BANCI | Ultima Ora

Bush aminteste Rusiei ca razboiul rece s-a incheiat si o invita sa se alature scutului american

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-02 10:37

Presedintele George W.Bush a invitat Rusia, miercuri, într-un discurs tinut la Bucuresti, sã se alãture eforturilor NATO si SUA de apãrare antirachetã, liderul american subliniind cã Rusia nu are de ce sã se simtã amenintatã de dorinta aliatilor de a se apãra de atacuri.

Bush a subliniat cã NATO trebuie sã dezvolte modalitãti de a se apãra de eventuale atacuri antirachetã venite din Orientul Mijlociu. El a accentuat cã Rusia este la fel de expusã la asemenea pericole ca statele din NATO, iar scutul antirachetã nu este conceput ca un mijloc de apãrare fatã de Moscova.

"Rãzboiul Rece s-a terminat. Rusia nu este inamicul nostru", a adãugat presedintele american. "Actionãm pentru o nouã relatie de securitate cu Rusia, a cãrei fundatie nu se bazeazã pe anihilare reciprocã", a explicat el.

Bush a vorbit despre o cooperare strategicã între Rusia si NATO care sã atingã un "nivel fãrã precedent", prin includerea unor baze ale fostei Uniunii Sovietice, în apãrarea antirachetã din Europa si a invitat Rusia sã se alãture "efortului colectiv" pentru apãrarea continentului. Bush se referea la propunerea colegului sãu rus Vladimir Putin de a pune la dispozitie o bazã radar în Azerbaidjan.

"Credem cã acest baze pot fi incluse într-un sistem mai larg de detectare a amenintãrilor", ceea ce "ar putea duce la un nivel de cooperare strategicã fãrã precedent între Rusia si Aliantã", a spus el.

Presedintele SUA a mentionat cã va aborda acest subiect cu Vladimir Putin la Soci, dupã summit, si a remarcat cã liderul de la Kremlin intentioneazã sã participe la Bucuresti pentru prima datã la un summit NATO.

În discursul sãu, liderul SUA a mai mentionat faptul cã Alianta "care nu a tras niciun glont în Rãzboiul Rece" este în momentul de fatã principalul actor în lupta împotriva terorismului.

George W. Bush a sustinut cã a fost un adept al unei relatii deschise cu Rusia, dupã cum o dovedeste si crearea Consiliului NATO-Rusia. Scutul antirachetã pe care SUA intentioneazã sã îl desfãsoare în Europa de Est nu oferã protectie pentru toate tãrile europene membre NATO, iar România este una dintre tãrile care nu este apãratã de scut, alãturi de Turcia, Bulgaria si Grecia. De aceea, un scut antirachetã care sã combine eventual sistemul american cu un sistem al NATO este una dintre temele summitului Aliantei de la Bucuresti.

Scutul pe care SUA au intentia sã îl desfãsoare pânã în 2012 constã în zece rachete de interceptare în Polonia si un radar ultraperfectionat în Cehia, proiect care a crispat relatiile cu Moscova în ultimele luni. Statele Unite afirmã cã obiectul scutului este de a-si proteja aliatii europeni de amenintãri balistice venite din partea unor tãri precum Iranul. Rusia vede însã în el o amenintare la adresa securitãtii sale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii