Cele mai mici dobanzi la creditele in lei pentru refinantarea unui credit ipotecar, pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, se gasesc la CEC Bank, Banca Transilvania (BT) si BCR, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care a luat in cacul 25 de tipuri de astfel de imprumuturi, oferite de bancile romanesti.
Dobanda cea mai mica, la creditul ipotecar/imobiliar al CEC Bank, de 4,38%, este variabila, formata din marja fixa a bancii, de 2,5%, valabila pe toata perioada imprumutului, la care se adauga IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), in prezent 1,88%, care se modifica trimestrial, in functie de evolutia dobanzilor pietei interbancare.
Ceea ce inseamna ca rata la un credit cu dobanda variabila se modifica la fiecare trei luni, dupa cum variaza IRCC: uneori scade, cum este cazul in prezent, dupa care, fireste, va urma o crestere. In general, insa, este de asteptat ca dobanzile in lei sa se stabilizeze pe termen lung la niveluri mai scazute decat in prezent, in vederea convergentei cu cele din zona euro, la care Romania urmeaza sa adere.
Cei care vor siguranta unei dobanzi fixe pe toata perioada de rambursare a creditului au o singura alternativa: creditul imobiliar cu dobanda fixa de la BRD, care este cea mai ridicata dintre restul creditelor: 7,11%.
Exista si credite cu dobanzi fixe doar in prima parte a creditului, pe perioade de 5 sau 10 ani, dupa care dobanda devine variabila.
Cea mai mica dobanda pentru astfel de credite este la BRD: 5,21% in primii cinci ani de credite, dupa care se aplica o dobanda variabila formata dintr-o marja de 3,77% plus IRCC, astfel incat costul total al acestui tip de imprumut, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanzile cat si comisioanele, ajunge la 6,36%, printre cele mai ridicate din piata.
DAE medie a celor 25 de credite ipotecare luate in calcul este 5,77%, cea mai mica DAE fiind de 5,01%, la CEC Bank, iar cea mai ridicata ajunge la 8%, la BRD.
Un numar de opt banci au DAE intr-un interval de 5 – 5,5%: CEC Bank (5,01%), BT (5,08%), BCR (5,11%), Libra Bank (5,13%), Banca Romaneasca (5,23%), Garanti BBVA (5,28%), Credit Europe (5,31%) si Alpha Bank (5,34%).
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii