Cozile formate de bulgari in fata sediilor First Investment Bank (Fibank) din Sofia pentru a-si retrage banii din banca s-au mai subtiat astazi dupa ce autoritatile au anuntat ca au primit aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unei linii de credit in valoare de 1,7 miliarde euro pentru sistemul bancar amenintat de criza.
Bulgarii au continuat in aceasta dimineata sa formeze cozi in fata Fibank, a treia mare banca locala, care vineri la pranz si-a inchis pana astazi sucursalele in urma asaltului deponentilor ingrijorati de zvonurile privind problemele prin care ar trece aceasta banca.
Vineri, in prima parte a zilei, au fost retrase din banca peste o jumatate de miliard de dolari, respectiv 10% din activele bancii, detinute de doi finantisti locali.
In urma cu o saptamana, statul a preluat in administrare o alta banca locala, a patra ca marime din tara, Fibank (MKB), controlata de un mogul bulgar, Tsvetan Vassilev, dupa ce clientii acesteia, printre care si in politician din coalitia de guvernare, au retras aproximativ 20% din fondurile bancii. Fibank a fost preluata de banca centrala a Bulgariei urmand a fi nationalizata.
Criza celor doua banci din Bulgaria a izbucnit dupa aparitia informatiei, confirmata de banca centrala a Bulgariei, ca viceguvernatorul responsabil cu supravegherea este anchetat pentru modul in care a supravegheat bancile si chiar de posibile legaturi cu Fibank.
“Saptamana trecuta s-a descoperit ca unii indivizi au lansat atacuri la adresa cele de-a treia banci din Bulgaria, prin trimiterea de mesaje clientilor acesteia sa-si retraga banii din conturi. Acest fapta a dus la ingrijorari cu privire la lichiditatea bancii respective cu riscul de contagiune la alte banci, in ciuda faptului ca sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat si are niveluri ridicate de lichidate comparativ cu instituţii de credit similare din alte state membre”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene transmis astazi.
“Ajutorul de stat furnizat de Bulgaria prin accesul la această linie de credit are ca scop asigurarea de lichiditate suficientă în sistemul bancar în anumite circumstanţe. Bulgaria a luat această măsură preventiv, pentru a creşte lichiditatea şi pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar“, mai precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.
Patru bărbaţi au fost arestaţi la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat duminică Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională.
Bărbaţii reţinuţi sunt acuzati ca au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, între care Fecebook şi YouTube, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit autoritatilor, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii