Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

Autor:

Bancherul.ro
2020-01-20 05:23

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale sunt, in ordine, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, iar bancile cu cele mai mari dobanzi sunt Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul 24 de credite cu dobanzi standard din oferta unui numar de 15 banci.

Dobanzile standard sunt cele valabile fara diverse conditionari, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari sau al altui produs la pachet, precum un card de credit.

De asemenea, am calculat dobanda medie in cazul bancilor care practica noile tipuri de dobanzi, respectiv dobanzi minime si dobanzi maxime, dat fiind ca bancile nu dezvaluie conditiile in care sunt valabile acele dobanzi.

Top 5 cele mai ieftine credite

Primele cinci banci cu cele mai mici dobanzi la creditele de consum sunt:

1. Banca Romaneasca, cu o dobanda fixa de 8,95% si o Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include si comisioanele, indicatorul pentru costul total al unui imprumut, de 10,02%.

DAE este calculat pentru un credit in valoare de 23.000 de lei (in jur de 5.000 de euro), pe o perioada de 5 ani.

Rata lunara la acest credit este de 479 de lei, iar suma totala care trebuie rambursata la finalul perioadei de 5 ani este 28.993 lei.

2. CEC Bank, cu o dobanda fixa de 10,4% si DAE de 10,84%.

3. BCR, cu o dobanda fixa de 10,74% si DAE de 11,28%.

4. Garanti Bank, cu o dobanda fixa de 8,64% si DAE de 11,35%.

5. Libra Bank, cu o dobanda variabila de 10,86% si DAE de 11,42%.

Observati ca dintre primele cinci banci, doar Libra Bank are dobanda variabila, care se modifica o data la trei luni, in functie de Indicatorul de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC).

Dobanda variabila se formeaza din nivelul IRCC, de 2,36% in prezent, la care se adauga o marja fixa a bancii, de 8,5% in cazul Libra Bank.

Top 5 cele mai scumpe banci

Cele mai scumpe cinci banci pentru un credit de nevoi personale sunt:

1. Unicredit, cu o dobanda fixa de 14,99% si DAE de 17,11%, cu peste sapte puncte mai mare decat cea mai mica dobanda, practicata de Banca Romaneasca.

2. OTP Bank, cu o dobanda variabila medie de 14,66% si o DAE de 16,66%.

Banca are, de fapt, doua tipuri de dobanzi: una minima, si alta maxima, insa nu este transparenta cu privire la conditiile in care sunt valabile aceste dobanzi, mai exact nu spune cine poate lua credite cu dobanda minima, si cine cu maxima. Motiv pentru care am facut o medie aritmetica a celor doua extreme.

3. Idea Bank, cu o dobanda fixa medie de 13,95% si o DAE medie de 16,07%. La Idea Bank e aceeasi poveste cu dobanzile ca la OTP Bank, adica “de la” si “pana la”, dar fara sa stim pentru cine sunt valabile.

Strategia acestor banci de a veni cu o dobanda “de la x%” pare a avea rationamente strict legate de marketing, dat fiind ca dobanzile “de la” sunt printre cele mai mici din piata, pe cand dobanzile “pana la” sunt printre cele mai mari.

4. Unicredit, cu dobanda variabila de 13,99% si o DAE de 15,96%.

5. Idea Bank, cu dobanda variabila medie de 13,36% si o DAE medie de 15,38%.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii

A aparut o noua banca digitala in Romania: Addiko Bank

O noua banca digitala, Addiko Bank, a intrat in Romania, prin intermediul subsidiarei din Slovenia a grupului bancar austriac omonim, de marime semnificativa, supervizat de Banca Centrala Europeana (BCE). Addiko... detalii