Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din Calculatordecredite.ro.
Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, incluzand atat dobanda, cat si comisioanele, este in medie de 9,81%, fata de 6,12%, cat era in luna iunie 2022.
Cresterea dobanzilor pentru credite este consecinta majorarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in vederea stavilirii inflatiei. BNR a majorat dobanda de politica monetara, pe parcursul anului 2022 pana in ianuarie 2023, cu 5,25 puncte, de la 1,75% la 7% in prezent. In consecinta, si-au luat avant si dobanzile pietei interbacare si cele pentru credite.
In prezent, DAE la un credit ipotecar pleaca de la 8,87% la un credit cu dobanda fixa pe 5 ani la Banca Transilvania si ajunge la 14,36% pentru un credit la BCR cu dobanda fixa pe 10 ani.
Care sunt bancile cu cele mai ieftine credite
Bancile cu cele mai mici dobanzi pentru un credit ipotecar sunt, in ordine:
1. Banca Transilvania (BT) cu o DAE de 8,87% pe an la creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani, de 7,9% variabila ulterior, de 9,06%, compusa din marja fixa de 3,35% plus IRCC.
2. Garanti BBVA, cu o DAE de 8,96% la creditul cu dobanda variabila, formata din marja fixa de 2,85% plus IRCC
3. First Bank, cu o DAE de 9,08% la creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani de 7,8%, ulterior variabila, alcatuita din marja fixa de 3,14% plus IRCC.
4. CEC Bank, cu o DAE de 9,09% la creditul cu dobanda variabila (marja de 2,5% plus IRCC).
5. Credit Europe Bank, cu o DAE de 9,10% la creditul cu dobanda variabila (marja de 3% plus IRCC).
Cel mai ieftin, dar si cel mai scump credit, sunt cu dobanda fixa
E important de mentionat ca cel mai ieftin credit ipotecar, de la Banca Transilvania, e unul cu dobanda fixa introductorie pe 5 ani, de 7,9%, mai redusa cu peste un punct fata de dobanda variabila, de 9,06%.
Si al treilea cel mai ieftin credit, de la First Bank, este de asemenea cu dobanda fixa pe 5 ani.
Trebuie subliniat, insa, ca si cel mai scump credit, de la BCR, este tot cu dobanda fixa, pe 10 ani, dar de 10,2%, in timp ce dobanda fixa pe cinci ani, tot la BCR, este 9,28%, cu peste un punct mai ridicata decat la BT.
De altfel, majoritatea creditelor cu dobanzi fixe, pe perioade intre 3 si 10 ani, au dobanzi mai mari decat creditele cu dobanzi variabile.
BRD ramane, in continuare, singura banca la care gasim un credit cu dobanda fixa, de 10,66%, pe toata perioada de creditare.
Au fost luate in calcul doar dobanzile standard la creditele ipotecare, conform datelor Calculatordecredite.ro.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii