BANCI | Interviu

Cardurile vor fi inlocuite cu telefoanele mobile in doar cinci ani, estimeaza MasterCard; pentru adoptarea cardurilor a fost nevoie de 50 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-08 23:30

Cat de rapid se schimba acum lumea, datorita revolutiei tehnologiei digitale: daca pentru adoptarea platilor cu cardul a fost nevoie de peste 40 ani, in doar 4-5 ani de acum inainte cardurile vor fi inlocuite cu telefoanele mobile, estimeaza reprezentantii MasterCard, cei mai avizati de acest fenomen.

Profetia pare cat se poate de realista, daca ne uitam in jurul nostru, adica in Romania si in alte tari din Centrul si Estul Europei, nu e nevoie sa vedem ce se intampla in tari supertehnologizate precum Suedia, Olanda, UK sau Statele Unite.

Pentru ca zona noastra geografica este considerata, ciudat sau nu, printre cele mai dezvoltate din punct de vedere al adoptarii si utilizarii noilor tehnologii in general, si a platilor in particular. “Aici exista o adevarata cultura a tehnologiei”, a spus David Dechamps, head of emerging payments la MasterCard, in cadrul unei conferinte organizata la Varsovia in cadrul careia a fost prezentat viitorul platilor digitale.

"Telefoanele mobile vor fi folosite in curand pentru plati la fel ca pentru alte lucruri pentru care se utilizeaza in prezent, de aceea trebuie sa ne pregatim de aceasta tendinta", adauga el.

In Polonia, de exemplu, peste 80% din infrastructura de carduri este contactless iar o treime din numarul total de plati se fac fara introducerea cardului in POS-uri. In Cehia, peste 60% din numarul total de plati in magazine sunt contactless.

Si la noi in tara, penetrarea tehnologiei contactless se apropie de masa critica, ceea ce va permite bancilor sa dezvolte platile si cu telefonul mobil.

Tehnologia contactless permite acceptarea platilor cu telefoanele mobile de ultima generatie dotate cu sistemul de comunicatie NFC, astfel ca in Polonia exista deja o serie de parteneriate incheiate intre banci si firmele de telefonie mobile pentru facilitarea platilor mobile.

De exemplu, T-Mobile in Polonia a incheiat parteneriate cu 7 banci pentru efectuarea de plati mobile contactless, dar si alte servicii, precum retragerea de numerar cu telefoanele mobile.

In Ungaria, Deutsche Telekom si Vodafone au incheiat un parteneriat asemanator pentru platile mobile cu OTP Bank, cea mai mare banca din aceasta tara, solutii asemanatoare existand si in Austria si Slovacia.

Si la noi viitorul este deja prezent, l-am vazut si eu online, dar si offline, in magazinele Cora, unde se poate plati cu telefonul mobil, utilizand aplicatia tip portofel electronic al Netopia in parteneriat cu MasterCard, prin scanarea unui cod QR.

3 solutii pentru platile cu telefoanele mobile

In prezent exista trei solutii (tehnologii) de plata cu telefonul mobil, iar utilizatorii vor fi cei care vor decide pe care sa o adopte, spune Brian Morris, head of emerging payments CEE la MasterCard. Prima este tehnologia NFC de care am vorbit, care implica stocarea datelor cardului in SIM-ul telefoanelor mobile, asadar implicit un parteneriat cu operatorul telecom.

A doua solutie de plata este cea prin care datele cardului sunt stocate in hard-ul telefonului, ceea ce inseamna ca e nevoie de acord cu producatorul telefonului, iar MasterCard vine cu un element de siguranta, cu nume de cod MDES (MasterCard Digital Enablement Service), permitand astfel efectuarea platilor online sau offline pe baza unui card.

Prin acest serviciu, MasterCard transforma datele cardului intr-un cod unic de securitate, prin asa-numita tokenizare, care permite conexiunea cu contul bancar si implicit efectuarea platilor in conditii de siguranta.

Aceasta solutie este folosita de ApplePay, Android Pay si Samsung Pay, dar si de mobilPay Wallet in Romania, portofelul electronic cu care poti plati facturi de telefon, rovinieta si poti face diverse alte cumparaturi online, dar cu care poti achita si cumparaturile la magazinele Cora, prin scanarea unui cod QR.

A treia solutie tehnologica pentru platile mobile este cea in care datele cardului sunt stocate in cloud si nu necesita un element de securitate in telefon, fiind bazata pe o solutie software a Google disponibila pe telefoanele android (MasterCard emulation technology, cunoscuta drept MasterCard Cloud Based Payment – MCBP).

Codul de securitate este stocat, in acest caz, in cloud, astfel ca se acceseaza doar in momentul efectuarii platii.

Reprezentantii MasterCard spun ca exista un mare interes pentru aceasta tehnologie, intrucat bancile o pot dezvolta independent, fara a avea nevoie de un acord cu operatorii telecom sau cu producatorii de telefoane.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii