Care sunt bancile inscrise in Programul IMM Invest

Autor:

Bancherul.ro
2020-04-22 10:47

Un numar de 23 de banci si o cooperativa de credit s-au inscris in Programul guvernamental IMM Invest, destinat contracararii crizei COVID-19, prin care IMM-urile si firmele mici pot obtine credite fara dobanda si garantate de stat in valoare totala de peste 3 miliarde de euro, plafonul maxim fiind de 10 milioane de lei pentru fiecare firma.

Plafonul total de garantii de stat alocat pentru acest program, in valoare de 15 miliarde de lei, care va acoperi pana la 90% din valoarea creditelor, a fost suprasubscris de banci cu peste 120%, ceea ce inseamna ca bancile si-au aratat interesul de a acorda mai multe credite decat bugetul alocat.

Schema de ajutor de stat prevede si un buget de 781 milioane lei (162 milioane euro) sub forma de grant, pentru subventionarea dobanzilor si comisioanelor aferente acestor credite.

Lansarea programului, programata in 17 aprilie, ora 10, a fost un esec, pentru ca aplicatia in care ar fi trebuit sa se inscrie firmele, pe site-ul imminvest.ro, s-a blocat imediat dupa lansare, cel mai probabil din cauza numarului foarte mare de aplicatii, desi oficialii statului au invocat un atac cibernetic.

Firmele s-au inghesuit sa aplice inca din momentul lansarii aplicatiei pentru ca ora de lansare a acesteia a fost promovata intens de autoritati, inclusiv printr-o conferinta online.

In acelasti timp, firmele s-au bulucit sa se inscrie pentru a fi sigure ca nu se termina fondurile alocate programului, cum s-a intamplat si la alte programe de acest fel, dat fiind ca si in acest caz se aplica principiul “primul venit, primul servit”: “Inscrierea online se desfasoara in sesiune continua, pana la epuizarea plafonului si bugetului alocat programului”, se arata in ghidul publicat de FNGCIMM, institutia care implementeaza programul IMM Invest.

Pentru obtinerea creditelor in cadrul acestui program, firmele trebuie mai intai sa se inscrie pe site-ul IMMInvest.ro, de unde obtin un acord de principiu privind eligibilitatea, daca intrunesc conditiile impuse de program.

In cadrul inregistrarii in aceasta aplicatie se selecteaza si una dintre bancile de la care firma doreste sa obtina creditul. Daca banca aleasa nu-i aproba creditul, firma poate cere ulterior credit de la alta banca.

Dupa inregistrarea in aplicatie, FNGCIMM va trimite solicitarile de credite catre banci, care vor decide daca acorda sau nu creditele, in functie de propriile criterii de risc.

Cele 24 de banci inscrise in Programul IMM Invest sunt urmatoarele, conform informatiilor publicate de FNGCIMM:

BANCA TRANSILVANIA
BCR
CEC BANK
RAIFFEISEN BANK
BRD
UNICREDIT BANK
ALPHA BANK
GARANTI BANK
INTESA SANPOLO BANK
EXIM BANK
OTP BANK
BANCA ROMANEASCA
ING BANK
FIRST BANK
CREDIT AGRICOLE
PATRIA BANK
LIBRA BANK
PORSCHE BANK
BANCA ROMANA DE CREDIT SI INVESTITII
PRO CREDIT BANK
VISTA BANK
IDEA BANK
BANCA FEROVIARA
BANCA COOPERATISTA DELTACOOP TULCEA

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19

In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde

BRD Groupe Societe Generale anunta ca se poate intra fara certificat verde in majoritatea unitatilor sale, insa exista cateva sucursale unde este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare sau dovada trecerii... detalii

La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19).Iata anuntul bancii, postat pe... detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC.Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga:"În contextul... detalii