropata definitiv de inalta instanta dupa ani intregi de dezbateri si tergiversari. Ghinionul consumatorilor intr-un stat slab si corupt!

irina

multi ....

ahmet ori esi tanari ori esti ..... treaba cu eroul nu ai priceput-o ... iar de inteligenta nici nu e cazul sa vorbim .. comentariile tale iti dovedesc nivelul IQ-ului ...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii