Care banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Autor:

Bancherul.ro
2023-08-08 16:54

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro.

La primele trei banci enumerate mai sus, dobanda este variabila, fiind modificata o data la trei luni, in functie de indicele IRCC, in timp ce la BT dobanda este fixa, singura de acest tip dintre toate cele 10 banci luate in calcul.

In contrast, bancile cu cele mai mari dobanzi sunt BCR, ING Bank si BRD.

Costul total al acestui tip de credit, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include si comisioanele, variaza intre 14,8% la Garanti BBVA si 23,29% la Raiffeisen.

Indicatorul DAE nu este insa relevant pentru comparatia costurilor unui descoperit de cont, intrucat bancile includ indicatori diferiti la aceasta formula de calcul: cu perioade de creditare si sume mai mici sau mai mari.

In privinta comisioanelor, cele mai importante sunt cele aferente retragerii banilor de la bancomate.

Doar doua banci, CEC si BCR, au comisioane 0 pentru retragerile de numerar la orice bancomat.

La restul bancilor, aceste comisioane variaza intre 0,2% si 1% (la Raiffeisen si Unicredit) in cazul retragerilor de la ATM-ul propriul si intre 0,5% si 1,5% (tot la Raiffeisen si Unicredit) pentru retragerile de la bancomatele altor banci.

Descoperitul de cont, denumit si overdraft, este o linie de credit echivalenta a 3-9 salarii incasate pe card, la care se aplica dobanda doar pentru sumele utilizate.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii