Care a fost problema firmelor de asigurari Astra si Carpatica? Au practicat preturi prea mici, apreciaza sefa Asirom, Mariana Diaconescu

Autor:

Bancherul.ro
2014-02-21 17:20

Problemele firmelor de asigurari Astra si Carpatica au fost cauzate de preturile prea mici cu care vindeau asigurarile, pret care acoperea doar valoarea despagubirilor, nu si a cheltuielilor firmelor, nemaivorbind de profit, considera Mariana Diaconescu, presedintele Asirom.

Preturile de dumping ale celor doua firme pentru primele de asigurare auto sau a locuintelor au fost practicate cu scopul atragerii a cat mai multor clienti si obtinerii de venituri pe termen scurt, fara a se tine seama de riscurile pe termen mediu si lung aferente despagubirilor ce trebuie platite in cazul producerii riscurilor asigurate.

“In pietele financiare, factorul esential este increderea si respectabilitatea persoanelor si institutiilor care practica aceasta activitate. Sfatul meu a fost intotdeauna urmatorul: sa nu te indrepti catre bancile care dau dobanzi mult mai mari fara de media pietei si asigurari mult mai ieftine in comparatie cu piata”, a spus Mariana Diaconescu, in cadrul evenimentului “Un weekend cu presa economica” organizat de Finmedia.

“E un aspect esential. Trebuie sa intelegi ca niciun jucator nu poate sa sara din anumite limite, pentru ca marjele sunt intotdeauna destul de subtiri”, a adaugat ea.

Intrebata cat de mult va fi afectata industria asigurarilor de recentele evenimente, precum intrarea in insolventa a celei mai mari firme de asigurari romanesti, Astra, problemele de la Carpatica Asig si cercetarea penala a sefului ASF, Dan Radu Rusanu, sefa Asirom considera ca firmele de asigurari isi vor reveni dupa aceasta furtuna.

“Parerea mea este ca vom depasi acest moment, pentru ca pe piata romaneasca sunt jucatori respectabili din Europa, grupuri mari, cu forta financiara, care vor mentine echilibrul in aceasta piata. Cred ca increderea se va restabili. Vom avea o mica furtuna, dupa care va aparea calmul”, a adaugat Mariana Diaconescu.

Aceasta a prezentat un studiu realizat in 2012, care arata ca 46% dintre romani nu au incredere in firmele de asigurari.

Gradul de penetrare a asigurarilor in PIB este in Romania la jumatate, 1,4%, fara de tarile din zona, unde atinge 3% din PIB.

Piata asigurarilor din Romania ramane subdezvoltata, cu numai 89 de euro valoarea medie a primei subscrie pe locuitor, fata de media regionala de 333 de euro.

In ceea ce priveste asigurarile de locuinte, doar 4 milioane de locuinte din totalul de 8,5 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate facultativ si doar maxim 700.000 locuinte sunt asigurate obligatoriu, a mai spus Mariana Diaconescu.

“Poate ca este vorba si de nivelul mai redus a veniturilor pe locuitor ale romanilor, insa un rol important al are aici si nivelul redus al educatiei financiare”, considera sefa Asirom.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii