Calitatea slaba a activelor sistemului bancar, compensata de perspectivele promitatoare de crestere economica, apreciaza agentia Moodys

Autor:

Bancherul.ro
2015-10-20 22:26

Perspectivele promițătoare de creștere pe termen mediu, nivelul redus al datoriei guvernamentale și reducerea deficitului fiscal susțin ratingul ‘Baa3’, cu perspectivă stabilă, atribuit României și contracarează provocările precum calitatea slabă a activelor din sistemul bancar, nivelul ridicat al datoriei externe, performanțele slabe în domeniul investițiilor publice și performanțele companiilor de stat, se arată într-o analiză realizată de agenția de evaluare financiară Moody’s, citata de Agerpres.

Potrivit Moody’s, ratingul ‘Baa3’ atribuit României este susținut de scorul ‘ridicat’ de care beneficiază la capitolul soliditate fiscală. Deși datoria guvernamentală s-a triplat după 2008 până la 39,9% din PIB în 2014, este totuși la un nivel similar cu cea al țărilor care beneficiază de un rating similar. În plus, soliditatea fiscală a beneficiat de pe urma reducerii deficitului bugetar la 1,5% din PIB în 2014, de la 8,9% din PIB în 2009.

‘Ne așteptăm ca deficitul fiscal să rămână stabil la 1,5% din PIB în 2015, eforturile guvernului de reducere a taxelor urmând să fie compensate prin măsuri la capitolul cheltuieli. Cu toate acestea, ne așteptăm ca, în 2016, combinația dintre reducerea TVA și presiunile pentru creșterea salariilor în sectorul public să ducă la un deficit mai mare de 2,1% din PIB’, se arată în raportul Moody’s.

Soliditatea economică a României este apreciată ca fiind ‘moderată’ potrivit metodologiei Moody’s, având în vedere atât creșterea susținută și avantajele pe latura competitivității de care beneficiază România de pe urma integrării cu țările mai avansate din Uniunea Europeană cât și provocările care decurg de pe urma volatilității cererii provenite de la partenerii comerciali din UE.

‘Ne așteptăm ca avansul economic să fie susținut de revenirea producției industriale și cererii interne, dar constrâns de cererea limitată venită din partea principalilor parteneri comerciali ai României din zona euro.

Creșterea PIB-ului este puțin probabil să revină la nivelul de dinaintea crizei, având în vedere că o parte din condițiile excepționale care au dus la creșterea semnificativă din ultimul deceniu, precum creșterea rapidă a creditului domestic datorită condițiilor relaxante de pe piața globală a creditului, nu vor mai reveni’, se menționează în analiza agenției de evaluare.

Soliditatea instituțională a României este evaluată ca fiind una ‘ridicată’, reflectând îmbunătățirea scorurilor în analizele Băncii Mondiale referitoare la eficiența guvernamentală, statul de drept și controlul corupției. Deși instituțiile românești sunt mai slabe decât media UE, capacitatea instituțională s-a îmbunătățit odată cu aderarea la UE.

În opinia Moody’s, vulnerabilitatea României la evenimente de risc este una ‘scăzută’ deoarece există un risc redus ca turbulențele politice să afecteze predictibilitatea politicilor.

‘Tensiunile periodice dintre președinte și premier precum și în interiorul coaliției sunt, în opinia noastră, puțin probabile să reducă impulsul reformelor,’ se mai arată în raportul Moody’s.

România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s și de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s și Fitch.

Comentarii

De la: AlexSubiect:

oferta de conversie a creditelor in CHF - Piraeus Bank

Comentariu:

La ultima intrebare din articol "De ce nu se face o oferta de conversie a creditelor in CHF?", Piraeus Bank raspunde pompos ca "oferta pe care o propunem acum a rezultat din experienta cazurilor individuale implementate de la inceputul acestui an", fara sa mentioneze nimic de o impartire a poverii sau despre un discount. Sa lamurim cateva lucruri: 1. Piraeus Bank incearca acum sa-si alinieze marjele din toate contractele la valori de 4.4%. Exista credite care azi au marje la ei peste aceasta valore iar prin diminuarea marjei, clientului ii vor reduce rata echivalenta in lei. INSA: nu-l vor feri de riscul valutar, ii vor baga sub nas un nou contract cu care banca va incerca sa scape de prezentele abuzuri ale contractului in derulare si astfel sa scape de instata. Cei care au deja marja sub 4.4% nu vor fi deloc avantajati, noul contract va avea un nou scadentar si din nou clientul va platii in primi ani in proportie covarsitoare DOBANDA catre banca. 2. Banca NU pomeneste nimic de impartirea poverii (a riscului valutar) sau de vre-un disount!!! Banca a efectuat astfel de conversii cu aplicarea discountului incepand inca din 2009 (asa cum a afirmat directorul Direcției de Supraveghere din cadrul BNR Nicolae Cintez? in ziarul BURSA din 10.08.2015 http://www.bursa.ro/?s=banci_asigurari&articol=275953). CATRE CINE A ACORDA PIRAEUS BANK CONVERSII CU DISCOUNT??? Cu sigurana nu catre oameni de rand, probabil catre VIP-uri politice precum creditul de la BRD al d-nei Udrea ... . Pe noi trebuie sa ne chinuie si sa ne fure in continuare. Banca trebuie sa-si asume creditarea aceasta SCRIPTICA in CHF si sa ofere conversia la cursul din ziua contractarii sau macar conversia creditului in lei la conditiile in lei din ziua contractarii (INCLUSIV DOBANDA)!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii